Dziękuję za wspólne pieczenie w majowej piekarni u Amber. Chleb udany, pachnący z mnóstwem ziaren. Podałam przepis oryginalny jak również przepis po moich zmianach, których tak naprawdę jest niewiele. Wodę zastąpiłam płynem po sfermentowanych ziarnach owsa i być może to spowodowało,
że ciasto w foremkach urosło bardzo szybko. Tak szybko rośnie mi tylko ciasto jak robię zaczyn z tartym jabłkiem. Tradycyjnie chleb rośnie u mnie 2,5 godziny a ten wyrósł po 80 minutach i wcale go nie poganiałam w piekarniku z użyciem żarówki. Chlebek bardzo polecam!
Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni przepis oryginalny ze strony Amber
• 340g mąki owsianej,
• 340g mąki żytniej 720,
• 2 łyżeczki soli himalajskiej,
• 700 ml wody,
• 2 łyżeczki czarnuszki,
• 20 suszonych pomidorów,
• 2 łyżeczki mieszanki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią,
• 2 łyżeczki tymianku,
• 10 łyżek pestek dyni,
• 10 łyżek siemienia lnianego
Wyjmij z lodówki 100 g przygotowanego zakwasu (na 2 godziny przed użyciem). Aby go „ożywić” dodaj 100 g mąki żytniej 2000 oraz 200 ml ciepłej wody i zostaw na kolejne 5 godzin w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie połącz zakwas z podanymi składnikami. Całość przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na całą noc. Następnego dnia ciasto zamieszaj i przełóż go do foremek, posyp pestkami dyni. Znów wszystko odstaw do wyrośnięcia. Chleb piecz w nagrzanym do temperatury 250 st. C piekarniku przez 15 minut, potem zmniejsz temperaturę do 210 st. C i piecz kolejne 45 minut. Dobrze jest na dnie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z wodą.
Przepis po moich zmianach
Zaczyn, moje godziny 15.35
• 100g zakwasu z lodówki, mój był dokarmiany dzień wcześniej, przenocował tylko jedną noc w lodówce,
• 100g mąki żytniej typ 2000,
• 200g wody fermentowanej po ziarnach owsa.
Po 5 godzinach
Ciasto właściwe, fermentacja w godzinach 20.30 – 6.00
• Cały zaczyn,
• 340g mąki owsianej,
• 240g mąki żytniej typ 720,
• 100g mąki orkiszowej jasnej,
• 10g soli,
• 700ml wody fermentowanej po ziarnach owsa,
• 1 łyżka sezamu,
• 2 łyżki sfermentowanych i zgniecionych ziaren owsa,
• 20 suszonych pomidorów,
• świeży tymianek,
• 10 łyżek pestek dyni,
• 10 łyżek siemienia lnianego.
Łączymy wszystkie składniki. Ciasto jest niezbyt gęste, nawet dość luźne, nie dosypujmy mąki. Wkładamy miskę z ciastem w reklamówkę i pozostawiamy w temp. pokojowej na całą noc.
• Dodatkowo 3 łyżki mąki orkiszowej jasnej, którą dodałam po fermentacji ciasta właściwego o 6.00. Mąkę dodałam nie dlatego, że ciasto wydawało się zbyt luźne, tylko po to aby miało pożywkę jak będzie rosło już w foremkach. Jeśli ciasto zostanie zbyt długo przetrzymane po nocy i będzie widać jak opadło / u mnie zaczęło opadać po 9,5 godzinie / to właśnie ta dodatkowa mąka może być potrzebna. Można również dodać odrobinę wody.
Jeśli po nocy ciasto nie zdążyło opaść dodatkową mąkę można pominąć.
• Po fermentacji na drugi dzień, u mnie po 9,5 godzinie ciasto należy wymieszać i przełożyć do wysmarowanych tłuszczem foremek i wysypanych mąka albo otrębami. Ja wyłożyłam dodatkowo tatarakiem. Użyłam 3 foremek o rozmiarach: 2 foremki 21x12 i jedną 23x13. Ciasto bardzo szybko urosło bo już po 80 minutach włożyłam do nagrzanego piekarnika do około 240st. Po 15 minutach obniżyłam temp. do 210-200. Piekłam 40 minut te 2 mniejsze, trzeci 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
i poczekaj na jego moderację