Chleb jest z samej mąki żytniej białej i zamiast wody użyłam serwatki z domowej
produkcji sera. Mąka żytnia biała, serwatka i sól to składniki tego pysznego
chleba.
Ma bardzo delikatny i jasny miąższ. Skórka dobrze
przypieczona i chrupiąca. Konsystencja zaczynu bardzo luźna, mocno nawodniona
serwatką co wpłynęło niewątpliwie na jego delikatność.
Chleby z samej mąki żytniej białej należą do moich
ulubionych! Piekę je na co dzień. Nie widziałam czystych chlebów żytnich w
sprzedaży, zawsze jest jakiś dodatek mąki pszennej. Tym bardziej zachęcam do
pieczenia takich chlebów.
Chleb żytni na serwatce, pieczony na liściach tataraku
Na zaczyn
- 3 łyżki zakwasu,
- 270g mąki żytniej typ 720,
- 540g serwatki z domowej produkcji sera,
Składniki łączymy w misce i pozostawiamy do fermentacji na
12-14 godzin. Po tym czasie zaczyn nie urośnie ze względu na jego płynność ale
będzie z widoczną fermentacją w postaci piany na powierzchni.
Ciasto właściwe
- Cały zaczyn,
- 730g mąki żytniej typ 720,
- 265g serwatki,
- 20g soli.
Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i mieszamy drewnianą
łyżką 3-4 minuty. Wykładamy ciasto łyżką do 2 wysmarowanych i wysypanych mąką foremek
o rozmiarach 23x13cm i 25x12cm.
Na dno foremek wyłożyłam rozmrożone liście tataraku. Można
je zastąpić liśćmi kapusty, szpinaku a nawet można użyć zielonej części pora. W
grę wchodzą też gałązki natki pietruszki czy innej zieleniny dostępnej o tej
porze roku.
Pozostawiamy ciasto w ciepłe do wyrośnięcia aż urośnie o ¾ swojej wysokości.
Pieczemy w początkowej temperaturze 240st. przez 15 minut i zmniejszając temp. do 220st dopiekamy 30-35 minut, jeśli użyjecie takiej wielkości foremek jak ja.
Pozostawiamy ciasto w ciepłe do wyrośnięcia aż urośnie o ¾ swojej wysokości.
Pieczemy w początkowej temperaturze 240st. przez 15 minut i zmniejszając temp. do 220st dopiekamy 30-35 minut, jeśli użyjecie takiej wielkości foremek jak ja.
Witam czy bez zieleniny też można
OdpowiedzUsuńI czy zmieści się do foremki długości 30 cm?
Oczywiście, że możesz pominąć tatarak on nie wpływa na jakość chleba. Daje mu tylko zapach!
UsuńForemka o dł. 30cm i szerokości jak w przepisie na pewno będzie za mała!
Dziękuję za ten przepis. Jest to mój ulubiony chleb. Jeśli nie mam serwatki, dodaję maślanki, zawsze jednak wychodzi idealny.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Super, że jest Twoim ulubionym.
UsuńPamiętam jego smak i muszę go ponownie upiec 19 maja Zielone Świątki, mam nadzieję, że dostanę tatarak na moim bazarku.
Pozdrawiam również:)