wtorek, 22 maja 2018

Marchewkowe ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem



To ciasto było na starym blogu kilka lat temu pod nazwą Kryzysowe ciasto drożdżowe na leniwą niedzielę.
Zmieniłam odrobinę przepis i ciastu dałam inną nazwę. Nie jest już kryzysowe ale bardziej wykwintne i co najważniejsze mało z nim pracy i każdy potrafi go upiec, nawet jeśli nigdy nie piekł drożdżowego ciasta. 


Ciasto zaskakuje swoją prostotą, wręcz lenistwem przy nim i bardzo je polecam. Ten przepis może nam towarzyszyć całe lato aż do późnej jesieni. Możemy zmieniać owoce na takie jakie będą w danej chwili w sprzedaży. Zamiast soku z marchwi możemy dodawać inne soki jak ze szpinaku / na pewno takie upiekę / buraków, czy dyni.

To ciasto robi się samo!
Przy tym cieście jest niewiele pracy!
To ciasto jest przepyszne!
Przekonajcie się sami!


Marchewkowe ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem

Składniki

Wkładamy do miski składniki w/g kolejności i pozostawiamy na około 3 godziny. Składniki powinny mieć temp. pokojową.

  • 100g świeżych drożdży, pokruszyć i wrzucić do miski,
  • 1 szklanka cukru trzcinowego,
  • 2 cukry waniliowe z prawdziwą wanilią,
  • 5 roztrzepanych jajek,
  • 3/4 szklanki oleju, następnym razem dam roztopione masło,
  • ½ szklanki mleka,
  • ½ szklanki soku z marchwi,
  • 640g mąki orkiszowej jasnej, może być zwykła pszenna,
  • ½ łyżeczki soli,

Dodatkowo

  • Płatki migdałowe do posypania ciasta przed pieczeniem,
  • Odrobinę grubego cukru do posypania ciasta, również przed pieczeniem,
  • Dowolne owoce dałam truskawki i rabarbar. Dodałam ½ kg truskawek + 2 łodygi pokrojonego rabarbaru.

Do miski wkładamy w/g kolejności wszystkie składniki i pozostawiamy w temp. pokojowej na około 3 godziny.
Po tym czasie miksujemy ręcznym robotem, na średnich obrotach do chwili połączenia składników. Ciasto jest dość luźne jak na drożdżowe, takie ma być. Nie dosypujcie mąki!
Ciasto wykładamy do jednej dużej foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Ja posypałam mąką kokosową. Wymiary foremki to 36x26 albo 2 odpowiednio mniejsze.
Na cieście układamy owoce wciskając je delikatnie w ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Pieczemy w temp. 180st. do suchego patyczka 35-45 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

i poczekaj na jego moderację

Print