niedziela, 8 czerwca 2025

Deser Truskawkowy

Nie musimy włączać piekarnika. Deser wyjęty prosto z lodówki smakuje wyśmienicie. Mało składników i pracy niewiele,

ale z jedzeniem trzeba się wstrzymać do następnego dnia, aby deser stężał. Cukru dodałam niewiele, dla mnie w sam raz, więc proponuję w trakcie próbować, aby dostosować do smaku, jaki lubimy. 

 Deser Truskawkowy

Mus śmietankowo-truskawkowy

  • 1 litr przecieru z truskawek,
  • 500ml śmietanki 30%,
  • 30g żelatyny,
  • 3 łyżki cukru pudru.

Mus śmietankowo- szpinakowy

  • 500 ml ,śmietanki 30%,
  • 10g żelatyny,
  • 2 łyżki cukru,
  • 3-4 łyżki soku ze szpinaku do zabarwienia. x)

Na 1 litr przecieru użyłam około 1,2 kg truskawek. Po zmiksowaniu przetarłam truskawki przez sito  aby pozbyć się pestek. Do przecieru dodałam lekko ubitą śmietanę z cukrem i podgrzałam. Nie doprowadzałam do zagotowania. Następnie zestawiłam z ognia i dodałam żelatynę jednocześnie miksując.

Chłodny mus przelałam do tortownicy o średnicy 25 cm.

Drugi mus przygotowałam identycznie z tą różnicą, że zabarwiłam go sokiem ze szpinaku w momencie jak śmietana z żelatyną i cukrem przestygła. Przelałam do tortownicy na tężejący mus truskawkowy. Całość do całkowitego stężenia pozostawiłam w lodówce na całą noc. 

x) 2 garście świeżych liści szpinaku zmiksowałam i przecisnęłam przez gazę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

i poczekaj na jego moderację