poniedziałek, 22 września 2025

Keczup z owoców głogu i miód


W ubiegłym roku z owoców głogu robiłam dżem i nalewkę.  Robiłam również ocet, którego nie ma na blogu, ale robi się go podobnie jak ocet z jabłek czy innych owoców. 

Dzisiaj mam dwie propozycje keczup i głóg z miodem. Ta druga propozycja wymaga cierpliwości. 
Nie jest łatwo przetrzeć sam owoc, nie używając wody, ale  połączenie przetartego głogu z miodem to coś pysznego. Trud się opłaca. Najlepszy miód to wielokwiatowy lub taki, który nie będzie dominował w połączeniu z głogiem. 
Natomiast keczup nie wymaga jakiegoś wielkiego wysiłku. Jego smaku nie należy porównywać z tradycyjnym keczupem. Jest inny, oryginalny i świetnie smakuje z daniami mięsnymi, kanapkami, frytkami czy zapiekankami. Polecam spróbować. 


Keczup z głogu

Potrzebujemy:

  • 500g głogu,
  • 300 ml octu jabłkowego,
  • 200 ml wody,
  • cukier do smaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, 
  • pieprz.

Głóg przebieramy, odrzucamy ten, który ma jakieś skazy czy dziurki, które mogą świadczyć o zarobaczeniu owocu. Następnie płuczemy, wkładamy do garnka z wodą i octem jabłkowym.
Dodajemy 2 ząbki czosnku. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż głóg będzie zupełnie miękki. Następnie przecieramy głóg przez gęste sito, razem z płynem aby pozbyć się pestek.

Stawiamy ponownie garnek z przetartym głogiem dodajemy cukier do smaku i ponownie gotujemy aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Na koniec sól i pieprz. Można doprawić jeszcze octem jabłkowym, aby uzyskać smak słodko- kwaśny. 
Gorący przelewamy do niedużych butelek lub słoików. Używamy jak tradycyjny keczup.



Miód z owocami głogu

  • 500g głogu,
  • 250g pulpy z głogu,
  • 250g miodu najlepiej wielokwiatowego.

Przecieranie głogu w przepisie na keczup to dziecinna zabawka. W tym przepisie potrzebujemy surowy przetarty głóg aby połączyć go z miodem. Jest to przecieranie na sucho. Potrzebujemy durszlak z takimi dziurami aby nie przeszły przez nie pestki.
Proponuję najpierw zgnieść rękoma głóg  a następnie przetrzeć go przez durszlak. Po uzyskaniu 250g przetartego głogu, stwierdziłam, że mi wystarczy.
Żal mi było wyrzucać te resztki, które nie do końca były przetarte, więc dodałam przegotowanej wody i poszło już zdecydowanie lepiej. Zrobiłam dodatkowo 2 butelki po 250 ml soku z głogu dodając sok z cytryny i cukier do smaku.

Miód powinien być lejący. Mieszamy miód z głogiem, wkładamy do wyparzonego słoika i trzymamy  w lodówce. Jemy po 1-2 łyżeczki dziennie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

i poczekaj na jego moderację

Print