niedziela, 6 maja 2018

Wracając do wspomnień, deser bez pieczenia


Dawno, dawno temu...Już nawet nie pamiętam, kiedy to było:).
Pamiętacie popularny deser z sera i herbatników? Znany pod nazwą Chatka Babuni, Domek Baby Jagi, Chatka Puchatka czy po prostu Serowy Domek.



Herbatniki szkolne czy petitki to ciastka, które są niezbędne do tego deseru. Oczywiście drugi składnik to ser. Powinien być smaczny, najlepszy zrobiony w domu, bo to deser bez pieczenia. Do sera można dodawać różnego rodzaju bakalie a nawet świeże owoce drobno pokrojone. Ja zrobiłam starym sposobem: ser, rodzynki, cukier, galaretka i czekolada dla ozdoby. Takie składniki pamiętam. Zawsze się udaje i jest baardzo dobry!


Chatka Babuni

Potrzebujemy

500g dobrego tłustego białego sera wiejskiego lub sera domowej roboty,
250g serka ricotta,
100g cukru pudru lub w/g uznania, można dodać płynny miód,
cukier waniliowy z prawdziwą wanilią,
1 galaretka w dowolnym kolorze,
100g rodzynek,
36 sztuk herbatników szkolnych lub herbatników petitki 6,5x5cm x),
folia aluminiowa,
kawałek gorzkiej czekolady,

x) podałam rozmiar herbatnika. Ponieważ herbatniki tego typu mogą być w różnych rozmiarach. Dobre są herbatniki w Lidlu. W dużych paczkach po 450g. Nie łamią się i dobrze namiękają.
Serek Ricotta dodałam nie tylko ze względu na smak, ale również po to, aby rozluźnić ser wiejski.

1. Galaretkę przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu, pozostawiamy do stężenia. Można to zrobić na kilka godzin przed przygotowywaniem deseru.
2. Łączymy oba sery i ucieramy z cukrem, dodając cukier waniliowy i na koniec rodzynki i pokrojoną galaretkę.
3. Ciastka rozkładamy na folii aluminiowej / patrz zdjęcie! / 3 rzędy po 3x4 herbatniki.
4. Na środkowy rząd ciastek układamy przygotowany ser i zamykamy bocznymi ciastkami tworząc trójkąt.
5. Uciskamy delikatnie boczne ciastka. Nadmiar sera, który może wyjść u góry w trakcie łączenia ściągamy nożem. Musimy być pewni, że w środku „chatki” nie będzie pustego miejsca. Nie zostawiamy wolnej przestrzeni dla Babuni czy Puchatka:).
6. Zawijamy w folię i do lodówki, najlepiej na noc.
7. Na drugi dzień można udekorować czekoladą. Rozpuściłam kawałek gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej i polałam deser.


13 komentarzy:

  1. jestem babcia i pamietam ten smak zrobie to na Dzien Matki

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ser wiejski. Taki najlepszy bo jest tłusty i dość zwarty. Domek się nie rozjedzie:)

      Usuń
  3. U mnie mówiło się psia buda. Już dawno nie robiłam po tym jal próbowałam zrobić z sera z wiaderka. Ten ser nie nadaje się.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pamietam u nas mowilismy chatka puchatka dobre bylo..

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten deser zaczęłam robić 34lata temu. Tylko część sera mieszałam z kakao I były dwie warstwy herbatników .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dokładnie tak samo robiłam. Dawałam czasem wiśnie jeszcze do czesci z kakao. Pycha

      Usuń
  6. Gdzie kupić ser wiejski?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serek wiejski można kupić na lokalnych bazarkach albo zrobić samemu. Polecam tę druga opcję.

      https://lesnyzakatekdany.blogspot.com/2018/05/moje-chaczapuri-czyli-chlebek-serowy.html#more

      na tej stronie wyczytasz jak można zrobić ser w domu.

      Usuń
  7. Ja robiłam z sera z wiaderka i wyszedł pycha użyłam piątnicy

    OdpowiedzUsuń
  8. Najlepszy jest ser zrobiony z mleka, kwaśnej śmietany i jajek. Ucieramy go z masłem i cukrem. Dzielę na dwie części i do drugiej dodaję kakao. Pychotka!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Cukier wanilinowy a nie waniliowy 😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wanilinowy cukier nie ma nic wspólnego z wanilią. Użyłam cukru z prawdziwą wanilią, tak jak zaznaczyłam w przepisie. Ktoś lubi wanilinowy, proszę bardzo:)

      Usuń

i poczekaj na jego moderację

Print