Kolejny przysmak z dzieciństwa, podpłomyk. Mąka, woda, sól
to podstawowe składniki. Można je piec w
piekarniku i przypiekać na patelni.
Piekłam już podpłomyk zwany w moim rodzinnym domu buraczarzem
oraz zwykły przyrządzony z mąki i wody. Można na drożdżach jak i na zakwasie.
Marchwiarz to następny smakołyk z rodzaju pieczywa, tym
razem użyłam marchwi, której najpierw nadałam smaku, aby następnie wgniotłam w
ciasto. Pieczywo proste, niezbyt pracochłonne i bardzo dobre. Marchew można
przygotować wieczorem a w następnym dniu upiec pachnący i chrupiący podpłomyk. Można również wgniatać w ciasto ulubione warzywa a nawet owoce. Np młode ugotowane buraczki razem z liśćmi, poezja! Wyobraźnia nie zna granic!
Podpłomyk z marchewką, marchwiarz
Przygotowanie marchwi
- 300g marchewki pokrojonej w drobną kostkę, / waga po obróbce/,
- odrobinę oliwy,
- 1 łyżeczka masła,
- sok z 1 pomarańczy,
- 1 łyżka miodu,
- odrobinę soku z cytryny,
- suszony lub świeży majeranek ewentualnie bazylia,
- sól i pieprz do smaku.
- Marchew myjemy, obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i wycinamy środkowe zgrubienia kroimy w małą kostkę. Wycięty środek można użyć do bulionu.
- Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy dodajemy masło i wrzucamy pokrojoną marchewkę.
- Podsmażamy kilka chwil mieszając.
- Następnie dodajemy sok z pomarańczy i miód. Podsmażamy składniki do chwili, aż sos się zredukuje a marchew delikatnie zmięknie.
- Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy zioła. Zdejmujemy z patelni.
Na ciasto
- Rozczyn z 10g świeżych drożdży z odrobiną cukru i wody,
- 200g mąki orkiszowej jasnej,
- 250g serka ricotta,
- 1 łyżka miodu,
- sól do smaku.
Ze składników zagniatamy ciasto, pod koniec dodajemy
przygotowaną marchew. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 40-50 minut. Ciasto
rozklepujemy na papierze do pieczenia wysypanym mąką a w międzyczasie
nagrzewamy piekarnik z blachą do około 190-200st.
Pieczemy do ładnego zrumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
i poczekaj na jego moderację