AKTUALNE LINKI DO PRZEPISÓW NA CHLEB


Archiwalne przepisy z poprzedniego bloga

1. Chleb z dodatkiem mąki jaglanej, mąki z pszenicy Kamut, suszonych pomidorów i ziół
2. Chleb żytni na serwatce, pieczony na liściach tataraku
3. Liść, orkiszowy chleb dekoracyjny
4. Dwa bliźniaki, chleb z czarnuszką
5. Chleb z natką pietruszki i kefirem
6. Żytni chleb z semoliną
7. Chleb skojarzony Ajeru, czyli mój litewski po polsku
8. Chleb pomidorowy orkiszowy jasny z czarnym sezamem
9. Chleb żytni z orzechami laskowymi
10. Chleb z jabłkiem i bananem
11. Mleczny chleb ze szpinakiem, sezamem i orzeszkami pistacjowymi
12. Biały żytni z serwatką na liściach tataraku, metoda dwufazowa
13. Żytni chleb na liściach tataraku
14. Chleb z czerwonym burakiem
15. Biblijny chleb Ezechiela
16. Pyszne bagietki z gotowaną dynią
17. Chleb razowy na zaczynie z czerstwego chleba z dodatkiem mąki z pszenicy Durum
18. Chleb z dodatkiem mąki z pszenicy Kamut i świeżej pokrzywy
19.Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną
20. Chleb na okrągło, czyli żytni z kminkiem
21. Moje Chaczapuri, czyli chlebek serowy
22. Chleb na suszonym zakwasie
23. Żytnio-pszenny z cebulką
25. Podpłomyk z marchewką
26.Chleb z orzechami włoskimi i marchewką Jeffreya Hamelmana
27. Złocisty, czyli chleb mieszany z siemieniem lnianym
28. Chleb pszenno-żytni z maka z pestek dyni
29. Najprostszy chleb z garnka na zakwasie i na drożdżach
30.Chleb z palona mąką ziarnami lnu i sezamu oraz kilka rad odnośnie pieczenia w zaparowanym piekarniku
31. Chleb z orzechami brazylijskimi na szklanki 
32. Chleb na zaczynie z czerstwego pieczywa na zakwasie 
33. Chleb pytlowy z dodatkiem mąki pszennej z cebulką
34. Żytni chleb z brązowym ryżem
35. Świąteczny chleb
36. Chleb pytlowy
37. Jesienny chleb na zakwasie z melasą
38. Pszenno żytni z czarną komosą ryżową
39. Chleb na zaczynie z gruszką,
56. Na zakwasie z tartym jabłkiem

=======================================================================

Nowe przepisy na blogu

1. Chleb tostowy 
2. Orkiszowy chleb dekoracyjny
3. Pumpernikiel na zaczynie
4. Chleb żytnio-orkiszowy na liściach jarmużu
5. Ruiskuorinen olutlimppu, fiński chleb świąteczny
6. Złocisty bezglutenowy na zakwasie z tartym jabłkiem
7. Chleb tostowy orkiszowy na drożdżach z tartą dynią z mąką z pszenicy durum i maka z pestek dyni
8. Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni
9. Na zakwasie z dynia i tartym jabłkiem
10 Bułki orkiszowe z dynia i czarnuszką
11. Żytni ze śliwką, metoda trójfazowa
12. Żytni z semoliną i nasionami chia
13. Na zakwasie z tartym jabłkiem
14. Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni



9 komentarzy:

  1. Dawno nie zagladalam bo rozne rzeczy sie dzialy.Witam wiec serdecznie.Mam ochote ugotowac zurek,ktory przygotowuje
    pobierajac 3 lyzki mojego zakwasu do chleba.Zanotowalam- niestety przygotowanie juz zupy nie bo zawsze zagladalam na Twoja strone.Szukam i szukam i nie znajduje starych przepisow.Czy zlikwidowalas pewne strony?Pamietam,ze proporcja jest : 3 litry bulionu + 1 l zakwasu.......Twoj jest najlepszy wiec nie chce szperac po innych blogach.A tu ciagle tak cudownie pachnie ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj:) Stary blog został zlikwidowany a tu dodaję archiwalne przepisy / dokładna informacja na blogu/
      Proszę, oto przepis na żurek

      Domowy żurek



      Przepis na zakwas do żurku

      Do kamiennego garnka dodaję:

      • 2-3 łyżki zakwasu,
      • około 1litra ciepłej wody,
      • 150-200g mąki żytniej razowej,
      • 2-3 ząbki rozgniecionego czosnku

      lub dla tych, którzy nie mają zakwasu x)


      • Około 1litra ciepłej wody,
      • 150-200g mąki żytniej razowej,
      • 2-3 ząbki rozgniecionego czosnku,
      • piętka razowego chleba.



      Wszystko mieszam, garnek przykrywam lnianą ściereczką i pozostawiam na 3-4 dni do przefermentowania w ciepłym miejscu. Po tym czasie można żurek wymieszać i przelać do butelek, zamknąć i przechowywać w chłodnym miejscu. Im żurek dłużej stoi, tym bardziej jest kwaśny i mniej go używamy do gotowania.
      x) Dodajcie skórkę razowego chleba zamiast zakwasu i przetrzymajcie go 2 -3 dni dłużej w ciepłym miejscu.

      Żurek Wielkanocny


      Składniki na żurek

      • Woda,
      • włoszczyzna,
      • 1 łyżka domowej wegety,
      • wędzony boczek lub żeberka,
      • kawałek wędzonej kiełbasy,
      • cebula,
      • ząbek czosnku,
      • 1 łyżka oliwy,
      • pieprz w ziarnach,
      • ziele angielskie,
      • listek laurowy,
      • majeranek suszony i świeży,
      • 2-3 grzybki suszone,
      • sól,
      • biała domowa kiełbasa,
      • zakwas,


      • korzeń chrzanu,
      • śmietanka 30%
      • jajka gotowane na twardo.





      1. Gotuję bulion z włoszczyzny, boczku, wędzonej kiełbasy i przypraw.
      2. Cebulę i czosnek kroję drobno, podsmażam na patelni, wrzucam do bulionu.
      3. Kiedy warzywa są już miękkie, przelewam bulion przez sito do innego garnka, boczek i kiełbasę kroję w kostkę, natomiast warzywa odrzucam.
      4. Surową białą kiełbasę, parzę w bulionie 20-30 minut. Wyjmuję na oddzielny talerz.
      5. Do bulionu wkładam pokrojony boczek i wędzoną kiełbasę.
      6. Dodaję zakwas, jego ilość zależy od jego intensywności. U mnie na 3litry bulionu, z reguły wystarcza ½ litra żurku. Trzeba próbować.
      7. Na koniec zabielam śmietaną, doprowadzam do wrzenia. Dodaję starty korzeń chrzanu, ewentualnie doprawiam solą i pieprzem.
      8. Do gorącego bulionu wrzucam sparzoną białą kiełbasę w całości lub pokrojoną w plasterki.
      9. Podaję gorący. Na stół oddzielnie na talerzu podaję jajka ugotowane na twardo i świeży pokrojony majeranek.


      Gotowanie jajek na twardo

      Niby proste, ale jeśli za długo gotujemy jajka, żółtko ma siną otoczkę i jest bardzo wysuszone. Dlatego zawsze, nie tylko do żurku, wkładam potrzebna ilość jajek do zimnej wody, solę, przykrywam garnek, doprowadzam do zagotowania. Zdejmuję garnek z jajkami z ognia, przykrywam, po 5 minutach odlewam wrzątek i przelewam zimną wodą pozostawiając w niej jakiś czas jajka.
















      Usuń
  2. Jestes jak zwykle niezawodna- wpisalam wszystko do zeszytu- nie bardzo zrozumialam jak odszukac archiwalne przepisy:
    piszesz- dokladne informacje na blogu.Zur wspanialy.A i wiele innych przepisow chcialabym odnalezc.
    Moj komentarz ukazuje sie pod Barbara P.? To drugie moje imie,zawsze pisalam do Ciebie jako Anna,ta,ktora Ci czesto zawracala glowe na temat chlebow na zakwasie- niestety znowu nie moglam wypiekac.Ciagle reka- znajoma Szwedka powiedziala mi,ze u nich maja robot do wyrabiania ciezkiego ciasta chleba : wyrabia latwo do 4-5 kg ciasta.A jak wiadomo
    to ciasta z zytniej maki.Jest niestety bardzo drogi( ok.600€)Na youtube znalazlam filmik z tym robtem- jak zwykle wyrabia jakies luzne ciasto .....musze jeszcze poszperac.Bo ten znany piekny jest za slaby do ciasta chlebowego.Jak tylko sie zdecyduje to zacznie sie znowu podroz chlebowa.....a tu ciagle wspaniale i oryginalne przepisy.Anna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu witaj, pamiętam!
      Co do archiwalnych przepisów. Nie znajdziesz! Ja je dodaję co jakiś czas. Jest strona na blogu https://lesnyzakatekdany.blogspot.com/p/chleby-na-zakwasie_73.html
      linki prowadziły do starego bloga, którego już nie ma! Jeśli ktoś chce przepis archiwalny, którego nie ma jeszcze na tym blogu podaje mi jego nazwę. Łatwiej mi go wtedy wyszukać w swoich zbiorach na komputerze i mogę go przesłać na maila lub w komentarzach.
      Dobre roboty do ciasta są faktycznie drogie, ja wyrabiam łychą drewnianą i całe szczęście, że nie musi to trwać długo.
      Pozdrawiam serdecznie i powodzenia w szukaniu dobrego i taniego robota do mieszania ciasta:)

      Usuń
  3. Pani Danusiu, kilka lat temu robiłam żytni chleb na cieście zakwaszanym. Z tego co pamiętam, to miał to być chleb dla początkujących. Teraz tego przepisu nie mogę znaleźć. Mogłaby Pani go wkleić? Jeśli nie to co najlepiej zrobić z młodego jeszcze zakwasu? Z góry dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  4. Żytni chleb z miodem na kwasie z mąki razowej, prowadzony metodą trójfazową / trzystopniową/.

    Prosty, pachnący, pyszny.

    I etap, w temperaturze max 24-26stopni, 12 godzin.

    • 2-3 łyżki zakwasu, / zaczątek /,
    • 85g mąki żytniej razowej,
    • 110g wody


    II etap, w temperaturze max 26-28 stopni, 8 godzin.

    • 85g mąki żytniej razowej,
    • 110g wody.


    III etap, w temperaturze max 24-26 stopni, 4 godziny.

    • 85g mąki żytniej razowej,
    • 110g wody.

    Po około 3,5 godzinie, pobieramy 500g ciasta zakwaszonego z etapu III, resztę możemy pozostawić do następnego wypieku. Jeśli te 90g mamy zamiar przechowywać w lodówce dłużej niż jeden dzień, musimy ciasto zakwaszone prowadzić od początku.

    Ciasto właściwe

    • 500g ciasta zakwaszonego z mąki żytniej razowej,
    • 600g mąki żytniej typ 720,
    • 400g wody,
    • 30g soli,
    • 2 pełne łyżki miodu.


    Wszystkie składniki razem w misce mieszamy. Wyrabiamy przez 2-3 minuty. Pozostawiamy na chwilę, aby przygotować 2 foremki. Smarujemy, wysypujemy sezamem. Wykładamy ciasto, przykrywamy i czekamy aż urośnie.
    Czekałam prawie 4 godziny. Piekłam w nagrzanym piekarniku do 230st, przez 45-50 minut.
    W trakcie pieczenia, po 15 minutach obniżyłam temperaturę do 210st.



    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do pierwszego etapu dodaj 1 nieduże starte na tarce do jarzyn kwaśne jabłko. Przyspieszy fermentację, Dalej postępuj w/g przepisu.
      Nie wiem ile zrobiłaś zakwasu. Jeśli masz go dużo to odejmij jakieś 80g i dalej dokarmiaj. Z reszty możesz nastawić żurek.

      Usuń
  5. Witam,

    Koleżanka mi poleciła Pani bloga. Piecze od lata, ja raczkuje. Czy mogłaby Pani dodać przepis na chleb razowy? Zależy mi na starterach. Mile widziany były też przepis na bagietkę na mące żytniej. Uwielbiamy z córką zapiekanki. Pierwszy chlebek upieczony tydzień temu na kefirze był u nas 10 min. A byłby krócej jakby nie był taki gorący . Mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chleb razowy

      I etap
      · 1 łyżka zakwasu,
      · 75g mąki razowej
      · 75g wody
      Składniki mieszamy do połączenia, przykrywamy i pozostawiamy w temp. Pokojowej na 12-14 godzin.
      II etap
      · Ciasto z 1 etapu,.
      · 75g mąki razowej
      · 75g wody.

      To samo co w 1 etapie ale czas to 8-10 godzin

      Etap3

      · Ciasto z 3 etapu,
      · 75g mąki razowej,
      · 75g wody
      To samo, tylko do max 4 godzin.



      Ciasto właściwe

      · 400g ciasta zakwaszonego z mąki żytniej razowej typ 2000 / 50g zostawiamy do następnego wypieku /
      · 350 ml wody x)
      · 300g mąki żytniej razowej typ 2000
      · 40g mleka granulowanego odtłuszczonego / można użyć zwykłego mleka zamiast granulowanego z wodą.
      · Sól / zawsze używamy 2% soli w stosunku do mąki w danym przepisie, w tym przypadku około 11g.

      X) ilość wody może być na + lub – Dolewamy stopniowo aby ciasto było dość gęste.
       
      Wykonanie:
      Do ciasta zakwaszonego dodałam  stopniowo mąkę,  oraz wodę, mleko i sól, które wymieszałam razem.
      Wyrobiłam drewniana łyżką do dobrego połączenia składników i pozostawiłam na 20 minut aby ciasto odpoczęło.
      Do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką, przełożyłam ciasto i pozostawiłam do wyrośnięcia. Rosło 2 godziny. Przed włożeniem do piekarnika posmarowałam mlekiem.
      Piekłam w początkowej temperaturze 210 st. przez 10 minut, dopiekałam jeszcze przez 35 minut w opadającej temperaturze. Pozostawiłam w otwartym piekarniku jeszcze kilka minut.
      Chlebów razowych nie kroimy i nie jemy tego samego dnia. Musimy co najmniej odczekać 10 godzin.

      Bagietek nie piekłam na mące żytniej, więc nie mam przepisu. Powyższy przepis jest taki wiodący, czyli na 3 etapowym cieście zakwaszonym. Można go modyfikować dodając ziarna, czy zamiast mleka samą wodę. Na tym blogu nie mam typowo razowego chleba, więc skopiowałam go ze starego bloga. Zdjęcia nie mogę wstawić w komentarzu. Pozdrawiam

      Usuń

i poczekaj na jego moderację

Print