środa, 18 czerwca 2025

KIszone liście chrzanu

 Korzeń chrzanu jak i liście są bardzo wartościowe. Liście chrzanu o których dzisiaj jest ten wpis są bogate w różne składniki odżywcze.
Zawierają witaminę C, witaminy z grupy B, miedź, potas, wapń i żelazo.

Nasze mamy i babcie używały liście chrzanu częściej w kuchni. Podczas kiszenia kapusty na zimę układały liście chrzanu na dnie beczki. Teraz używany jest sam korzeń, a liście tylko do kiszenia ogórków, a przecież można  je wykorzystać zamiast liści kapusty do robienia gołąbków. Liście kapusty są dostępne cały rok w przeciwieństwie do liści chrzanu. Proponuję ukisić liście i
pasteryzować aby móc zimą mieć alternatywę do liści kapusty. Do jednego słoika wchodzi co najmniej 15 liści. Ja użyłam wody z ogórków małosolnych.

Kiszone liście chrzanu, sposób pierwszy

Składniki:

  • Świeże liście chrzanu młode i zdrowe,
  • Sól kamienna 1 łyżka soli na litr przegotowanej wody.
  • Ewentualnie: czosnek, koper, liście laurowe, pieprz ziarnisty wg uznania.

Przygotowanie:

  • Liście myjemy i osuszamy, usuwamy  delikatnie zgrubienie liścia aby go nie przeciąć,
  • Gotujemy wodę z solą i studzimy.
  • Po 2-3 liście rolujemy i układamy pionowo / jeśli liście są za szerokie w trakcie zwijania składamy w kopertę / w słoiku litrowym, przekładając przyprawami.
  • Słoik zalewamy wystudzoną wodą, odstawiamy w chłodne miejsce do kiszenia na kilka dni. Jak liście stracą kolor to aby je przechować na zimę pasteryzujemy 10 minut.

Kiszone liście chrzanu, sposób drugi

Składniki:

  • Świeże liście chrzanu młode i zdrowe.
  • Woda po kiszeniu ogórków małosolnych.
Wykonanie

  • Zalewamy z rulowane liście chrzanu, możemy dodać również czosnek z zalewy po ogórkach. 
  • Słoiki przykrywamy i czekamy kilka dni. Te liście szybciej się ukiszą.
  • Używamy na bieżąco lub pasteryzujemy.

Sposób trzeci bez kiszenia: Przygotowane liście należy parzyć w gotującej, osolonej wodzie, podobnie jak liście kapusty.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

i poczekaj na jego moderację

Print