piątek, 8 września 2023

Sok z czeremchy z goździkami i cynamonem

 
Czeremcha pospolita i czeremcha amerykańska, to przeważnie te 2 gatunki występują w Polsce. Obie pięknie zakwitają wiosną na biało. Pospolita nieco wcześniej bo już pod koniec kwietnia a amerykańska jest późniejszą odmianą i zakwita około miesiąca później. Teraz jest czas na zbieranie jej owoców.
Kwiaty, liście, kora i owoce mają właściwości zdrowotnie i lecznicze.  
Owoce zawierają witaminę C, wapń fosfor, potas, antyoksydanty, karetonoidy, flawonoidy.
Mają działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, wzmacniają organizm, obniżają ciśnienie, pomagają w suchym kaszlu. Dobre na stres, nerwy a nawet trawienie.
Warto z owoców przygotowywać soki, dżemy, nalewki a nawet zajadać na surowo.
Sok jest wspaniały, polecam.


Przygotowałam mnóstwo soku. Zerwałam prawie 10kg owoców. Gałęzie uginają się pod ich ciężarem Na 6 litrów soku użyłam tylko 500g cukru a nawet jakbym  nie dodała sok byłby równie pyszny. Zbieramy owoce dojrzałe czyli czarne bo czerwone mogą zmienić na niekorzyść smak soku  czy dżemu.


Sok z owoców czeremchy amerykańskiej

Potrzebujemy przykładowo
  • 5kg owoców,
  • duży garnek, 
  • wodę,
  • 1 łyżkę goździków,
  • 1-2 laski cynamonu,
  • sok z 1 lub 2 cytryn,
  • cukier do smaku.
Owoce przebieramy odrzucając niedojrzałe. Płuczemy kilkakrotnie w wodzie. Wkładamy do dużego garnka zalewamy wodą  na równo z owocami. Dodajemy goździki i cynamon.
Stawiamy garnek na gaz doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy około 30 minut. 
Garnek przykrywamy i pozostawiamy na całą noc.
Następnego dnia partiami przelewamy powstały sok z owocami przez sito. Nie przecieramy tylko sok ma spływać do oddzielnego naczynia. 
Owoce po odciśnięciu można ponownie przełożyć do garnka, dodać trochę wody, zagotować i przelać przez sito oraz połączyć z powstałym już sokiem.
Do soku dodajemy cukier do smaku oraz sok z 1 lub 2 cytryn. Jak już napisałam wcześniej ja dodałam na 6 litrów soku 500g cukru.
Sok należy doprowadzić do wrzenia i gorący przelać w przygotowane słoiki. 
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

i poczekaj na jego moderację

Print