piątek, 28 lipca 2023

Wypasione racuchy z kwiatami nagietka ◊ Smażymy na suchej patelni

Racuchy nie są tak puszyste jak tradycyjne, chociażby z uwagi na użycie innych typów mąk. Zapewniam jednak, że o wiele lepsze nawet na drugi dzień.

Są miękkie i bardzo smaczne. bez tłuszczu w trakcie smażenia, chociaż z dodatkiem masła w środku i mąki z ziaren dyni, która również zawiera w sobie tłuszcz.

Myślałam, że tak duża ich ilość wystarczy do następnego dnia. Owszem zostało kilka i właśnie te były najlepsze na drugi dzień. Smakowały zarówno z samym pudrem jak i galaretką z czerwonej porzeczki, którą zrobiłam „na zimno” do bieżącego zużycia.

W trakcie pieczenia nic nie pryska, nie pachnie olejem a racuchy są tak uniwersalne, że można je użyć zamiast bułek na śniadanie.

Wypasione racuchy z kwiatami nagietka

 Potrzebujemy

  • 450g mąki pszennej typ 750,
  • 300g mąki semolina,
  • 60g świeżych drożdży,
  • 600 -650g ciepłego mleka,
  • 1 łyżka mąki z dyni lub garść prażonych ziaren,
  • 100-150g różnych bakalii,
  • 80g roztopionego masła,
  • 50g cukru,
  • 2 żółtka,
  • 1 jajko,
  • otarta skórka z cytryny,
  • garść kwiatów nagietka, same płatki,
  • sól do smaku.

Robimy rozczyn z drożdży z odrobiny mleka i mąki. Mieszamy i pozostawiamy kilka minut aż drożdże ruszą.

Mieszamy mąki z ziarnami, bakaliami, płatkami nagietka. Następnie rozczyn z drożdży i mleko. Na koniec wlewamy ciepłe roztopione masło. Mieszamy kilka minut do połączenia składników.

Ciasto przykrywamy i pozostawiamy, na co najmniej godzinę, aby wyrosło.

Smażymy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni z obu stron do zrumienienia nieduże placuszki.

Najlepiej smażyć na niedużym ogniu, na płytce umieszczonej na palniku gazowym.

Podajemy tradycyjnie z cukrem pudrem, z galaretką owocową, dżemem lub z czym kto lubi.


2 komentarze:

  1. Te racuchy brzmią obłędnie! To najlepsze uczucie, gdy potrawy smakują równie dobrze nawet po dniu. Dodatek kwiatów nagietka to świetny pomysł, dodaje pewnie pięknego aromatu. A wykorzystanie mąki z ziaren dyni to czysta innowacja. Dzięki za inspirację! 🥞

    OdpowiedzUsuń

i poczekaj na jego moderację

Print