Rajskie jabłka, których jest kilkaset odmian cieszą nasze oczy. Są prześliczne i ozdabiają parki, ogrody i przydomowe ogródki. Niektóre odmiany rajskich wiszą na drzewach w zimowe dni. Są odporne na mróz a nawet zanieczyszczenia powietrza.
Może nie wszyscy wiedzą,
Nie są zbyt smaczne na surowo, ale w przetworach znakomite. Można z nich robić dżemy, kompoty czy jabłuszka kandyzowane.
Kandyzowane robiłam kilka lat wstecz. Szczególnie te czerwone nadają się do tego. Są znakomitą ozdobą ciast i tortów czy deserów.
Jeśli macie dostęp do takich jabłek polecam zrobić z nich chociażby ocet. Przepis jest prosty i mało z nim pracy.
Ocet z rajskich jabłek
Potrzebujemy
- rajskie jabłka,
- woda,
- cukier,
- słój 4 litrowy.
Co najmniej połowa jabłek na słój 4 litrowy. Ważyłam i u mnie było około 1300g.
Jabłka myjemy i przekrawamy na pół usuwając tylko ogonki. Jabłka bywają robaczywe więc dobrze jest zerwać ich więcej.
Wkładamy do słoja i zalewamy schłodzoną wodą z cukrem, 4 łyżki z górką cukru na 1 litr wody. Wcześniej wodę gotujemy rozpuszczając w niej cukier.
Przykrywamy słój / ja kupiłam cienkie damskie skarpety / świetnie się sprawdzają do ochrony aby żadna muszka nie dostała się do środka.
W czasie fermentacji dobrze jest mieszać chociaż raz dziennie aby na wystających jabłkach nie zrobiła się pleśń. Poniżej linki z mojego bloga na temat domowych octów
Jabłka myjemy i przekrawamy na pół usuwając tylko ogonki. Jabłka bywają robaczywe więc dobrze jest zerwać ich więcej.
Wkładamy do słoja i zalewamy schłodzoną wodą z cukrem, 4 łyżki z górką cukru na 1 litr wody. Wcześniej wodę gotujemy rozpuszczając w niej cukier.
Przykrywamy słój / ja kupiłam cienkie damskie skarpety / świetnie się sprawdzają do ochrony aby żadna muszka nie dostała się do środka.
W czasie fermentacji dobrze jest mieszać chociaż raz dziennie aby na wystających jabłkach nie zrobiła się pleśń. Poniżej linki z mojego bloga na temat domowych octów
Poniżej fermentuje ocet z innego gatunku rajskich jabłek. Są zdecydowanie większe / jakieś 4 razy / od tych czerwonych. Ocet nastawiłam 26 sierpnia i po kilku dniach zaczął fermentować i pracuje do dzisiaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
i poczekaj na jego moderację