poniedziałek, 21 maja 2018

Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni w majowej piekarni


Dziękuję za wspólne pieczenie w majowej piekarni u Amber. Chleb udany, pachnący z mnóstwem ziaren. Podałam przepis oryginalny jak również przepis po moich zmianach, których tak naprawdę jest niewiele. Wodę zastąpiłam płynem po sfermentowanych ziarnach owsa i być może to spowodowało,
że ciasto w foremkach urosło bardzo szybko. Tak szybko rośnie mi tylko ciasto jak robię zaczyn z tartym jabłkiem. Tradycyjnie chleb rośnie u mnie 2,5 godziny a ten wyrósł po 80 minutach i wcale go nie poganiałam w piekarniku z użyciem żarówki. Chlebek bardzo polecam!


Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni przepis oryginalny ze strony Amber

340g mąki owsianej,
340g mąki żytniej 720,
2 łyżeczki soli himalajskiej,
700 ml wody,
2 łyżeczki czarnuszki,
20 suszonych pomidorów,
2 łyżeczki mieszanki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią,
2 łyżeczki tymianku,
10 łyżek pestek dyni,
10 łyżek siemienia lnianego

Wyjmij z lodówki 100 g przygotowanego zakwasu (na 2 godziny przed użyciem). Aby go „ożywić” dodaj 100 g mąki żytniej 2000 oraz 200 ml ciepłej wody i zostaw na kolejne 5 godzin w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie połącz zakwas z podanymi  składnikami. Całość przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na całą noc. Następnego dnia ciasto zamieszaj i przełóż go do foremek, posyp pestkami dyni. Znów wszystko odstaw do wyrośnięcia. Chleb piecz w nagrzanym do temperatury 250 st. C piekarniku przez 15 minut, potem zmniejsz temperaturę do 210 st. C i piecz kolejne 45 minut. Dobrze jest na dnie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z wodą.



Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni
Przepis po moich zmianach

Zaczyn, moje godziny 15.35

100g zakwasu z lodówki, mój był dokarmiany dzień wcześniej, przenocował tylko jedną noc w lodówce,
100g mąki żytniej typ 2000,
200g wody fermentowanej po ziarnach owsa.

Po 5 godzinach
Ciasto właściwe, fermentacja w godzinach 20.30 – 6.00

Cały zaczyn,
340g mąki owsianej,
240g mąki żytniej typ 720,
100g mąki orkiszowej jasnej,
10g soli,
700ml wody fermentowanej po ziarnach owsa,
1 łyżka sezamu,
2 łyżki sfermentowanych i zgniecionych ziaren owsa,
20 suszonych pomidorów,
świeży tymianek,
10 łyżek pestek dyni,
10 łyżek siemienia lnianego.
Łączymy wszystkie składniki. Ciasto jest niezbyt gęste, nawet dość luźne, nie dosypujmy mąki.  Wkładamy miskę z ciastem w reklamówkę i pozostawiamy w temp. pokojowej na całą noc.
Dodatkowo 3 łyżki mąki orkiszowej jasnej, którą dodałam po fermentacji ciasta właściwego o 6.00. Mąkę dodałam nie dlatego, że ciasto wydawało się zbyt luźne, tylko po to aby miało pożywkę jak będzie rosło już w foremkach. Jeśli ciasto zostanie zbyt długo przetrzymane po nocy i będzie widać jak opadło / u mnie zaczęło opadać po 9,5 godzinie / to właśnie ta dodatkowa mąka może być potrzebna. Można również dodać odrobinę wody.
Jeśli po nocy ciasto nie zdążyło opaść dodatkową mąkę  można pominąć.
Po fermentacji na drugi dzień, u mnie po 9,5 godzinie ciasto  należy wymieszać i przełożyć do wysmarowanych tłuszczem foremek i wysypanych mąka albo otrębami. Ja wyłożyłam dodatkowo tatarakiem. Użyłam 3 foremek o rozmiarach: 2 foremki 21x12 i jedną 23x13. Ciasto bardzo szybko urosło bo już po 80 minutach włożyłam do nagrzanego piekarnika do około 240st. Po 15 minutach obniżyłam temp. do 210-200. Piekłam 40 minut te 2 mniejsze, trzeci 50 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

i poczekaj na jego moderację

Print