wtorek, 8 stycznia 2019

Domowa wuzetka





Przepis na to ciasto „podkradłam” z przepisu na
Trzy kolory, włoskie ciasto 
Jest to III warstwa ciasta. Znałam jego smak i konsystencję i stwierdziłam, że będzie w sam raz pasowało do wuzetki.
Upiekłam dwie porcje, każdą osobno. Ciasto dobrze rozprowadza się w foremce świetnie rośnie, nie wybrzusza się i nie pęka. Wystarczy nasączyć i przełożyć masą śmietankową.




Domowa wuzetka


Składniki ciasto, foremka 30x25
  • 4 jajka,
  • 120g cukru pudru,
  • 70g mąki,
  • 30g kakao,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1-2 łyżeczki likieru amaretto.
Pieczemy 2 ciasta.
Białka ubijamy na sztywno, następnie na przemian dodajemy żółtka i cukier i likier. Zmniejszamy obroty i dodajemy wymieszaną i przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Kończymy mieszać łyżką, aby masa była jednolita. Wylewamy ciasto do wysmarowanej i wysypanej foremki mąką lub bułką tartą. Pieczemy w temperaturze około 170-175st. 15 minut lub do suchego patyczka.
Powtarzamy czynność przy drugim cieście, biorąc tę samą ilość składników.

Poncz dla dorosłych, jeśli ciasto mają zajadać również dzieci można zrobić poncz z wody i soku z cytryny.

  • 1 szklanka wody,
  • ½  szklanki likieru amaretto.

Nasączamy delikatnie oba ciasta. Można to zrobić tradycyjnie łyżką ale świetnie się sprawdza niezbyt duża butelka ze spryskiwaczem, polecam!


Krem śmietankowy

  • 600ml śmietanki kremówki,
  • 3 łyżeczki cukru pudru,
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny.

Żelatynę zalewamy zimną wodą tyle aby została nią przykryta. Pozostawiamy do napęcznienia na 10-15 minut. Następnie dodajemy 2- 3 łyżki wrzącej wody i mieszamy do jej rozpuszczenia.
Ubijamy śmietanę na sztywno pod koniec dodając cukier puder i żelatynę. Rozkładamy masę śmietankową na cieście, pozostawiając odpowiednią ilość do przybrania gotowych ciastek.


Polewa

  • 100g gorzkiej czekolady,
  • około 5 łyżek śmietanki 30%.

Składniki roztapiamy w kąpieli wodnej. Polewę schłodzoną wylewamy na wierzch ciasta przełożonego bitą śmietaną. Dekorujemy pozostawioną bitą śmietaną.

Można to zrobić inaczej i moim zdaniem o wiele wygodniej. Biorę woreczek do mrożenia żywności wkładam połamaną czekoladę i wlewam śmietankę. Zawiązuję woreczek tak aby zawartość znalazła się w jednym z rogów woreczka. Wkładam do niedużego garnuszka z zimną wodą i podgrzewam. Woda nie powinna się zagotować. Należy utrzymać temp. około 70st. Po rozpuszczeniu czekolady wyjmujemy woreczek z wody i palcami, nie jest za gorące, sprawdzamy czy czekolada dostatecznie się roztopiła a przy okazji wymieszamy ją ze śmietaną.  Teraz dopiero możemy odciąć kawałeczek rożka woreczka i polać zawartością ciasto rozprowadzając dokładnie nożem.


1 komentarz:

  1. Możesz założyć konto na FB i polubić moją stronę :)

    OdpowiedzUsuń

i poczekaj na jego moderację

Print