Nie musimy włączać piekarnika. Deser wyjęty prosto z lodówki smakuje wyśmienicie. Mało składników i pracy niewiele,
ale z jedzeniem trzeba się wstrzymać do następnego dnia, aby deser stężał. Cukru dodałam niewiele, dla mnie w sam raz, więc proponuję w trakcie próbować, aby dostosować do smaku, jaki lubimy.Deser Truskawkowy
Mus śmietankowo-truskawkowy
- 1 litr przecieru z truskawek,
- 500ml śmietanki 30%,
- 30g żelatyny,
- 3 łyżki cukru pudru.
Mus śmietankowo- szpinakowy
- 500 ml ,śmietanki 30%,
- 10g żelatyny,
- 2 łyżki cukru,
- 3-4 łyżki soku ze szpinaku do zabarwienia. x)
Na 1 litr przecieru użyłam około 1,2 kg truskawek. Po zmiksowaniu przetarłam truskawki przez sito aby pozbyć się pestek. Do przecieru dodałam lekko ubitą śmietanę z cukrem i podgrzałam. Nie doprowadzałam do zagotowania. Następnie zestawiłam z ognia i dodałam żelatynę jednocześnie miksując.
Chłodny mus przelałam do tortownicy o średnicy 25 cm.
Drugi mus przygotowałam identycznie z tą różnicą, że zabarwiłam go sokiem ze szpinaku w momencie jak śmietana z żelatyną i cukrem przestygła. Przelałam do tortownicy na tężejący mus truskawkowy. Całość do całkowitego stężenia pozostawiłam w lodówce na całą noc.
x) 2 garście świeżych liści szpinaku zmiksowałam i przecisnęłam przez gazę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
i poczekaj na jego moderację