piątek, 27 czerwca 2025

Syrop z kwiatów lipy

Tak przygotowany syrop pozwoli nam uaktywnić substancje śluzowe, które znajdują się szczególnie w kwiatach lipy. 

Naturalne substancje śluzowe pozwalają w pozbyciu się suchego kaszlu i jednocześnie są ochroną na ból gardła.
Poza tym lipa jest cudownym środkiem na uspokojenie i sen.

Syrop jest przepyszny. Zwracam jednak Waszą uwagę na jego konsystencję po tych 2-3 dniach. Jest ciągnąca i niech Was to nie zdziwi to naturalne śluzy. Wyciskanie zawartości przez tetrę jest mało skuteczne. Najlepiej trzeba przecedzić przez gęste sito a potem przed zagotowaniem z cukrem odstawić na godzinę, aby resztki zmielonych kwiatów opadły na dno. Wtedy zlewamy płyn a pozostałość jeszcze raz można potraktować przez potraktować przez sito.

Jeszcze jedna uwaga im więcej zmielonych kwiatów tym więcej wody. Nie przesadzajmy z ilością kwiatów zalewając je małą ilością wody.

 


Syrop z kwiatów lipy 

Potrzebujemy przykładowo

  • 200g kwiatów lipy,
  • 1,5 - 2 litrów wody,
  • 2 EKO pomarańcze,
  • 3 EKO cytryny,
  • 800-1500g cukru.

1. Kwiaty lipy przekręcamy przez maszynkę, zalewamy gotującą wodą najlepiej w szklanym naczyniu. Następnie kroimy w plasterki pomarańcze i cytryny i dodajemy do naczynia z lipą. Przykrywamy zawartość talerzem i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 2-3 dni.

2. Zawartość przelewamy do garnka doprowadzamy do zagotowania. Pozostawiamy aby zawartość wystygła. Przelewamy zawartość przez gęste sito.  Śluz  zawarty w płynie nie pozwoli na dokładne wyciśnięcie przez gazę czy tetrę. Jeśli jest nadmiar śluzu to można przelać dodatkowo owoce i kwiaty przegotowaną wodą.

3. Ostatni etap do dodanie cukru. Nie podałam ilości. Moim zdaniem powinno być minimum około kilograma. Ja dodałam 800g brązowego i ponownie zagotowałam. Przelałam gorący do małych butelek, aby się zamknęły. Przedtem do każdej butelki dodałam 1 owoc tarniny, naturalny konserwant tak na wszelki wypadek. Jeśli dodamy więcej cukru, możemy tę czynność pominąć



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

i poczekaj na jego moderację

Print