piątek, 25 kwietnia 2025

Bułki z przedziałkiem na podmłodzie z kurkumą, pokrzywą i czarnuszką

 
Wiosna jest to czas  na urozmaicenie domowego pieczywa. Możemy dodawać do ciasta różne rośliny: pokrzywę, liście mniszka, krwawnik, rukolę, młode liście rzodkiewki , tymianek, natkę pietruszki i wiele innych. Zawsze to jakiś dodatek witamin, minerałów czy błonnika.
Bułki wyszły smakowite, część można zamrozić i w razie potrzeby wyjąć. Polecam



Bułki  z przedziałkiem na podmłodzie z kurkumą, pokrzywą i czarnuszką

Zaczyn poolish / podmłoda / 
wieczór dzień przed pieczeniem
  • 2 g świeżych drożdży,
  • 200 g mąki orkiszowej typ 750,
  • 200 g letniej wody
Drożdże rozpuszczamy  w wodzie, łączymy z mąką, przykrywamy i pozostawiamy
na 14-16 godzin.


Ciasto właściwe

  • cała podmłoda,
  • 12 g drożdży,
  • odrobinę cukru
  • 450 g mąki orkiszowej typ 750,
  • 2 łyżeczki kurkumy,
  • ,Odrobinę pieprzu,
  • Pokrojona pokrzywa, x)
  • 2-3 łyżeczki czarnuszki,
  • 250 ml letniej wody,
  • 12g soli,
  • 1 łyżka oliwy,
  • mąka do podsypania.
x) ilość pokrzywy w/g uznania, ja dałam 2 garście pokrojonej.

  1. Do miski w której będziemy wyrabiać ciasto wsypujemy mąkę wymieszaną z kurkumą, pieprzem. Robimy dołek wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, odrobinę letniej wody. Czekamy aż drożdże się uaktywnią. 15 minut wystarczy.
  2. Dodajemy całą podmłodę, sól wymieszaną z resztą wody. Wyrabiamy ciasto dodając pokrojoną pokrzywę i czarnuszkę.
  3. Pod koniec wyrabiania dodajemy oliwę. Ponownie wyrabiamy aż ciasto ją wchłonie. 
  4. Miskę przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 1,5 godziny.
  5. Ciasto wykładamy na blat posypany mąką, dzielimy na 10  części i formujemy bułki. 
  6. Układamy je na blasze z piekarnika wyłożonej papierem, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
  7. Piekarnik nagrzewamy do 220st.z pojemnikiem z wodą. Wkładamy blachę z bułkami i obniżamy temp. do 200 st. Pieczemy przez 15 minut w naparowanym piekarniku. Następnie wyjmujemy naczynie z wodą i dopiekamy jeszcze około15-20 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

i poczekaj na jego moderację