Linki do przepisów na chleb


W związku z likwidacją platformy blogowej bloog.pl mój Leśny Zakątek / dancia.bloog.pl / przestał istnieć w sieci. Nie zdecydowałam się wcześniej przenieść treści na blogera ale domowi piekarze zaczęli do mnie pisać maile i komentarze z pytaniami o zaistniałą sytuację.
Nie spodziewałam się tak dużego zainteresowania przepisami na chleb.
W związku z tym, mając wszystkie przepisy z dancia.bloog.pl na komputerze postanowiłam umieszczać je jako nowe wpisy. Uznałam, że tak będzie najlepiej aby te najlepsze przepisy na chleb mogły znów zaistnieć w sieci.
Kopie wpisów z poprzedniego bloga będę starała się umieszczać jak najczęściej. Domowi piekarze, którzy będą chcieli jakiś konkretny przepis tak jak dotychczas, poproszę o maila albo o komentarz.
Nieaktywne linki do przepisów z poprzedniego bloga póki co zostawiam. Będą pomocne dla mnie a szczególnie dla Was w identyfikacji danego przepisu.



Domowy chleb na zakwasie, przepisy krok po kroku

1. Chleb pszenno-żytni z mąka z pestek dyni
2. Chleb żytnio-pszenny z tartym jabłkiem i zielonym owsem
3 .Chleb z paloną mąką ziarnami lnu i sezamu
4. Żytni chleb z brązowym ryżem
5. Pomidorowy jasny chleb orkiszowy z czarnym sezamem
6. Biblijny chleb Ezechiela
7. Najprostszy pszenny chleb na zakwasie
8. Wigilijny chleb żytni z paloną mąką
9. Jesienny chleb z melasą
10. Pszenny na zakwasie na liściach tataraku
11. Żytni chleb z tartym jabłkiem
12. Chleb zimowy,pełen ziaren
13. Chleb pszenny z bazylią i oliwą carotino
14. Pszenno-kukurydziany na zaczynie z mąki pełnoziarnistej
15. Pszenno żytni z mąka owsianą i siemieniem lnianym
16. Razowy żytni z prażona mąką, mlekiem i fasolą lima
17. Chleb pszenny
18. Chleb migdałowy na maślance
19. Pszenno-żytni
20. Pszenno-żytni z dodatkiem kardamonu
21. Chleb pszenny
22. Borowikowy chleb dany
23. Pszenny z sokiem z czarnego bzu
24. Piegus na podwójnym zakwasie
25. Orzechowy na zakwasie
26. Chlebki na zaczynie z czerstwego chleba


Domowy chleb na zakwasie, przepisy

27. Chleb razowy
28. Chleb żytni z miodem
29. Biały żytni z serwatką na liściach tataraku, metoda dwufazowa
30. Orkiszowy z nasionami chia
31. Złocisty, mieszany z siemieniem lnianym
32. Mieszany z pestkami na jogurcie z grzybka tybetańskiego
33. Pszenno-żytni z czarną komosą ryżową
34. Chleb skojarzony Ajeru, czyli litewski po polsku
35. Razowy na zaczynie z czerstwego chleba z dodatkiem mąki z pszenicy Durum
35. Chleb ze sfermentowanych płatków zbóż i ziaren
36. Ruislepia po polsku
37. Liść, orkiszowy chleb dekoracyjny
38. Chleb z tartym jabłkiem i bananem
39. Żytni na serwatce na liściach tataraku
40. Chleb z dodatkiem mąki jaglanej, pszenicy Kamut, suszonych pomidorów i ziół
41. Z natką pietruszki na zaczynie z kefirem
42. Fougasse na zakwasie i pszenno-żytni z kefirem
43. Żytni z semoliną
44. Pszenny na zaczynie z mąki płaskurki z dodatkiem mąki owsianej i zielonego jęczmienia
45. Żytni z mąką orkiszową tartym jabłkiem i ziarnami owsa Demeter
46. Chleb z dodatkiem maki z pszenicy Kamut i pokrzywy
47. Pszenny bochen z płaskurki
48. Mieszany z czarnuszką, dwa bliźniaki 
49. Jesienny z melasą i maślanką
50. Na zaczynie z gruszką 
51. Żytni z inuliną, kawą zbożową i siemieniem lnianym
52. Żytnio-pszenny z melasą i octem balsamicznym
53. Żytni trójfazowy
54. Pszenno-żytni 
55. Chleb z podlaskich zbóż z dodatkiem owoców goji
56. Chleb pytlowy z cebulką z dodatkiem mąki pszennej
57. Pszenno-żytni z dodatkiem ziół Bombay Masala z oliwą carotino
58. Chleb wigilijny 
59. Żytni z powidłami śliwkowymi i octem balsamicznym 
60. Żytnie z dodatkiem mąki pszennej 
61. Żytni z mąka gryczaną i prażonymi ziarnami
62. Chleb żytni
63. Chleb żytni z mąki białej z cebulką
64. Chleb pytlowy
65. Żytnio-pszenny z mlekiem  
66. Chleb myśliwski 
67. Żytnio-pszenny z prażonymi ziarnami 
68. Pszenno-razowy
69. Żytni z dodatkiem mąki gryczanej
70. Chleb ząbkowicki
71. Pszenny z kaszą jaglaną, octem balsamicznym i miodem
72. Pszenny z dynią 
73. Chleb kielecki
74. Żytnio-pszenny z zaparzaną mąką
75. Chleb z płatkami owsianymi 
76. Pszenny chleb z ciecierzyca, octem balsamicznym i maslanką
77. Wiejski bochen z serkiem
78. Żytni z powidłami śliwkowymi
79. Pszenno-żytni z rzeżuchą 
80. Pomidorowy z czarnymi oliwkami, melasą i oliwa carotino
81. Z czerwoną fasolą i pieprzem
82. Chleb z zieloną herbatą 
83. Chleb 4811 z mlekiem ryżowym 
84. Pszenno-żytni z dodatkiem skiełkowanych ziaren żyta
85. Pszenno-żytni chleb z gryką  
86. Dekoracyjny chleb z oliwą carotino, melasa i maslanką 
87. Żytni ze skiełkowanymi ziarnami orkiszu i czerwona papryką
88. Czarny chleb 
89. Prosty chleb na zakwasie z ziarnami 
90. Pszenno-żytni pieczony na papierze
91. Pszenny na zakwasie orkiszowym
92. Cukrowy chleb pszenny
93. Pszenny dla zapracowanych
94. Pszenny z ziemniakami z dodatkiem mąki orkiszowej
95. Księżycowy chleb
96. Z daktylami, rodzynkami i suszoną śliwką 
97. Jęczmienny z miodem
98. Chleb z nagim owsem,syropem klonowym i ciemnym słodem jęczmiennym
99. Pszenny pełnoziarnisty z dodatkiem gotowanej dyni
100. Pszenno-żytni z prażona mąką
101. Chleb z cebulką
102. Chleb na suszonym zakwasie
103. Pszenny z pieprznikiem jadalnym 
104. Chleb Jeremiego
105. Zielony z bobem
106. Zielony z groszkiem
107. Chleb gościnny
108. Pszenny z makiem
109. Góralski ciemny
110. Pszenny z siemieniem lnianym
111. Mleczny chleb razowy
112. Pszenny z gotowana pszenicą
113. Biały pszenny na zakwasie
114. Chleb polowy
115. Mieszany z melasą i octem balsamicznym
116. Pszenno-żytni z serkiem i kawą zbożową
117. Pszenny na liściach szpinaku
118. Żytni super szybki
119. Ze słodem jęczmiennym pieczony w garnku
120. Chleb z semoliną
121. Orkiszowy
122. Żytni z melasą 
123. Chleb z bananem
124. Razowiec
125. Mieszany na serwatce
126. Chleb na piwie Double
127. Chleb sylwestrowy
128. Pszenny z dodatkiem prosa
129. Egzotyczny chleb na zakwasie
130. Chleb z tarta marchewką
131. Chleb z gotowanym burakiem cukrowym
132. Chleb paprykowy
133. Żytni
134. Chleb z ziemniakami, kefirem i kardamonem
135. Codzienny na jesień
136. Pszenno-żytni z gotowaną fasolą
137. Pszenny z dodatkiem gotowanej dyni
138. Chleb pytlowy
139 Ruislepia po polsku i kwas fitowy


Chleb Weekendowa piekarnia

139.  Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną
140. Chleb na pszennym zakwasie z figami, orzechami laskowymi i ziarnami anyżu
141. Chleb polski
142. Brioche z jogurtem i woda pomarańczową
143. Bułki z ziarnami na miodzie
144. Francuski chleb wiejski
145. Bagietki z kozim serem czerwoną cebulką i rozmarynem
146. Borodinsky
147. Chleb z oliwkami
148. Chleb z oliwkami i suszonymi śliwkami
149. Polski chleb pszenno-żytni
150. Altajskie rożki Marianny
151. Chleb z ciecierzyca i pieprzem
152. Chleb z płatkami owsianymi i jabłkami
153. Bagietki na zakwasie i skórką pomarańczową
154. Chleb toskański
155. Chleb żytni z siemieniem lnianym
156. Włoskie bułeczki z ziemniakami i bazylią
157. Chleb ze świeżym koperkiem
158. Chleb miłości
159. Rustykalny chleb pieczony z czosnkiem
160. Weekendowy chlebek Dany


Chleb Piekarnia Amber

161. Najprostszy chleb z garnka na drożdżach i na zakwasie
162. Tartine bread
163. Chleb ziołowy z płatkami owsianymi
164. Simit-tureckie bajgle
165. Chleb na piwie z cebulką
166. Chleb z burakiem
167. Pszenno-orkiszowy z płatkami żytnimi i owsianymi
168. Chleb z marchewką
169. Wytrawne drożdżówki
170. Chleb jęczmienny z owczym serem i kminkiem
171. Biblijny chleb Ezechiela
172. Pszenno-żytni z prażoną mąką
173. Chleb hiszpański
174. Chleb litewski
175. Chleb kaszubski
176. Bajgle w wersji slow
177. Knekkebrod

Chleby Jeffreya Hamelmana

178. Żytni z kminkiem
179. Żytnio-pszenny
180. Chleb z orzechami włoskimi i marchewką

Chleb na zakwasie z automatu




11 komentarzy:

  1. gratulacje Danusiu

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzień dobry,
    te linki nie działają! :(((( a jest tyle przepisów do których chciałam się jeszcze dostać, bo w końcu na Pani przepisach zaczęły mi wychodzić pyszne chlebki. Błagam o interwencję, bo to tragedia, żeby tyle dobra przepadło.
    Pozdrawiam Lucyna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lucyna, wirtualna usunęła wszystkie blogi, jak wcześniej zapowiadała, niestety. Poszła śladem onetu. Ja mam wszystkie przepisy u siebie na dysku komputera. Jak zainteresuje Cię któryś z przepisów, napisz do mnie tu w komentarzach a ja po prostu skopiuję przepis dla Ciebie. Linki póki co zostawiam, mimo, że nie działają aby łatwiej było Tobie a być może i innym domowym piekarzom poprosić ewentualnie o dany przepis. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Dobry wieczór,
    ze zgrozą i smutkiem odkryłam ze LINKI NIE DZIAŁAJĄ. Z Pani przepisów nareszcie zaczęły wychodzić mi pyszne chleby,których pieczenie stało się przyjemnością a nie mordęgą.
    Czy jest szansa ze zaistnieją z powrotem w sieci?
    Czy można prosić o przepis na chleb Żytnio-pszenny z zaparzaną mąką
    Pozdrawiam, Magda S

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, wszystkie przepisy, które publikuję obecnie na blogu to te z poprzedniego bloga. Ten przepis jest do powtórki ze względu na zdjęcia więc udostępniam go tu. Jeśli jeszcze jakiś chciałabyś wcześniej to napisz. Dobrego tygodnia życzę i udanych wypieków! Pozdrawiam


      Żytnio-pszenny chleb z zaparzaną mąką


      Ciasto zakwaszone – metoda trzystopniowa
      godziny prowadzenia ciasta to: 8, 12 i 3 godziny

      Na początek :

      • 55g zakwasu z mąki żytniej razowej,
      • 55g wody,
      • 55g mąki razowej.

      W pozostałych 2 etapach dodajemy takie same ilości mąki razowej i wody. Ciasto prowadzimy w jak najniższej temperaturze, jaką mamy w domu.

      Ciasto właściwe:

      • 385g ciasta zakwaszonego,
      • 400g ciasta zaparzonego wrzątkiem, x)
      • 460g mąki żytniej typ 720,
      • 270g mąki pszennej
      • 400g wody,
      • łyżkę melasy,
      • sól.

      x) 100g mąki żytniej zalewamy wrząca wodą i energicznie mieszamy, ręcznie albo mikserem, pozostawiamy do wystygnięcia.

      Wodę, sól i melasę mieszamy. Ciasto zaparzone dodajemy do ciasta zakwaszonego i stopniowo mąki i mieszankę wody, soli i melasy.
      Wyrabiamy mikserem albo łyżką drewnianą do dobrego połączenia wszystkich składników.
      Ja użyłam foremki o wymiarach 36 x 12

      Ciasto rosło u mnie około 4 godzin, w torbie foliowej.
      Piekłam przez 8 minut w temperaturze 230 stopni, potem zmniejszyłam do 200, a na koniec pieczenia 180st.
      Czas pieczenia około godziny. Najlepiej kroić na drugi dzień, albo jak już będzie zimny.
      Chleb piekłam w minioną sobotę i jeszcze dzisiaj jest dobry.
      Lniany woreczek i pojemnik ceramiczny, to mój sposób na przechowywanie chleba.

      Usuń
  4. Wielka szkoda , wspierałem się Pani przepisami w zabawie w piekarza domowego.
    Pamiętam o przepisie e na odtworzenie zakwasu z wysuszonego zakwasu. Proszę o pomoc !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest na blogu reaktywacja: https://lesnyzakatekdany.blogspot.com/2018/05/chleb-na-suszonym-zakwasie-z-patkami.html poczytaj jakby co pytaj o to czego nie znajdziesz:) Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Witam Pani Danusiu, proszę o przepis nr 14 czyli Chleb Pszenno-kukurydziany na zaczynie z mąki pełnoziarnistej.
    Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo :)

      Pszenno-kukurydziany na zaczynie z mąki pełnoziarnistej, krok po kroku

      Chleb pszenny z mąki pełnoziarnistej i białej typ 650. Wyrabia się świetnie, po upieczeniu można go kroić w cieniutkie kromki a skórka chleba chrupiąca za sprawą kaszki kukurydzianej.
      Chleb przed pieczeniem nacięłam, jak to przeważnie robię i mimo nacięcia, urósł w piekarniku i nie pękł w żadnym miejscu.


      Wyprowadzamy zakwas żytni razowy na zaczyn z mąki pszennej pełnoziarnistej:

      Faza 0

      • 60g zakwasu z mąki żytniej razowej, prosto z lodówki,
      • 150g mąki pszennej pełnoziarnistej,
      • 150g wody.


      Składniki mieszamy, przykrywamy i pozostawiamy na 21-24 godzin

      Faza I

      • 100g zakwasu z fazy 0 / resztę zostawimy w lodówce /,
      • 150g mąki pszennej pełnoziarnistej,
      • 150g wody.

      Mieszamy, przykrywamy i pozostawiamy w cieple na 12-16 godzin.

      Zaczyn:

      • 200g zakwasu z fazy I, resztę dodajemy do zakwasu lodówkowego x)
      • 150g mąki pszennej pełnoziarnistej,
      • 150g wody.

      Mieszamy, przykrywamy i pozostawiamy tym razem na 5-6 godzin, ciasto nie może opaść.

      Ciasto właściwe:

      • 500g zaczynu
      • 300g mąki kukurydzianej z wodą xx),
      • 125g wody,
      • 440g mąki białej pszennej typ 650,
      • sól.


      Ciasto zarabiamy i zagniatamy przez 3-5 minut. Najlepiej nakładać ciasto ciągnąć go od spodu miski na wierzch. Czynność tę wykonywać do chwili aż stanie się elastyczne i przestanie odchodzić od ręki.
      Pozostawiamy na około 3 godziny.
      Po każdej godzinie wyjmujemy ciasto na blat, rozklepujemy i składamy 4 razy. W tym celu, zamiast mąki zwykłej można użyć do podsypania mąki kukurydzianej.
      Za trzecim razem formujemy bochenek i wkładamy do koszyczka wyłożonego cienkim materiałem z bawełny i wysypanym maką kukurydzianą, lub kaszką kukurydzianą.
      W koszyczku chleb rósł u mnie około 3 godzin.
      Pieczemy w naparowanym piekarniku, nagrzanym do 230-240st. około 40 -50 minut.
      Zmniejszamy temperaturę po 15 minutach do 220-210st.

      x) Odłożone ciasto, możemy potraktować, jako zaczyn do następnego chleba, lub jeśli będziemy przechowywać ciasto dłużej niż jeden dzień, jako zakwas pszenny, z którego od początku, biorąc odpowiednią ilość, można zrobić zaczyn.

      xx) 100g mąki kukurydzianej zalewamy, 200g gorącej wody i pozostawiamy przykryte, folią na kilka godzin.





      Usuń
  6. Pani Danusiu, dziękuję za przepis :-) Korzystając z okazji, z Pani cennych porad uczyłam się wszystkiego o pieczeniu chleba od podstaw. Było to w 2009 roku a ja chciałam upiec chleb sama w domu. Pani rady były i są nadal bezcenne bo bez nich nie byłoby moich wypieków. Podejrzewam zresztą że nie tylko dla mnie jest Pani wzorem niedoścignionym. Bardzo za to dziękuję.Pozdrawiam serdecznie
    Violetta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam również i życzę udanych wypieków!

      Usuń

i poczekaj na jego moderację

Print