Bardzo dobry chleb z cienką skórką z wilgotnym miąższem.
Pomimo, że skórka była dość ładnie przyrumieniona to jej delikatność przypomina
bibułkę. Z reguły po wyjęciu chleba z piekarnika, skórka wydaje się twarda. Kiedy
po wyjęciu z foremki delikatnie ściśniemy chleb to się ugina i chrupie w
palcach. Ten chleb jest
zaprzeczeniem tej reguły. Skórka chleba jest tak
delikatna, że przez chwilę pomyślałam, że chleb jest za mało wypieczony.
Myślę, że to dodatek bananów sprawił, iż skórka na chlebie
przypomina właśnie skórkę od banana. To porównanie idealnie pasuje:).
Foremki przy rozkładaniu ciasta mogą się Wam wydawać zbyt
duże. Jednak takie proponuję, pomimo, że ciasto nie sięga nawet do ich połowy. Wybrałam
je intuicyjnie i już nie chciałam zamieniać, pomyślałam, że chleb po prostu
będzie niższy. To był dobry pomysł, bo podczas krojenia okazało się, że chleb
jest bardzo delikatny i wyższy bochenek trudniej byłoby kroić. Miękisz chleba
jest elastyczny z nutką zapachu owoców.
Ciasto właściwe urosło bardzo szybko, bo już po 80 minutach
było gotowe do pieczenia. To na pewno za sprawą jabłka, bo każdy chleb z jego
dodatkiem rośnie jak szalony.
Chleb z jabłkiem i bananem
- 35g zakwasu,
- 160g mąki żytniej typ 1400 / sitkowa /,
- 135g wody,
- 180g tartego jabłka ze skórką.
Czas fermentacji 12-14 godzin
Ciasto właściwe
- Cały zaczyn,
- 230g mąki żytniej typ 720,
- 300g mąki pszennej chlebowej,
- 300g wody,
- 220g rozgniecionego na papkę banana,
- 15g soli
Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy łyżką około
5 minut.
Pozostawiamy ciasto na 30 minut, aby odpoczęło. W
międzyczasie przygotowujemy 2 foremki o wymiarach 30x11 smarujemy tłuszczem i
wysypujemy mąką.
Chwilę ciasto wyrabiamy po odpoczynku i wykładamy do
foremek. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy w temp. 230st. przez 15 minut. Dopiekamy 30 minut w
temperaturze 210st.
Witam!
OdpowiedzUsuńPani Danusiu jest Pani wspaniała!!!!!
Bardzo dziękuje za wstawianie przepisów. Byłam załamana kiedy próbowałam znaleźć ten przepis a tu taka niespodzianka. Jest Pani moim guru. Proszę nie przestawać pisać bloga i jeszcze moja prośba jeżeli znajdzie Pani czas, proszę wstawić przepis na zakwas na żurek z zakwasu na chleb (zapomniałam proporcji). Ściskam serdecznie.Aneta
Pani Danusiu, w wielu chlebach mam taki problem, że od góry chleb się przypala, mimo, że jest na dolnej półce. Czy powinnam go czymś przykrywać czy zmniejszać temperaturę? Piekę na termoobiegu...
OdpowiedzUsuńAda czy wiesz, że termoobieg wskazuje rzeczywistą temperaturę w piekarniku o 20st wyższą?
UsuńCzyli jeśli ustawisz temp. na 200st to w rzeczywistości jest 220. Możesz zmierzyć temp. niezależnym termometrem.