czwartek, 3 stycznia 2019

Deser Trzech Króli



Trzy warstwy śmietankowych galaretek delikatnych jak puszek i dwie warstwy owoców, oto przepyszny deser. Nazwałam go
deserem Trzech Króli z okazji zbliżającego się święta.
Przyrządza się go błyskawicznie, a nawet trzeba się spieszyć bo galaretki zalane i wymieszane ze zdecydowanie mniejszą ilością wrzącej wody muszą być połączone z bitą śmietaną jak są jeszcze ciepłe. W innym przypadku mogą się zrobić grudki z szybko tężejącej żelatyny.
Do bitej śmietany nie dodajemy cukru! Wystarcza ten z galaretki.
Polecam, bo nie musimy czekać do następnego dnia, aby się nim delektować. Przyrządzimy rano, a po południu możemy zajadać:).



Deser Trzech Króli
 
Potrzebujemy
  • 3 galaretki o dowolnym kolorze,
  • 3 x 200ml wrzącej wody,
  • 3 kubeczki po 200g śmietanki 30% dobrze schłodzonej,
  • Owoce mrożone, owoce z puszki lub domowe owoce w syropie np. gruszki,
  • 4 klementynki do dekoracji,
  • kawałek gorzkiej czekolady do dekoracji,
  • odrobinę masła do posmarowania tortownicy o średnicy 24cm.
  
    1. Do 3 miseczek odpowiedniej wielkości wlewamy po jednej śmietance.
    2. Każdą miksujemy, aby otrzymać bitą śmietanę.
    3. Do każdej ubitej śmietany dodajemy po jednej galaretce rozpuszczonej w 200ml wrzącej wody i ciepłą wlewamy do bitej śmietany miksując do połączenia.
    4. Dno tortownicy i boki smarujemy delikatnie, ale dokładnie odrobiną masła.
    5. Wlewamy na dno tortownicy kolejno zawartość miseczek i układamy pokrojone owoce na każdą warstwę tężejącej galaretki.
    6. Nie zalewamy wrzącą wodą wszystkich galaretek jednocześnie. Najlepiej stopniowo po jednej miksując z bitą śmietaną, wylewając do tortownicy i dodając owoce.
  

12 komentarzy:

  1. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Będę musiała spróbować

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis ��, mi zostało pół sera z wiaderka więc dodałam do każdej części i wyszedł pyszny, super lekki serniczek ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ile sera dodalas do każdej części?

      Usuń
    2. W tym deserze nie ma sera, tylko śmietanka, galaretka i owoce.

      Usuń
  4. A ja robię w pucharkach, z jedną galaretką. Do środka wrzucam pokruszoną czekoladę + na wierzch delicje lub biszkopt. Dla mnie to po prostu Ptasie mleczko ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis lubię takie desery na zimno. Bardzo dziękuję Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  7. Spróbuję zrobić

    OdpowiedzUsuń
  8. Super przepis dzisiaj zrobię na Trzech Króli

    OdpowiedzUsuń
  9. Robię ten przepis już od x lat żadna nowość

    OdpowiedzUsuń

i poczekaj na jego moderację

Print