Czeremcha pospolita i czeremcha amerykańska, to przeważnie te 2 gatunki występują w Polsce. Obie pięknie zakwitają wiosną na biało. Pospolita nieco wcześniej bo już pod koniec kwietnia a amerykańska jest późniejszą odmianą i zakwita około miesiąca później. Teraz jest czas na zbieranie jej owoców.
Kwiaty, liście, kora i owoce mają właściwości zdrowotnie i lecznicze.
Owoce zawierają witaminę C, wapń fosfor, potas, antyoksydanty, karetonoidy, flawonoidy.
Mają działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, wzmacniają organizm, obniżają ciśnienie, pomagają w suchym kaszlu. Dobre na stres, nerwy a nawet trawienie.
Owoce zawierają witaminę C, wapń fosfor, potas, antyoksydanty, karetonoidy, flawonoidy.
Mają działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, wzmacniają organizm, obniżają ciśnienie, pomagają w suchym kaszlu. Dobre na stres, nerwy a nawet trawienie.
Warto z owoców przygotowywać soki, dżemy, nalewki a nawet zajadać na surowo.
Sok jest wspaniały, polecam.
Sok jest wspaniały, polecam.
Przygotowałam mnóstwo soku. Zerwałam prawie 10kg owoców. Gałęzie uginają się pod ich ciężarem Na 6 litrów soku użyłam tylko 500g cukru a nawet jakbym nie dodała sok byłby równie pyszny. Zbieramy owoce dojrzałe czyli czarne bo czerwone mogą zmienić na niekorzyść smak soku czy dżemu.
Sok z owoców czeremchy amerykańskiej
Potrzebujemy przykładowo
- 5kg owoców,
- duży garnek,
- wodę,
- 1 łyżkę goździków,
- 1-2 laski cynamonu,
- sok z 1 lub 2 cytryn,
- cukier do smaku.
Owoce przebieramy odrzucając niedojrzałe. Płuczemy kilkakrotnie w wodzie. Wkładamy do dużego garnka zalewamy wodą na równo z owocami. Dodajemy goździki i cynamon.
Stawiamy garnek na gaz doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy około 30 minut.
Garnek przykrywamy i pozostawiamy na całą noc.
Stawiamy garnek na gaz doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy około 30 minut.
Garnek przykrywamy i pozostawiamy na całą noc.
Następnego dnia partiami przelewamy powstały sok z owocami przez sito. Nie przecieramy tylko sok ma spływać do oddzielnego naczynia.
Owoce po odciśnięciu można ponownie przełożyć do garnka, dodać trochę wody, zagotować i przelać przez sito oraz połączyć z powstałym już sokiem.
Do soku dodajemy cukier do smaku oraz sok z 1 lub 2 cytryn. Jak już napisałam wcześniej ja dodałam na 6 litrów soku 500g cukru.
Sok należy doprowadzić do wrzenia i gorący przelać w przygotowane słoiki.
Do soku dodajemy cukier do smaku oraz sok z 1 lub 2 cytryn. Jak już napisałam wcześniej ja dodałam na 6 litrów soku 500g cukru.
Sok należy doprowadzić do wrzenia i gorący przelać w przygotowane słoiki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
i poczekaj na jego moderację