wtorek, 8 maja 2018

Czarna Zośka


Przepyszne ciasto, które przywędrowało do mnie z Podkarpacia od babci Zosi. Pisząc przywędrowało, miałam na myśli nie przepis tylko kawałek ciasta, którego smakiem i wyglądem byłam zachwycona.
W trakcie jedzenia próbowałam smakowo i wizualnie go rozszyfrować. Galaretka, masło w kremie, kakao, orzechy, brzoskwinie, ciastka, ale nie przyszło mi do głowy, że w całym cieście jest tylko 2 łyżki mąki.

Było go niewiele więc od razu zaczęłam robić starania aby dostać przepis i upiec. Babcia Zosia składniki ma zapisane a samo wykonanie ciasta w głowie:). Z tych karteczek zapisanych przez moją córkę oraz to, co zapamiętała i przekazała mi już bez zapisek powstał dokładny przepis:).
Kilka uwag, które mogą się przydać. Ciasto można upiec w 2 foremkach, unikniemy wówczas krojenia ciasta i wtedy rozmiar foremki może być nieco większy a czas pieczenia odpowiednio skrócony.
Jeśli zdecydujemy się upiec w jednej foremce, proponuję jej rozmiar jak w przepisie. Orzechy można dodać tylko włoskie lub różne połączone dowolnie.
Zamiast żurawiny tradycyjnie rodzynki. Owoce w puszce też można zmieniać dowolnie. Domowe albo ze sklepu. Można również użyć mrożonych owoców lub w sezonie świeżych a budyń ugotować na mleku.
Najbardziej oczarowało mnie samo ciasto. Czarne jak noc, wilgotne z mnóstwem orzechów i może być bazą do wielu inspiracji. Dlatego nazwałam to ciasto Czarna Zośka:). Ciasto można nasączyć ale ja nie widziałam takiej potrzeby. Gotowe ciasto przechowujemy w chłodzie przykryte folią spożywczą. Świetnie się kroi i smakuje znakomicie.

Czarna Zośka

Składniki na ciasto

·        8 białek,
·        200g cukru,
·        3 żółtka,
·        100g kakao,
·        1 łyżka mąki pszennej orkiszowej jasnej,
·        1 łyżeczka proszku do pieczenia,
·        100g orzechów brazylijskich siekanych,
·        100g orzechów włoskich mielonych,
·        100g żurawiny.

1.      Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao.
2.      Oddzielamy żółtka od białek.
3.      Białka umieszczamy w jednej misce do ubicia a żółtka do 2 miseczek. Do jednej 3 żółtka do drugiej 5 na krem.
4.      Ubijamy pianę z białek. Tuż przed końcem ubijania dodajemy stopniowo cukier i ubijamy nadal. Powstanie lśniąca biała masa.
5.       Do masy dodajemy 3 żółtka i delikatnie miksujemy.
6.       Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Na koniec orzechy mielone, siekane i żurawinę.
7.      Rozlewamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
8.      Pieczemy w temp. nie wyższej niż 180st do suchego patyczka około 25 minut.
9.      Schłodzone ciasto kroimy na 2 część, jedną część ponownie wkładamy do foremki wyłożonej świeżym papierem, drugą pozostawiamy na blacie kuchennym.
10.  Smarujemy połową kremu ciasto, układamy na kremie ciastka moczone w zimnej kawie. Długość moczenia ciastek zależy od ich twardości. Biszkopty szybciej namiękają. Domowe pierniczki dłużej. Chodzi o to, aby ciastka po namoczeniu były miękkie, ale nie rozpadały się w trakcie ich układania na krem.
11.  Po ułożeniu ciastek, wykładamy na nie pozostałą część kremu i wyrównujemy. Na krem kładziemy drugą część ciasta i pokrojone owoce.
12.  Galaretkę wykładamy na owoce wówczas, kiedy zaczyna tężeć, najpierw wokół brzegów ciasta, aby zapewnić sobie zabezpieczenie, by galaretka nie spływała z ciasta. Dobrze robić to stopniowo.



Krem

·        Duża puszka brzoskwiń, u mnie domowe gruszki w syropie,
·        500 ml syropu odsączonych z owoców,
·        4 łyżki cukru,
·        2 budynie śmietankowe bez cukru, po 40g każdy,
·        125 ml wody,
·        1 łyżka mąki pszennej orkiszowej jasnej,
·        5 żółtek,
·        400g miękkiego masła.

1.      Owoce odsączamy od syropu
2.      Łączymy syrop z wodą i cukrem. Jeśli syropu mamy więcej dodajemy mniej wody, jeśli mniej syropu dodajemy więcej wody. Mieszamy do rozpuszczenia cukru
3.      Część syropu wlewamy do niedużego garnka doprowadzamy do wrzenia, zestawiamy z ognia i dodajemy rozmieszany budyń z żółtkami i mąką
4.      Miksujemy do połączenia i ponownie stawiamy na palnik z małym gazem
5.      Mieszamy budyń łyżką aż dobrze zgęstnieje i chwilę prażymy /gotujemy /
6.      Przekładamy budyń do miski, przykrywamy i czekamy aż całkowicie wystygnie
7.      Miękkie masło miksujemy, dodajemy po łyżce schłodzony budyń aż do wyczerpania
8.      Jeśli krem jest zbyt rzadki / w zależności od tego jak miękkie było masło / odstawiamy go na chwilę w chłodne miejsce, aby odrobinę stężał


Dodatkowo

·        2 galaretki dowolnego koloru
·        800ml wrzącej wody
·        Ciastka biszkopty u mnie pierniczki świąteczne oczywiście bez lukru
·        Kawa prawdziwa lub zwykła zbożowa zaparzona w kubku
·        Foremka o rozmiarach 30x25cm
·        Papier do pieczenia

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy, aby wystygła i lekko stężała.
  

15 komentarzy:

  1. A brzoskwinie z syropu nie wykorzystujemy?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakiej wielkosci foremka?Czy moze byc tortownica?

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepraszam nie doczytalam dokladnie przepisu

    OdpowiedzUsuń
  4. Rozmiar foremki jest w przepisie 30x25. Tortownica może być ale minimum o średnicy 27cm albo tortownica prostokątna o podobnych wymiarach jak foremka w przepisie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam. Bardzo smaczne ciasto. Zamiast orzechów brazylijskich użyłam laskowych.

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy zamiast mąki orkiszowej ,może być pszenna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, tej mąki jest tak niewiele, że może być każda nawet chlebowa

      Usuń
  7. Wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeśli smakuje jak wygląda TO BOMBA👍

    OdpowiedzUsuń

  9. Mam tylko jedno pytanie. Do ciasta idzie
    100g kakao?

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy to nie pomyłka...400 gram masła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie to nie pomyłka. Można dodać połowę masła,
      wówczas krem będzie bardziej budyniowy
      i mniejsza warstwa w cieście.

      Usuń

i poczekaj na jego moderację

Print