piątek, 11 maja 2018

Chleb żytni na serwatce, pieczony na liściach tataraku


Chleb jest z samej mąki żytniej białej i zamiast wody użyłam serwatki z domowej produkcji sera. Mąka żytnia biała, serwatka i sól to składniki tego pysznego chleba.

Ma bardzo delikatny i jasny miąższ. Skórka dobrze przypieczona i chrupiąca. Konsystencja zaczynu bardzo luźna, mocno nawodniona serwatką co wpłynęło niewątpliwie na jego delikatność.


Chleby z samej mąki żytniej białej należą do moich ulubionych! Piekę je na co dzień. Nie widziałam czystych chlebów żytnich w sprzedaży, zawsze jest jakiś dodatek mąki pszennej. Tym bardziej zachęcam do pieczenia takich chlebów.



Chleb żytni na serwatce, pieczony na liściach tataraku

Na zaczyn

  • 3 łyżki zakwasu,
  • 270g mąki żytniej typ 720,
  • 540g serwatki z domowej produkcji sera,

Składniki łączymy w misce i pozostawiamy do fermentacji na 12-14 godzin. Po tym czasie zaczyn nie urośnie ze względu na jego płynność ale będzie z widoczną fermentacją w postaci piany na powierzchni.

Ciasto właściwe

  • Cały zaczyn,
  • 730g mąki żytniej typ 720,
  • 265g serwatki,
  • 20g soli.

Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i mieszamy drewnianą łyżką 3-4 minuty. Wykładamy ciasto łyżką do 2 wysmarowanych i wysypanych mąką foremek o rozmiarach 23x13cm i 25x12cm.
Na dno foremek wyłożyłam rozmrożone liście tataraku. Można je zastąpić liśćmi kapusty, szpinaku a nawet można użyć zielonej części pora. W grę wchodzą też gałązki natki pietruszki czy innej zieleniny dostępnej o tej porze roku.
Pozostawiamy ciasto w ciepłe do wyrośnięcia aż urośnie o ¾ swojej wysokości.
Pieczemy w początkowej temperaturze 240st. przez 15 minut i zmniejszając temp. do 220st dopiekamy 30-35 minut, jeśli użyjecie takiej wielkości foremek jak ja.

2 komentarze:

  1. Witam czy bez zieleniny też można
    I czy zmieści się do foremki długości 30 cm?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że możesz pominąć tatarak on nie wpływa na jakość chleba. Daje mu tylko zapach!
      Foremka o dł. 30cm i szerokości jak w przepisie na pewno będzie za mała!

      Usuń

i poczekaj na jego moderację

Print