Szybki, jeśli chodzi o przygotowanie
ale musi się schłodzić i stężeć przez noc. Prosty w wykonaniu i przepyszny.
ale musi się schłodzić i stężeć przez noc. Prosty w wykonaniu i przepyszny.
- 500g serka mascarpone,
- 2 galaretki w dowolnym kolorze,
- 1kg truskawek,
- Wiórki czekolady do przybrania.
- Serek miksujemy i dodajemy, wystudzoną galaretkę. Wrzącej wody do galaretki dodajemy mniej niż napisano na opakowaniu. Z reguły 1 galaretka jest na 500ml wody, więc 350-400ml, będzie w sam raz.
- Mieszamy serek z galaretką i wylewamy do foremki wyłożonej folią spożywczą. Truskawki wkładamy do serka i schładzamy w lodówce.
- Kiedy serek z truskawkami lekko się zetnie, wylewamy drugą schłodzoną galaretkę na wierzch serka. Tę możemy zalać wodą w/g przepisu na opakowaniu.
- Wkładamy do lodówki na noc do stężenia.
Wyłożyłam folią spożywczą, prostokątną foremkę 31x25. Deser
w sam raz, jeśli chodzi o jego wysokość. Duże truskawki zatopione w serku pasują
idealnie i nie wystają.
Jeśli nawet jakaś większa truskawka wychyli czubek, to przykryje ją rozlana po deserze galaretka.
Cukru w przepisie nie ma, wystarczył ten w galaretce. Dla mnie w sam raz!
Jeśli nawet jakaś większa truskawka wychyli czubek, to przykryje ją rozlana po deserze galaretka.
Cukru w przepisie nie ma, wystarczył ten w galaretce. Dla mnie w sam raz!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
i poczekaj na jego moderację