Dawno, dawno temu...Już nawet nie pamiętam, kiedy to było:).
Pamiętacie popularny deser z sera i herbatników? Znany pod nazwą Chatka Babuni, Domek Baby Jagi, Chatka Puchatka czy po prostu Serowy Domek.
Herbatniki szkolne czy petitki to ciastka, które są niezbędne do tego deseru. Oczywiście drugi składnik to ser. Powinien być smaczny, najlepszy zrobiony w domu, bo to deser bez pieczenia. Do sera można dodawać różnego rodzaju bakalie a nawet świeże owoce drobno pokrojone. Ja zrobiłam starym sposobem: ser, rodzynki, cukier, galaretka i czekolada dla ozdoby. Takie składniki pamiętam. Zawsze się udaje i jest baardzo dobry!
Chatka Babuni
Potrzebujemy
• 500g dobrego tłustego białego sera wiejskiego lub sera domowej roboty,
• 250g serka ricotta,
• 100g cukru pudru lub w/g uznania, można dodać płynny miód,
• cukier waniliowy z prawdziwą wanilią,
• 1 galaretka w dowolnym kolorze,
• 100g rodzynek,
• 36 sztuk herbatników szkolnych lub herbatników petitki 6,5x5cm x),
• folia aluminiowa,
• kawałek gorzkiej czekolady,
x) podałam rozmiar herbatnika. Ponieważ herbatniki tego typu mogą być w różnych rozmiarach. Dobre są herbatniki w Lidlu. W dużych paczkach po 450g. Nie łamią się i dobrze namiękają.
Serek Ricotta dodałam nie tylko ze względu na smak, ale również po to, aby rozluźnić ser wiejski.
1. Galaretkę przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu, pozostawiamy do stężenia. Można to zrobić na kilka godzin przed przygotowywaniem deseru.
2. Łączymy oba sery i ucieramy z cukrem, dodając cukier waniliowy i na koniec rodzynki i pokrojoną galaretkę.
3. Ciastka rozkładamy na folii aluminiowej / patrz zdjęcie! / 3 rzędy po 3x4 herbatniki.
4. Na środkowy rząd ciastek układamy przygotowany ser i zamykamy bocznymi ciastkami tworząc trójkąt.
5. Uciskamy delikatnie boczne ciastka. Nadmiar sera, który może wyjść u góry w trakcie łączenia ściągamy nożem. Musimy być pewni, że w środku „chatki” nie będzie pustego miejsca. Nie zostawiamy wolnej przestrzeni dla Babuni czy Puchatka:).
6. Zawijamy w folię i do lodówki, najlepiej na noc.
7. Na drugi dzień można udekorować czekoladą. Rozpuściłam kawałek gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej i polałam deser.
jestem babcia i pamietam ten smak zrobie to na Dzien Matki
OdpowiedzUsuńSer wiejski czy twaróg?
OdpowiedzUsuńSer wiejski. Taki najlepszy bo jest tłusty i dość zwarty. Domek się nie rozjedzie:)
UsuńU mnie mówiło się psia buda. Już dawno nie robiłam po tym jal próbowałam zrobić z sera z wiaderka. Ten ser nie nadaje się.
OdpowiedzUsuńPamietam u nas mowilismy chatka puchatka dobre bylo..
OdpowiedzUsuńTen deser zaczęłam robić 34lata temu. Tylko część sera mieszałam z kakao I były dwie warstwy herbatników .
OdpowiedzUsuńJa dokładnie tak samo robiłam. Dawałam czasem wiśnie jeszcze do czesci z kakao. Pycha
UsuńGdzie kupić ser wiejski?
OdpowiedzUsuńSerek wiejski można kupić na lokalnych bazarkach albo zrobić samemu. Polecam tę druga opcję.
Usuńhttps://lesnyzakatekdany.blogspot.com/2018/05/moje-chaczapuri-czyli-chlebek-serowy.html#more
na tej stronie wyczytasz jak można zrobić ser w domu.
Ja robiłam z sera z wiaderka i wyszedł pycha użyłam piątnicy
OdpowiedzUsuńA maśła się nie daje
UsuńJa daję dobre maslo
UsuńNajlepszy jest ser zrobiony z mleka, kwaśnej śmietany i jajek. Ucieramy go z masłem i cukrem. Dzielę na dwie części i do drugiej dodaję kakao. Pychotka!!!
OdpowiedzUsuńTez tak robilam masa pyszna delikatna i nie kwaśna jak z sera
UsuńCzy mogę prosić o dokładny przepis na zrobienie takiego sera. Z góry dziękuję
Usuń2-3 litry mleka wiejskiego, sok z cytryny. Mleko podgrzewaj z sokiem cytryny do momentu aż
Usuńsię wytworzy serwatka i grudki sera. Należy odstawić do całkowitego wystudzenia, najlepiej na noc.
Następnie przelewamy ser przez tetrę lub specjalną chustę serowarską. Zostawiamy do odcieknięcia do chwili otrzymania odpowiedniej konsystencji. Na otrzymanej serwatce można przygotować naleśniki, upiec chleb lub po prostu wypić.
Cukier wanilinowy a nie waniliowy 😀
OdpowiedzUsuńWanilinowy cukier nie ma nic wspólnego z wanilią. Użyłam cukru z prawdziwą wanilią, tak jak zaznaczyłam w przepisie. Ktoś lubi wanilinowy, proszę bardzo:)
UsuńWaniliowy jest a nie wanilinowy. Bosacka kiedys omawiala te różnice w swoim programie
UsuńCukier waniliowy a nie wanilinowy
UsuńCukier waniliowy otrzymywany jest z cukru buraczanego łączonego z la- skami wanilii lub z ekstraktem wanilii. Pachnie bardzo intensywnie. Cukier wanilinowy jest jego che- miczną podróbką i tańszym zamienni- kiem, który w swoim składzie posiada wanilinę lub etylowanilinę.
Pyszny deser.
OdpowiedzUsuńMuszę go znowu zrobić.
Najlepszy ser z Czarnocina.💖
Ja do masy serowe dodawałam czekoladę własnej roboty��
OdpowiedzUsuńDzieci były zachwycone smakiem
,, Chatka Puchatka,, 😁
OdpowiedzUsuńU mnie dzieci uwielbiają do tej pory, mimo że już dorosłe 😁
Tylko ja masę serową mieszam z czekoladą własnej roboty,...
Pychota . Mniam mniam ;)
OdpowiedzUsuńJak ten domek złożyć??? Po proszę zdjecie krok po kroku.
OdpowiedzUsuńMoże być taki ser twarogowy z wiaderka, taki jak do sternika można kupić?
OdpowiedzUsuńCo to jest ser wiejski?
OdpowiedzUsuńTo nie twaróg z kostki?
Ser powinien być dobrej jakości.Tłusty lub półtłusty zwarty i absolutnie z żadnego wiaderka!!!
UsuńTwaróg z kostki? Takiego nie kupuję i dlatego nie wiem czy nie będzie zbyt mokry.
Pokażcie zdjęcie jaki to ser
OdpowiedzUsuńJa kupuję w kostach i wychodzi pyszny
UsuńJa robię dwie warstwy. jedna z kakao. W domu nazywa się tylko CHATKA.
OdpowiedzUsuńulubione ciasto mojego syna:)
OdpowiedzUsuńWygląda super, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńchatka Puchatka :) mmm...aż ślinka leci,moja mama robiła zawsze jeszcze jedną warstwę na boki z masą kakaowa pychota
OdpowiedzUsuńJa robię na dwa kolory i więcej warstw. Znika w mig
OdpowiedzUsuńDeser wspomnień! Na zawsze będzie mi się kojarzył z ciocią, której już nie ma wśród nas. Zawsze nas nim karmiła, był pyszny! Kiedyś na pewno zrobię
OdpowiedzUsuńMam pytanie czy zamiast serka może być masa budyniowa.
OdpowiedzUsuńNie mam pojęcia! Wszystko zależy od tego co dodamy do masy budyniowej. Nadzienie powinno być bardzo gęste, takie które po nałożeniu na środkowy rząd herbatników jest stabilne. Oprócz sera nie próbowałam z żadnym innym. Gdyby w masie budyniowej było masło to przed wyłożeniem na herbatniki należało by masę dobrze schłodzić w lodówce. Drogie Panie / Aleksa i Agnieszka / próbujcie. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńRobiłam chatkę puchatka ale z dwóch warstw pierwsza warstwa była kakaowa a druga Biała i to razem składałam w chatkę
UsuńRównież chciałabym wiedzieć :)
OdpowiedzUsuńAle wspomnienia budzisz, aż łezka się w oku kręci. Taki deser robiłam lata temu na obozach studenckich. Nie było tam dostępu do piekarnika, ale to ciasto to był hit, też do połowy sera dodawałam kakao. Muszę zrobić koniecznie, na szczęście mamy mleczarnię w naszym mieście i dobry ser. Dziękuje, trafiłam do Ciebie na fali pieczenia chleba na zakwasie, a tu tyle fajnych przepisów, na pewno skorzystam hel.
OdpowiedzUsuńZa czasów, gdy ten domek wszedł w modę, a to był okres komuny w Polsce , w życiu nie było w sklepach serka ricotta ! więc tu ktoś mocno przesadza, tak samo jak nie można było dostać cukru waniliowego z prawdziwą wanilią !!!
OdpowiedzUsuńCzy bez serka ricotto tez moze byc
OdpowiedzUsuńJak najbardziej, ja dodałam bo lubię jego smak.
UsuńCzy mogę dodać serek maskarpone?
UsuńJeśli zamiast serka ricotta, to tak.
UsuńPamietam z podstawowki z zajec ZPT, robily dziewczynki, a chlopcy stali pod drzwiami sali i czekali... Smak mego beztroskiego dziecinstwa, dzieki za przypomnienie :-)
OdpowiedzUsuńczyli już wiem co mogę zrobić na święta:}
OdpowiedzUsuńKiedyś kupowało się ser w kostce i wystarczyło przemielić dwa razy w maszynce.Byly dwie warstwy,jedna z kakao i dwie warstwy herbatników....żadnej galaretki ..iioooczywiście polewa czekoladowa..
OdpowiedzUsuńU mnie mama ucierala kostkę margaryny palmy z cukrem pudrem dodawała ser też robiła 2 warstwy biało czarną i herbatniki przed rozłożeniem moczyła sekundkę w mleku. Pychota polewa czekoladowa też oczywiście byla
OdpowiedzUsuńJa robiłam z bitą śmietaną i mascarpone . Super
OdpowiedzUsuń35 lat temu nie bylo ricotty w polskich sklepach. co bylo dodawane do sera w oryginalnym przepisie?
OdpowiedzUsuń