środa, 16 maja 2018

Zupa krem z brokułów, domowym groszkiem ptysiowym i ziołowymi kuleczkami z białego sera



 Oryginalny przepis na groszek ptysiowy jest na zdjęciu. Bardzo dziękuję Danielowi, z Ząbkowic Śląskich za udostępnienie mi starych rodzinnych zapisków.
Groszek ptysiowy można wykorzystać do wielu dań słodkich i wytrawnym, zup i deserów. Sam też jest pyszny!
  


Groszek ptysiowy

·         250g mąki, użyłam orkiszowej jasnej
·         250ml wody,
·         100g masła,
·         1/3 łyżeczki soli
·         8 jaj

Do garnka wlewamy wodę dodajemy masło i sól.  Doprowadzamy do zagotowania. Zestawiamy z garnek z ognia wsypujemy całą ilość mąki mieszamy drewnianą łyżką lub najlepiej ręcznym mikserem do jednolitej masy. Ponownie stawiamy garnek na niedużym gazie i prażymy cały czas mieszając przez 3 minuty. Ponowie zestawiamy garnek i nie czekając aż masa wystygnie wbijamy po 1 jajku mieszając łyżką lub mikserem.
Ciasto powinno być elastyczne, nie powinno się rwać.
Wkładamy ciasto  ściśle do woreczka foliowego, nacinamy w odpowiednim miejscu i wyciskamy małe kuleczki na wcześnie przygotowaną blachę z piekarnika wyłożona papierem.  Wielkość kuleczek zależy od naszych upodobań. Pamiętajmy jednak, że ciasto rośnie co najmniej dwukrotnie w piekarniku.
Pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku do 190-200st do ładnego zrumienienia. W przepisie nie jest  podana temperatura. Ja ustaliłam orientacyjnie. W czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika. Pod koniec pieczenia można zmniejszyć temperaturę i dobrze groszek wysuszyć. Powinien być w trakcie jedzenia chrupiący. Podobnie jak ciasto do karpatki.


Moje uwagi do przepisu:

  • Po zagotowaniu wody z masłem, zdjęłam garnek z gazu i po wsypaniu całości mąki, zmiksowałam.
  • Po dodaniu kolejno 8 jajek, ciasto wyglądało mi na oko zbyt luźne. Jajka przecież są różnej wielkości. Jeśli użyjemy dużych jajek użyjmy 7 lub przygotujmy nieco więcej mąki.
  • Dlatego wstawiłam garnek z ciastem do lodówki na pół godziny, bo już nie miałam innego wyjścia. Nie chciałam dosypywać dodatkowo mąki, bo czas na jej dodawanie minął!
  • Część ciasta wkładałam do foliowej torebki, zostawiając resztę w lodówce, które ładnie tężało.
  • Do pieczenia przygotowałam dwie blachy z piekarnika. Piekłam na zmianę, aby nie formować groszku na gorącej blasze.
  • Po upieczeniu groszku ptysiowego, wyjmowałam delikatnie blachę i pozostawiałam groszek do zupełnego wystudzenia. Z pierwszej blachy zdjęłam groszek jeszcze gorący i nieco mi opadł. Zmądrzałam przy kolejnym pieczeniu!

Groszek jest bardzo delikatny i przepyszny. Z tej porcji wychodzi mnóstwo ptysiowego groszku. Bardzo polecam:)


  
Zupa krem z brokułów

Składniki na zupę:

  • Świeże brokuły,
  • bulion warzywny,
  • sól,
  • cukier,
  • odrobinę soku z cytryny.
  • dobra śmietana lub jogurt.

Wykonanie:

Brokuły najlepiej przygotować na parze i zmiksować dodając bulion warzywny. Zachowają wtedy swój zielony kolor.
Można ugotować w wodzie z warzywami, z solą i cukrem nie przykrywając garnka, wtedy też nie strącą koloru.
Gęstość zupy w zależności od naszych upodobań. Wlewamy zupę do miseczki, dekorujemy śmietaną, wkładamy kuleczki serowe i groszek ptysiowy.
W dni upalne wybornie smakuje na chłodno!


Kuleczki serowe do zupy

  • ser biały tłusty,
  • pieprz i sól do smaku,
  • pestki dyni lub inne ziarno uprażone na patelni i pokruszone,
  • świeża bazylia lub inne ulubione przez Was zioło.
Biały ser doprawiamy solą i pieprzem. Kroimy drobno bazylię, łączymy z serem. Formujemy kuleczki, obsypując je pokruszonymi pestkami dyni.
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

i poczekaj na jego moderację

Print