W ubiegłym roku z owoców głogu robiłam dżem i nalewkę. Robiłam również ocet, którego nie ma na blogu, ale robi się go podobnie jak ocet z jabłek czy innych owoców.
Dzisiaj mam dwie propozycje keczup i głóg z miodem. Ta druga propozycja wymaga cierpliwości.
Nie jest łatwo przetrzeć sam owoc, nie używając wody, ale połączenie przetartego głogu z miodem to coś pysznego. Trud się opłaca. Najlepszy miód to wielokwiatowy lub taki, który nie będzie dominował w połączeniu z głogiem.
Natomiast keczup nie wymaga jakiegoś wielkiego wysiłku. Jego smaku nie należy porównywać z tradycyjnym keczupem. Jest inny, oryginalny i świetnie smakuje z daniami mięsnymi, kanapkami, frytkami czy zapiekankami. Polecam spróbować.
Keczup z głogu
Potrzebujemy:
- 500g głogu,
- 300 ml octu jabłkowego,
- 200 ml wody,
- cukier do smaku,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz.
Głóg przebieramy, odrzucamy ten, który ma jakieś skazy czy dziurki, które mogą świadczyć o zarobaczeniu owocu. Następnie płuczemy, wkładamy do garnka z wodą i octem jabłkowym.
Dodajemy 2 ząbki czosnku. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż głóg będzie zupełnie miękki. Następnie przecieramy głóg przez gęste sito, razem z płynem aby pozbyć się pestek.
Stawiamy ponownie garnek z przetartym głogiem dodajemy cukier do smaku i ponownie gotujemy aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Na koniec sól i pieprz. Można doprawić jeszcze octem jabłkowym, aby uzyskać smak słodko- kwaśny.
Gorący przelewamy do niedużych butelek lub słoików. Używamy jak tradycyjny keczup.
Miód z owocami głogu
- 500g głogu,
- 250g pulpy z głogu,
- 250g miodu najlepiej wielokwiatowego.
Przecieranie głogu w przepisie na keczup to dziecinna zabawka. W tym przepisie potrzebujemy surowy przetarty głóg aby połączyć go z miodem. Jest to przecieranie na sucho. Potrzebujemy durszlak z takimi dziurami aby nie przeszły przez nie pestki.
Proponuję najpierw zgnieść rękoma głóg a następnie przetrzeć go przez durszlak. Po uzyskaniu 250g przetartego głogu, stwierdziłam, że mi wystarczy.
Żal mi było wyrzucać te resztki, które nie do końca były przetarte, więc dodałam przegotowanej wody i poszło już zdecydowanie lepiej. Zrobiłam dodatkowo 2 butelki po 250 ml soku z głogu dodając sok z cytryny i cukier do smaku.
Miód powinien być lejący. Mieszamy miód z głogiem, wkładamy do wyparzonego słoika i trzymamy w lodówce. Jemy po 1-2 łyżeczki dziennie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
i poczekaj na jego moderację