czwartek, 3 stycznia 2019

Deser Trzech Króli



Trzy warstwy śmietankowych galaretek delikatnych jak puszek i dwie warstwy owoców, oto przepyszny deser. Nazwałam go
deserem Trzech Króli z okazji zbliżającego się święta.
Przyrządza się go błyskawicznie, a nawet trzeba się spieszyć bo galaretki zalane i wymieszane ze zdecydowanie mniejszą ilością wrzącej wody muszą być połączone z bitą śmietaną jak są jeszcze ciepłe. W innym przypadku mogą się zrobić grudki z szybko tężejącej żelatyny.
Do bitej śmietany nie dodajemy cukru! Wystarcza ten z galaretki.
Polecam, bo nie musimy czekać do następnego dnia, aby się nim delektować. Przyrządzimy rano, a po południu możemy zajadać:).



Deser Trzech Króli
 
Potrzebujemy
  • 3 galaretki o dowolnym kolorze,
  • 3 x 200ml wrzącej wody,
  • 3 kubeczki po 200g śmietanki 30% dobrze schłodzonej,
  • Owoce mrożone, owoce z puszki lub domowe owoce w syropie np. gruszki,
  • 4 klementynki do dekoracji,
  • kawałek gorzkiej czekolady do dekoracji,
  • odrobinę masła do posmarowania tortownicy o średnicy 24cm.
  
    1. Do 3 miseczek odpowiedniej wielkości wlewamy po jednej śmietance.
    2. Każdą miksujemy, aby otrzymać bitą śmietanę.
    3. Do każdej ubitej śmietany dodajemy po jednej galaretce rozpuszczonej w 200ml wrzącej wody i ciepłą wlewamy do bitej śmietany miksując do połączenia.
    4. Dno tortownicy i boki smarujemy delikatnie, ale dokładnie odrobiną masła.
    5. Wlewamy na dno tortownicy kolejno zawartość miseczek i układamy pokrojone owoce na każdą warstwę tężejącej galaretki.
    6. Nie zalewamy wrzącą wodą wszystkich galaretek jednocześnie. Najlepiej stopniowo po jednej miksując z bitą śmietaną, wylewając do tortownicy i dodając owoce.
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

i poczekaj na jego moderację

Print