Nowa receptura, pieczony tuż przed końcem lipcowej pełni. Chleb prosty w wykonaniu i bardzo smaczny.
Najlepiej go kroić w dniu następnym jak każdy na zakwasie, szczególnie chleby żytnie i z przewagą mąki żytniej. Bób jeśli w całości chcemy dodać to ten młody, zielony. Ten mączysty lepiej zmiksować. Chrzanu dzikiego jest pod dostatkiem więc do dzieła.Chleb na zakwasie z zielonym bobem na liściach chrzanu
Zaczyn, dzień przed pieczeniem chleba wieczór
- 1 łyżka aktywnego zakwasu,
- 250g mąki żytniej typ.720,
- 250g wody.
Składniki zaczynu łączymy w misce, przykrywamy i pozostawiamy na 12-14 godzin
W temp. pokojowej. U mnie już po 12.5 godzinie zaczyn był gotowy.
Ciasto właściwe
2 foremki 25x11 i 20x11 lub 2 foremki 25x11 tez będą dobre
- Cały zaczyn, można odjąć do następnego wypieku jedną łyżkę
i od razu dokarmić, jeśli pozbyliśmy się zapasu z lodówki. - 300g mąki żytniej typ 720,
- 200g mąki orkiszowej jasnej,
- 170g ugotowanego świeżego bobu obranego ze skórki. Trzeba ugotować więcej.
- 400g wody,
- 10g soli,
- 2 liście chrzanu.
Składniki ciasta właściwego, oprócz bobu, mieszamy łyżką lub mechanicznie do dobrego połączenia składników. Ja mieszałam łyżką więc zajęło i to około 6 minut. Następnie dodajemy bób i łączymy z ciastem.
Do foremek wkładamy liście chrzanu po wycięciu zgrubiałej części. Odkryte części foremek
posmarujmy tłuszczem aby ciasto nie przywarło do nich.
Wykładamy ciasto, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Ja włożyłam do piekarnika z włączoną żarówką, pomimo, że na dworze było dość ciepło.
2 godziny i ciasto wyrosło.
Piekłam 15 minut z parą w temp. 240st. Następnie w 230st około 40 minut. Chlebek mniejszy wyjęłam z piekarnika ciut wcześniej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
i poczekaj na jego moderację