Młoda kapusta zasmażana
Potrzebujemy
- 1 duża lub 2 mniejsze główki kapusty,
- 2-3 cebule ze szczypiorem,
- 3-4 ząbki czosnku,
- duży pęczek koperku,
- pęczek lubczyku,
- pęczek świeżego majeranku,
- 2-3 marchewki,
- 5-6 sztuk dojrzałych pomidorów,
- ½ kostki masła.
- 2-3 łyżki oleju,
- pół małego kubeczka śmietanki 30%,
- sól,
- pieprz,
- 3-4 łyżki octu jabłkowego 5%.
- Obraną kapustę z pierwszych liści kroimy wzdłuż na 8 części. Następnie w kostkę. Wkładamy do większej miski i delikatnie solimy, mieszamy i odstawiamy co najmniej na godzinę. Chodzi o to aby sól zmiękczyła kapustę.
- Kroimy w kostkę marchew, cebulę a pokrojony szczypior odkładamy na później.
- Koper, lubczyk, majeranek kroimy drobno.
- Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę.
- Wszystko mamy przygotowane a w tym czasie kapusta już zmiękła.
- Do odpowiedniej wielkości rozgrzanego garnka wlewamy oliwę, dodajemy masło i wrzucamy stopniowo najpierw: marchew, cebulę i czosnek. Podsmażamy chwilę.
- Kapustę odciskamy w dłoniach i wkładamy partiami do garnka. Powstały sok wylewamy.
- Na początku będzie nam się wydawać, że kapusta jest zbyt gęsta ale nie dolewajmy płynu!. Ma delikatnie się prażyć na małym ogniu, a my pilnujmy i mieszajmy od czasu do czasu.
- Następnie dodajemy pokrojone pomidory, które kapustę delikatnie rozluźnią. Kiedy kapusta będzie prawie miękka dodajemy ocet, mieszamy i za kilka chwil dodajemy połowę ziół.
- Teraz kapusta będzie się bardziej gotować niż prażyć a to za sprawą własnego soku i soku z pomidorów. Kiedy będzie już dostatecznie miękka ale nie rozgotowana, dodajemy resztę ziół, odłożony szczypiorek, zalewamy śmietanką i doprowadzamy do zagotowania.
- Na koniec dodajemy pieprz i ewentualnie sól.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
i poczekaj na jego moderację