poniedziałek, 14 maja 2018

Podpłomyk z marchewką, marchwiarz


Kolejny przysmak z dzieciństwa, podpłomyk. Mąka, woda, sól to podstawowe składniki.  Można je piec w piekarniku i przypiekać na patelni.

Piekłam już podpłomyk zwany w moim rodzinnym domu buraczarzem oraz zwykły przyrządzony z mąki i wody. Można na drożdżach jak i na zakwasie.


Marchwiarz to następny smakołyk z rodzaju pieczywa, tym razem użyłam marchwi, której najpierw nadałam smaku, aby następnie wgniotłam w ciasto. Pieczywo proste, niezbyt pracochłonne i bardzo dobre. Marchew można przygotować wieczorem a w następnym dniu upiec pachnący i chrupiący podpłomyk. Można również wgniatać w ciasto ulubione warzywa a nawet owoce. Np młode ugotowane buraczki razem z liśćmi, poezja! Wyobraźnia nie zna granic!


Podpłomyk z marchewką, marchwiarz

Przygotowanie marchwi
  • 300g marchewki pokrojonej w drobną kostkę, / waga po obróbce/,
  • odrobinę oliwy,
  • 1 łyżeczka masła,
  • sok z 1 pomarańczy,
  • 1 łyżka miodu,
  • odrobinę soku z cytryny,
  • suszony lub świeży majeranek ewentualnie bazylia,
  • sól i pieprz do smaku.

    1. Marchew myjemy, obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i wycinamy środkowe zgrubienia kroimy w małą kostkę. Wycięty środek można użyć do bulionu.
    2. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy dodajemy masło i wrzucamy pokrojoną marchewkę.
    3. Podsmażamy kilka chwil mieszając.
    4. Następnie dodajemy sok z pomarańczy i miód. Podsmażamy składniki do chwili, aż sos się zredukuje a marchew delikatnie zmięknie.
    5. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy zioła. Zdejmujemy z patelni.
Na ciasto

  • Rozczyn z 10g świeżych drożdży z odrobiną cukru i wody,
  • 200g mąki orkiszowej jasnej,
  • 250g serka ricotta,
  • 1 łyżka miodu,
  • sól do smaku.

Ze składników zagniatamy ciasto, pod koniec dodajemy przygotowaną marchew. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 40-50 minut. Ciasto rozklepujemy na papierze do pieczenia wysypanym mąką a w międzyczasie nagrzewamy piekarnik z blachą do około 190-200st.
Pieczemy do ładnego zrumienienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

i poczekaj na jego moderację

Print