piątek, 25 maja 2018

Szybki deser z truskawkami



Szybki, jeśli chodzi o przygotowanie
ale musi się schłodzić i stężeć przez noc. Prosty w wykonaniu i przepyszny.



   Szybki deser z truskawkami

  • 500g serka mascarpone,
  • 2 galaretki w dowolnym kolorze,
  • 1kg truskawek,
  • Wiórki czekolady do przybrania.
  
    1. Serek miksujemy i dodajemy, wystudzoną galaretkę. Wrzącej wody do galaretki dodajemy mniej niż napisano na opakowaniu. Z reguły 1 galaretka jest na 500ml wody, więc 350-400ml, będzie w sam raz.
    2. Mieszamy serek z galaretką i wylewamy do foremki wyłożonej folią spożywczą. Truskawki wkładamy do serka i schładzamy w lodówce.
    3. Kiedy serek z truskawkami lekko się zetnie, wylewamy drugą schłodzoną galaretkę na wierzch serka. Tę możemy zalać wodą w/g przepisu na opakowaniu.
    4.  Wkładamy do lodówki na noc do stężenia.
  
Wyłożyłam folią spożywczą, prostokątną foremkę 31x25. Deser w sam raz, jeśli chodzi o jego wysokość. Duże truskawki zatopione w serku pasują idealnie i nie wystają.
Jeśli nawet jakaś większa truskawka wychyli czubek, to przykryje ją rozlana po deserze galaretka.
Cukru w przepisie nie ma, wystarczył ten w galaretce. Dla mnie w sam raz!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

i poczekaj na jego moderację

Print