Linki do przepisów na chleb


W związku z likwidacją platformy blogowej bloog.pl mój Leśny Zakątek / dancia.bloog.pl / przestał istnieć w sieci. Nie zdecydowałam się wcześniej przenieść treści na blogera ale domowi piekarze zaczęli do mnie pisać maile i komentarze z pytaniami o zaistniałą sytuację.
Nie spodziewałam się tak dużego zainteresowania przepisami na chleb.
W związku z tym, mając wszystkie przepisy z dancia.bloog.pl na komputerze postanowiłam umieszczać je jako nowe wpisy. Uznałam, że tak będzie najlepiej aby te najlepsze przepisy na chleb mogły znów zaistnieć w sieci.
Kopie wpisów z poprzedniego bloga będę starała się umieszczać jak najczęściej. Domowi piekarze, którzy będą chcieli jakiś konkretny przepis tak jak dotychczas, poproszę o maila albo o komentarz.
Nieaktywne linki do przepisów z poprzedniego bloga póki co zostawiam. Będą pomocne dla mnie a szczególnie dla Was w identyfikacji danego przepisu.



Domowy chleb na zakwasie, przepisy krok po kroku

1. Chleb pszenno-żytni z mąka z pestek dyni
2. Chleb żytnio-pszenny z tartym jabłkiem i zielonym owsem
3 .Chleb z paloną mąką ziarnami lnu i sezamu
4. Żytni chleb z brązowym ryżem
5. Pomidorowy jasny chleb orkiszowy z czarnym sezamem
6. Biblijny chleb Ezechiela
7. Najprostszy pszenny chleb na zakwasie
8. Wigilijny chleb żytni z paloną mąką
9. Jesienny chleb z melasą
10. Pszenny na zakwasie na liściach tataraku
11. Żytni chleb z tartym jabłkiem
12. Chleb zimowy,pełen ziaren
13. Chleb pszenny z bazylią i oliwą carotino
14. Pszenno-kukurydziany na zaczynie z mąki pełnoziarnistej
15. Pszenno żytni z mąka owsianą i siemieniem lnianym
16. Razowy żytni z prażona mąką, mlekiem i fasolą lima
17. Chleb pszenny
18. Chleb migdałowy na maślance
19. Pszenno-żytni
20. Pszenno-żytni z dodatkiem kardamonu
21. Chleb pszenny
22. Borowikowy chleb dany
23. Pszenny z sokiem z czarnego bzu
24. Piegus na podwójnym zakwasie
25. Orzechowy na zakwasie
26. Chlebki na zaczynie z czerstwego chleba


Domowy chleb na zakwasie, przepisy

27. Chleb razowy
28. Chleb żytni z miodem
29. Biały żytni z serwatką na liściach tataraku, metoda dwufazowa
30. Orkiszowy z nasionami chia
31. Złocisty, mieszany z siemieniem lnianym
32. Mieszany z pestkami na jogurcie z grzybka tybetańskiego
33. Pszenno-żytni z czarną komosą ryżową
34. Chleb skojarzony Ajeru, czyli litewski po polsku
35. Razowy na zaczynie z czerstwego chleba z dodatkiem mąki z pszenicy Durum
35. Chleb ze sfermentowanych płatków zbóż i ziaren
36. Ruislepia po polsku
37. Liść, orkiszowy chleb dekoracyjny
38. Chleb z tartym jabłkiem i bananem
39. Żytni na serwatce na liściach tataraku
40. Chleb z dodatkiem mąki jaglanej, pszenicy Kamut, suszonych pomidorów i ziół
41. Z natką pietruszki na zaczynie z kefirem
42. Fougasse na zakwasie i pszenno-żytni z kefirem
43. Żytni z semoliną
44. Pszenny na zaczynie z mąki płaskurki z dodatkiem mąki owsianej i zielonego jęczmienia
45. Żytni z mąką orkiszową tartym jabłkiem i ziarnami owsa Demeter
46. Chleb z dodatkiem maki z pszenicy Kamut i pokrzywy
47. Pszenny bochen z płaskurki
48. Mieszany z czarnuszką, dwa bliźniaki 
49. Jesienny z melasą i maślanką
50. Na zaczynie z gruszką 
51. Żytni z inuliną, kawą zbożową i siemieniem lnianym
52. Żytnio-pszenny z melasą i octem balsamicznym
53. Żytni trójfazowy
54. Pszenno-żytni 
55. Chleb z podlaskich zbóż z dodatkiem owoców goji
56. Chleb pytlowy z cebulką z dodatkiem mąki pszennej
57. Pszenno-żytni z dodatkiem ziół Bombay Masala z oliwą carotino
58. Chleb wigilijny 
59. Żytni z powidłami śliwkowymi i octem balsamicznym 
60. Żytnie z dodatkiem mąki pszennej 
61. Żytni z mąka gryczaną i prażonymi ziarnami
62. Chleb żytni
63. Chleb żytni z mąki białej z cebulką
64. Chleb pytlowy
65. Żytnio-pszenny z mlekiem  
66. Chleb myśliwski 
67. Żytnio-pszenny z prażonymi ziarnami 
68. Pszenno-razowy
69. Żytni z dodatkiem mąki gryczanej
70. Chleb ząbkowicki
71. Pszenny z kaszą jaglaną, octem balsamicznym i miodem
72. Pszenny z dynią 
73. Chleb kielecki
74. Żytnio-pszenny z zaparzaną mąką
75. Chleb z płatkami owsianymi 
76. Pszenny chleb z ciecierzyca, octem balsamicznym i maslanką
77. Wiejski bochen z serkiem
78. Żytni z powidłami śliwkowymi
79. Pszenno-żytni z rzeżuchą 
80. Pomidorowy z czarnymi oliwkami, melasą i oliwa carotino
81. Z czerwoną fasolą i pieprzem
82. Chleb z zieloną herbatą 
83. Chleb 4811 z mlekiem ryżowym 
84. Pszenno-żytni z dodatkiem skiełkowanych ziaren żyta
85. Pszenno-żytni chleb z gryką  
86. Dekoracyjny chleb z oliwą carotino, melasa i maslanką 
87. Żytni ze skiełkowanymi ziarnami orkiszu i czerwona papryką
88. Czarny chleb 
89. Prosty chleb na zakwasie z ziarnami 
90. Pszenno-żytni pieczony na papierze
91. Pszenny na zakwasie orkiszowym
92. Cukrowy chleb pszenny
93. Pszenny dla zapracowanych
94. Pszenny z ziemniakami z dodatkiem mąki orkiszowej
95. Księżycowy chleb
96. Z daktylami, rodzynkami i suszoną śliwką 
97. Jęczmienny z miodem
98. Chleb z nagim owsem,syropem klonowym i ciemnym słodem jęczmiennym
99. Pszenny pełnoziarnisty z dodatkiem gotowanej dyni
100. Pszenno-żytni z prażona mąką
101. Chleb z cebulką
102. Chleb na suszonym zakwasie
103. Pszenny z pieprznikiem jadalnym 
104. Chleb Jeremiego
105. Zielony z bobem
106. Zielony z groszkiem
107. Chleb gościnny
108. Pszenny z makiem
109. Góralski ciemny
110. Pszenny z siemieniem lnianym
111. Mleczny chleb razowy
112. Pszenny z gotowana pszenicą
113. Biały pszenny na zakwasie
114. Chleb polowy
115. Mieszany z melasą i octem balsamicznym
116. Pszenno-żytni z serkiem i kawą zbożową
117. Pszenny na liściach szpinaku
118. Żytni super szybki
119. Ze słodem jęczmiennym pieczony w garnku
120. Chleb z semoliną
121. Orkiszowy
122. Żytni z melasą 
123. Chleb z bananem
124. Razowiec
125. Mieszany na serwatce
126. Chleb na piwie Double
127. Chleb sylwestrowy
128. Pszenny z dodatkiem prosa
129. Egzotyczny chleb na zakwasie
130. Chleb z tarta marchewką
131. Chleb z gotowanym burakiem cukrowym
132. Chleb paprykowy
133. Żytni
134. Chleb z ziemniakami, kefirem i kardamonem
135. Codzienny na jesień
136. Pszenno-żytni z gotowaną fasolą
137. Pszenny z dodatkiem gotowanej dyni
138. Chleb pytlowy
139 Ruislepia po polsku i kwas fitowy


Chleb Weekendowa piekarnia

139.  Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną
140. Chleb na pszennym zakwasie z figami, orzechami laskowymi i ziarnami anyżu
141. Chleb polski
142. Brioche z jogurtem i woda pomarańczową
143. Bułki z ziarnami na miodzie
144. Francuski chleb wiejski
145. Bagietki z kozim serem czerwoną cebulką i rozmarynem
146. Borodinsky
147. Chleb z oliwkami
148. Chleb z oliwkami i suszonymi śliwkami
149. Polski chleb pszenno-żytni
150. Altajskie rożki Marianny
151. Chleb z ciecierzyca i pieprzem
152. Chleb z płatkami owsianymi i jabłkami
153. Bagietki na zakwasie i skórką pomarańczową
154. Chleb toskański
155. Chleb żytni z siemieniem lnianym
156. Włoskie bułeczki z ziemniakami i bazylią
157. Chleb ze świeżym koperkiem
158. Chleb miłości
159. Rustykalny chleb pieczony z czosnkiem
160. Weekendowy chlebek Dany


Chleb Piekarnia Amber

161. Najprostszy chleb z garnka na drożdżach i na zakwasie
162. Tartine bread
163. Chleb ziołowy z płatkami owsianymi
164. Simit-tureckie bajgle
165. Chleb na piwie z cebulką
166. Chleb z burakiem
167. Pszenno-orkiszowy z płatkami żytnimi i owsianymi
168. Chleb z marchewką
169. Wytrawne drożdżówki
170. Chleb jęczmienny z owczym serem i kminkiem
171. Biblijny chleb Ezechiela
172. Pszenno-żytni z prażoną mąką
173. Chleb hiszpański
174. Chleb litewski
175. Chleb kaszubski
176. Bajgle w wersji slow
177. Knekkebrod

Chleby Jeffreya Hamelmana

178. Żytni z kminkiem
179. Żytnio-pszenny
180. Chleb z orzechami włoskimi i marchewką

Chleb na zakwasie z automatu




24 komentarze:

  1. gratulacje Danusiu

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzień dobry,
    te linki nie działają! :(((( a jest tyle przepisów do których chciałam się jeszcze dostać, bo w końcu na Pani przepisach zaczęły mi wychodzić pyszne chlebki. Błagam o interwencję, bo to tragedia, żeby tyle dobra przepadło.
    Pozdrawiam Lucyna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lucyna, wirtualna usunęła wszystkie blogi, jak wcześniej zapowiadała, niestety. Poszła śladem onetu. Ja mam wszystkie przepisy u siebie na dysku komputera. Jak zainteresuje Cię któryś z przepisów, napisz do mnie tu w komentarzach a ja po prostu skopiuję przepis dla Ciebie. Linki póki co zostawiam, mimo, że nie działają aby łatwiej było Tobie a być może i innym domowym piekarzom poprosić ewentualnie o dany przepis. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Dobry wieczór,
    ze zgrozą i smutkiem odkryłam ze LINKI NIE DZIAŁAJĄ. Z Pani przepisów nareszcie zaczęły wychodzić mi pyszne chleby,których pieczenie stało się przyjemnością a nie mordęgą.
    Czy jest szansa ze zaistnieją z powrotem w sieci?
    Czy można prosić o przepis na chleb Żytnio-pszenny z zaparzaną mąką
    Pozdrawiam, Magda S

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, wszystkie przepisy, które publikuję obecnie na blogu to te z poprzedniego bloga. Ten przepis jest do powtórki ze względu na zdjęcia więc udostępniam go tu. Jeśli jeszcze jakiś chciałabyś wcześniej to napisz. Dobrego tygodnia życzę i udanych wypieków! Pozdrawiam


      Żytnio-pszenny chleb z zaparzaną mąką


      Ciasto zakwaszone – metoda trzystopniowa
      godziny prowadzenia ciasta to: 8, 12 i 3 godziny

      Na początek :

      • 55g zakwasu z mąki żytniej razowej,
      • 55g wody,
      • 55g mąki razowej.

      W pozostałych 2 etapach dodajemy takie same ilości mąki razowej i wody. Ciasto prowadzimy w jak najniższej temperaturze, jaką mamy w domu.

      Ciasto właściwe:

      • 385g ciasta zakwaszonego,
      • 400g ciasta zaparzonego wrzątkiem, x)
      • 460g mąki żytniej typ 720,
      • 270g mąki pszennej
      • 400g wody,
      • łyżkę melasy,
      • sól.

      x) 100g mąki żytniej zalewamy wrząca wodą i energicznie mieszamy, ręcznie albo mikserem, pozostawiamy do wystygnięcia.

      Wodę, sól i melasę mieszamy. Ciasto zaparzone dodajemy do ciasta zakwaszonego i stopniowo mąki i mieszankę wody, soli i melasy.
      Wyrabiamy mikserem albo łyżką drewnianą do dobrego połączenia wszystkich składników.
      Ja użyłam foremki o wymiarach 36 x 12

      Ciasto rosło u mnie około 4 godzin, w torbie foliowej.
      Piekłam przez 8 minut w temperaturze 230 stopni, potem zmniejszyłam do 200, a na koniec pieczenia 180st.
      Czas pieczenia około godziny. Najlepiej kroić na drugi dzień, albo jak już będzie zimny.
      Chleb piekłam w minioną sobotę i jeszcze dzisiaj jest dobry.
      Lniany woreczek i pojemnik ceramiczny, to mój sposób na przechowywanie chleba.

      Usuń
  4. Wielka szkoda , wspierałem się Pani przepisami w zabawie w piekarza domowego.
    Pamiętam o przepisie e na odtworzenie zakwasu z wysuszonego zakwasu. Proszę o pomoc !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest na blogu reaktywacja: https://lesnyzakatekdany.blogspot.com/2018/05/chleb-na-suszonym-zakwasie-z-patkami.html poczytaj jakby co pytaj o to czego nie znajdziesz:) Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Witam Pani Danusiu, proszę o przepis nr 14 czyli Chleb Pszenno-kukurydziany na zaczynie z mąki pełnoziarnistej.
    Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo :)

      Pszenno-kukurydziany na zaczynie z mąki pełnoziarnistej, krok po kroku

      Chleb pszenny z mąki pełnoziarnistej i białej typ 650. Wyrabia się świetnie, po upieczeniu można go kroić w cieniutkie kromki a skórka chleba chrupiąca za sprawą kaszki kukurydzianej.
      Chleb przed pieczeniem nacięłam, jak to przeważnie robię i mimo nacięcia, urósł w piekarniku i nie pękł w żadnym miejscu.


      Wyprowadzamy zakwas żytni razowy na zaczyn z mąki pszennej pełnoziarnistej:

      Faza 0

      • 60g zakwasu z mąki żytniej razowej, prosto z lodówki,
      • 150g mąki pszennej pełnoziarnistej,
      • 150g wody.


      Składniki mieszamy, przykrywamy i pozostawiamy na 21-24 godzin

      Faza I

      • 100g zakwasu z fazy 0 / resztę zostawimy w lodówce /,
      • 150g mąki pszennej pełnoziarnistej,
      • 150g wody.

      Mieszamy, przykrywamy i pozostawiamy w cieple na 12-16 godzin.

      Zaczyn:

      • 200g zakwasu z fazy I, resztę dodajemy do zakwasu lodówkowego x)
      • 150g mąki pszennej pełnoziarnistej,
      • 150g wody.

      Mieszamy, przykrywamy i pozostawiamy tym razem na 5-6 godzin, ciasto nie może opaść.

      Ciasto właściwe:

      • 500g zaczynu
      • 300g mąki kukurydzianej z wodą xx),
      • 125g wody,
      • 440g mąki białej pszennej typ 650,
      • sól.


      Ciasto zarabiamy i zagniatamy przez 3-5 minut. Najlepiej nakładać ciasto ciągnąć go od spodu miski na wierzch. Czynność tę wykonywać do chwili aż stanie się elastyczne i przestanie odchodzić od ręki.
      Pozostawiamy na około 3 godziny.
      Po każdej godzinie wyjmujemy ciasto na blat, rozklepujemy i składamy 4 razy. W tym celu, zamiast mąki zwykłej można użyć do podsypania mąki kukurydzianej.
      Za trzecim razem formujemy bochenek i wkładamy do koszyczka wyłożonego cienkim materiałem z bawełny i wysypanym maką kukurydzianą, lub kaszką kukurydzianą.
      W koszyczku chleb rósł u mnie około 3 godzin.
      Pieczemy w naparowanym piekarniku, nagrzanym do 230-240st. około 40 -50 minut.
      Zmniejszamy temperaturę po 15 minutach do 220-210st.

      x) Odłożone ciasto, możemy potraktować, jako zaczyn do następnego chleba, lub jeśli będziemy przechowywać ciasto dłużej niż jeden dzień, jako zakwas pszenny, z którego od początku, biorąc odpowiednią ilość, można zrobić zaczyn.

      xx) 100g mąki kukurydzianej zalewamy, 200g gorącej wody i pozostawiamy przykryte, folią na kilka godzin.





      Usuń
  6. Pani Danusiu, dziękuję za przepis :-) Korzystając z okazji, z Pani cennych porad uczyłam się wszystkiego o pieczeniu chleba od podstaw. Było to w 2009 roku a ja chciałam upiec chleb sama w domu. Pani rady były i są nadal bezcenne bo bez nich nie byłoby moich wypieków. Podejrzewam zresztą że nie tylko dla mnie jest Pani wzorem niedoścignionym. Bardzo za to dziękuję.Pozdrawiam serdecznie
    Violetta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam również i życzę udanych wypieków!

      Usuń
  7. Witam Pani Dano,
    piszę, aby podziękować Pani za tę niesamowitą mrówczą pracę włożoną w prowadzenie bloga i jednocześnie wyrazić moje wielkie uznanie dla Pani doświadczenia w leśnozakątkowych dokonaniach. Korzystałam z Pani przepisów wielokrotnie, a biała kiełbasa wielkanocna do dzisiaj wspominana jest przez moją rodzinę i znajomych. W pieczenu chleba ciągle się doskonalę i uczę na Pani przepisach i poradach. Dość długo niestety nie piekłam i z żalem odkryłam, że linki do wielu przepisów nie są aktywne. Zakwas jednak dokarmiałam regularnie, nie musiałam więc startować od zera. Nie wychodzą mi niestety jeszcze chlebki składane, ale żytnie i mieszane z foremki są super. Po tym długawym wstępie chciałabym prosić Panią o przepisy, albo linki do chlebków nr 12(chleb zimowy pełen ziaren), nr 50( na zaczynie z gruszką), Nr 80(pomidorowy z czarnymi oliwkami i oliwą carotino), nr 130 (chleb z tartą marchewką). Już je wypróbowałam i teraz nie mogę ich powtórzyć. serdecznie Panią pozdrawiam i liczę na pomoc. Jadwiga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa:)
      Podaję 2 przepisy. Następne postaram się dodać być może jutro bo chyba się gdzieś ukryły tam gdzie być nie powinny! Pozdrawiam



      Świąteczny chleb pomidorowy z czarnymi oliwkami, melasą i oliwą carotino

      Składniki na zaczyn:


      • 250g zakwasu z mąki razowej typ 2000, x)
      • 185g mąki razowej typ 2000,
      • 185g mąki pszennej pełnoziarnistej,
      • 300g wody.

      Składniki zaczynu mieszamy i pozostawimy w ciepłe, pod przykryciem, na co najmniej 10 godzin.

      Przygotowanie pasty pomidorowej:

      • 400g dobrych pomidorów z puszki bez skórki, wlewamy do małego garnka i gotujemy na małym ogniu około godziny. Redukujemy płyn, a przy okazji gotowania, pomidory zrobią się bardziej słodkie.


      Przetarłam przez sito i pozostało 143g czystego gęstego sosu.
      Mogłam użyć przecieru pomidorowego, ale byłby za kwaśny. Do chleba na drożdżach na pewno by pasował.

      Ciasto właściwe:

      • Cały zaczyn,
      • 700g mąki pszennej,
      • 143 pasty z pomidorów,
      • kilkanaście pokrojonych w krążki, czarnych oliwek,
      • 310g wody z solą i 1 łyżką melasy,
      • chlust oliwy carotino pod koniec wyrabiania, 2-4 łyżki.

      Do zaczynu dodajemy pastę pomidorową, dokładnie mieszamy. Dodajemy stopniowo mąkę i wodę. Wyrabiamy ciasto dość dokładnie. Ja wyrabiałam około 10 minut, od chwili połączenia składników. Oczywiście ręcznie.
      Na koniec dodałam oliwę, oliwki i jeszcze chwilę wyrobiłam, aby oliwki rozmieściły się równo w cieście. Ciasto pozostawiłam na 20 minut, aby odpoczęło.
      W tym czasie przygotowałam 2 foremki o wymiarach:
      30 x 11 i 21 x 21
      Wysmarowałam masłem, wysypałam kaszką kukurydzianą.
      Wyłożyłam ciasto, od razu posmarowałam rozbełtanym jajkiem i również posypałam kaszką.
      Ciasto urosło w ciągu 2 godzin.
      Piekłam we wcześniej nagrzanym piekarniku w temp. 210-220st przez 30-55 minut.
      Foremki nie były tej samej wielkości stąd ta rozpiętość czasowa.
      Temperaturę stopniowo zmniejszałam w miarę upływu czasu. Pierwszy raz zmniejszyłam po 15 minutach.
      Proponuję nie dzielić przepisu na połowę. Chleb jest bardzo dobry. Skórka chrupiąca za sprawą kaszki, a w środku mięciutki jak puszek, delikatny i pachnący.
      Ja lubię chleby dobrze wypieczone, dlatego nie bójmy się przetrzymać chleba w piekarniku.
      Czasami nam się wydaje, chociażby po wyglądzie skorki, że chleb jest już wypieczony, a tak nie jest. Jeśli nie jesteśmy pewni, to pozostawmy go jeszcze 10-15 minut w wyłączonym piekarniku.

      x), Kiedy wyjmuje zakwas z lodówki, żeby go dokarmić, stwierdzam, / przeważnie tak bywa, / że jest go za dużo. Jeśli nie mam pomysłu na nadwyżkę, wylewam i pozostawiam jakieś, 100g.
      Tym razem zrobiłam podobnie. Do reszty dodałam tyle mąki i wody, że zakwas był bardzo gęsty, bardziej obrazowo?, stanęła w nim łyżka!. Po przefermentowaniu rozluźnił się i taki użyłam do zaczynu.


      Usuń
    2. Chleb na zaczynie zakwasowym z gruszką


      Potrzebujemy:

      • 85g zakwasu z mąki żytniej razowej,
      • 200g mąki żytniej typ 720,
      • 200g wody,
      • 300g startej dobrze dojrzałej gruszki razem ze skórką / najlepiej Klapsa /,

      Składniki łączymy i pozostawiamy, najlepiej na noc, do przefermentowania na 15-16godzin.

      Ciasto właściwe:

      • 785g zaczynu / całość /,
      • 280g mąki orkiszowej jasnej, ewentualnie pszennej chlebowej,
      • 500g mąki żytniej typ 720,
      • 170g zmiksowanej gruszki, tyle ważyła jedna gruszka.
      • 200g wody,
      • 1 łyżka octu 4% jabłkowego,
      • sól morska, około 20g,



      1. Przygotowujemy 2 foremki 26x12 smarujemy delikatnie tłuszczem i posypujemy otrębami lub maką razową grubo mieloną.
      2. Łączymy z wodą sól i ocet.
      3. Mąki przesiewamy.
      4. Do zaczyny dodajemy zmiksowaną gruszkę i stopniowo mąkę i płyn.
      5. Wyrabiamy kilka minut drewnianą łyżką lub mikserem na małych obrotach do dobrego połączenia składników.
      6. Zostawiamy ciasto na 15 -20 minut, aby odpoczęło.
      7. Ciasto wykładamy łyżką do foremek, wyrównujemy wierzch, delikatnie spryskujemy letnią wodą, posypujemy mąką razową, wkładamy foremki z ciastem do worka foliowego i pozostawiamy do wyrośnięcia.
      8. Ciasto u mnie urosło dość szybko bo w ciągu 1,5 godziny.
      9. Pieczemy w początkowej temperaturze 230-240st. przez 15 minut.
      10. Zmniejszamy temperaturę do 200-210st i dopiekamy przez około 35minut, zmniejszając jeszcze stopniowo temperaturę pod koniec pieczenia.
      11. Po wyłączeniu piekarnika, chleby można pozostawić jeszcze chwilę przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
      12. Wyjmujemy chleb z foremek, niemal natychmiast po wyjęciu z piekarnika, żeby nie zaparował.

      Usuń
  8. Dziękuję Pani Dano za błyskawiczną odpowiedź z przepisami. Liczę,że uda się Pani odnaleźć pozostałe,a smak zimowego chlebka z ziarnami nie będzie tylko wspomnieniem. Pozdrawiam.J

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety ale nie mogę znaleźć tych przepisów. Widocznie, kiedy jakiś czas temu zmieniałam komputer przy przegrywaniu danych, jakieś pliki mi uciekły.

      Może ten?


      Mieszany na zakwasie z moczonymi ziarnami na jogurcie z grzybka tybetańskiego


      Zaczyn najlepiej wieczorem na 12-14 godzin przed przygotowaniem ciasta właściwego
      • 1 łyżka gęstego zakwasu z mąki żytniej razowej,
      • 160g mąki żytniej razowej,
      • 160g wody.

      Moczenie ziaren na 8 -10 godzin przed zrobieniem ciasta właściwego.
      • 110g pestek dyni,
      • 110g pestek słonecznika
      • Zimna woda, tyle aby pokryła ziarna, / wodę będziemy odlewać, można nią podlać kwiaty doniczkowe /.

      Ciasto właściwe
      • 320g zaczynu, całość,
      • Odsączone ziarna, część zostawiamy do posypania ciasta przed pieczeniem,
      • 400g mąki pszennej typ 750,
      • 320g mąki orkiszowej jasnej,
      • 360g kefiru z grzybka tybetańskiego, może być zwykły kefir,
      • 245g wody,
      • 20-25g soli z Kłodawy lub himalajskiej.

      1. Mieszamy mąki.
      2. Łączymy wodę z kefirem i dodajemy sól.
      3. Do zaczynu dodajemy najpierw połowę wody z kefirem i mieszamy aby rozluźnić zaczyn.
      4. Następnie stopniowo mąkę i resztę płynu. Po połączeniu składników dodajemy odsączone ziarna.
      5. Wyrabiamy 5 minut. Ja chleby zawsze wyrabiam ręcznie.
      6. Przykrywamy i odstawiamy ciasto aby odpoczęło na 30-40 minut. Ciasto jest luźne, z którego nie da się uformować bochenka. To tak dla orientacji.
      7. Ciasto przekładamy do 2 wysmarowanych tłuszczem i posypanych mąką foremek o rozmiarach 25x11 i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2,5- 3 godzin. Ciasto powinno wypełnić foremki.
      8. Ciasto po wyrośnięciu posypujemy ziarnami, spryskujemy letnią wodą. Pieczemy w opadającej temp. w piekarniku nagrzanym do 230st. Po 15 minutach zmniejszamy temp. do 220-215st. W zależności od naszego piekarnika temp. możemy regulować. Kończymy pieczenie w 190st. po około 45-50 minutach. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy jeszcze chleby w piekarniku przez 10 minut.

      Usuń
  9. Serdeczne dzięki Pani Danko za przepis na chlebek z ziarnami. Jest nieco inny niż zimowy, ale chętnie wypróbuję. W tamtym ziarna słonecznika i dyni były prażone, tutaj moczone. Mam zatem pytanie, czy to wpływa na ilość wody dodawanej do ciasta? Poza tym, czy jeśli modyfikuję przepis i dodaję ziarna, które nie były przewidziane w przepisie, to daję mniej mąki? Czy o tyle mniej ile ważą ziarna? Jeszcze raz dziękuję za poszukiwania przepisu, pozdrawiam serdecznie i.... do roboty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ziarna do ciasta chlebowego, moim zdaniem, najlepiej moczyć lub prażyć na patelni.Przy moczeniu ziaren pozbywamy się części kwasu fitowego, który nie jest zbyt dobry dla organizmu, jeśli spożywamy ziarna w dużych ilościach. / wpisz w Google kwas fitowy lub fitynowy - dowiesz się więcej /. Poza tym niemoczone ziarna zabierają wilgoć z ciasta chlebowego. Jeśli w przepisie są ziarna moczone, to dodając inne ziarna lub więcej ziaren również je moczysz i nie zmieniasz ilości mąki. Przy jakichkolwiek ziarnach prażonych dodawanie większej ilości niż w przepisie nie polecam, bo chleb może być zbyt suchy. Nawet jeśli dodasz więcej wody ziarna prażone są zbyt suche aby przyjąć większą ilość wody w czasie rośnięcia ciasta.
      W tamtym przepisie były dobrane odpowiednie ilości ziaren prażonych w stosunku do pozostałych składników. Poczytasz na temat kwasu fitowego to będziesz dodawała ziarna moczone. Pozdrawiam:)

      Usuń
  10. Trochę się spóźniam z podziękowaniem za porady chlebowego eksperta. Bardzo dobry chleb z moczonymi ziarnami. Poczytałam poza tym o kwasie fitowym i tu przypomniałam sobie jak to nie zalecano zbyt często raczyć się płatkami owsianymi(chyba, że z mlekiem), bo może doprowadzić do niedoborów wapnia. Chleb w każdym razie bardzo smaczny i został spałaszowany podczas najazdu głodomorów do ostatniej piętki. Pozdrawiam Dano i śledzę Cię dalej:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dobry wieczór
    Czy mogę prosić o przepis na chleb migdałowy na maślance?Będę wdzięczna :) z góry dziękuję
    Justyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo:) Proponuję upiec z połowy porcji bo to duży bochen!

      Chleb migdałowy na maślance

      Składniki ciasta właściwego

      • 600g zaczynu z mąki żytniej typ720 x)
      • 200g mąki żytniej typ 720
      • 100g mąki migdałowej xx)
      • 50g mąki migdałowej do posypania ciasta w trakcie formowania
      • 340g wody wymieszanej z maślanką pół na pół
      • 480g mąki pszennej typ 650
      • 2 łyżki oliwy pod koniec wyrabiania
      • sól

      x) Zaczyn wieczorem na 12-14 godzin, dzień przed pieczeniem chleba.

      • 2 łyżki zakwasu,
      • 300g mąki żytniej typ 720,
      • 300g maślanki


      xx) Kupiłam gotowe mielone migdały.



      Wykonanie:

      Do ciasta zakwaszonego dodaj stopniowo mąki i wodę z maślanką wymieszaną z mielonymi migdałami i solą. Wszystkie składniki wymieszaj na początku łyżką drewnianą.
      Mąki pszennej nie używaj w całości, przyda się jakieś 100g , abyś w trakcie wyrabiania móc dosypywać.
      Ciasto trochę się lepi. Pod koniec wyrabiania / wszystkie składniki mają być dobrze połączone / dodaj 2 łyżki oliwy, stopniowo. Wyrób jeszcze z oliwą tak, aby wchłonęło ją ciasto. Samo wyrabianie od chwili połączenia składników powinno trwać około 10 minut.
      Zostaw ciasto w spokoju na 3 godziny, przykryte ściereczką. Po 90 minutach odgazuj go i uformuj z niego okrągły bochenek. Włóż do koszyczka i czekaj aż co najmniej podwoi objętość.
      Piecz w nagrzanym, naparowanym wcześniej piekarniku na kamieniu lub blasze. Temperatura wyjściowa powinna być 230-240 stopni. Po 15 minutach zmniejsz ją do 210.
      W sumie czas pieczenia to 45 - 50 minut.



      Usuń
    2. Bardzo dziękuję .Tak,wiem,że bochen spory wychodzi.Piekłam go kilka razy-jest pyszny :)

      Usuń
  12. Pszenica według mnie jest bardzo potrzebnym zbożem, ponieważ wpływa na wiele produktów spożywczych, które na co dzień jemy i bardzo lubimy. Strona https://www.syngenta.pl/uprawy/zboza/pszenica-ozima może przedstawić nam dokładnie ile jest rodzai pszenicy ozimy i czym one się różnią. Uważam, że to świetna strona dla rolników.

    OdpowiedzUsuń
  13. Przekonałam się ostatnio, że wybór odpowiedniej mąki jest bardzo ważny i zdecydowałam się na mąkę od https://basiazsercem.pl/ Wypieki wyszły od razu lepsze, więc już teraz wiem, żeby nie brać tych najprostszych i najtańszych propozycji, jakie można spotkać w sklepie.

    OdpowiedzUsuń

i poczekaj na jego moderację

Print