Wiosna jest to czas na urozmaicenie domowego pieczywa. Możemy dodawać do ciasta różne rośliny: pokrzywę, liście mniszka, krwawnik, rukolę, młode liście rzodkiewki , tymianek, natkę pietruszki i wiele innych. Zawsze to jakiś dodatek witamin, minerałów czy błonnika.
Bułki wyszły smakowite, część można zamrozić i w razie potrzeby wyjąć. Polecam
Bułki wyszły smakowite, część można zamrozić i w razie potrzeby wyjąć. Polecam
Bułki z przedziałkiem na podmłodzie z kurkumą, pokrzywą i czarnuszką
Zaczyn poolish / podmłoda /
wieczór dzień przed pieczeniem
wieczór dzień przed pieczeniem
- 2 g świeżych drożdży,
- 200 g mąki orkiszowej typ 750,
- 200 g letniej wody
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, łączymy z mąką, przykrywamy i pozostawiamy
na 14-16 godzin.
Ciasto właściwe
- cała podmłoda,
- 12 g drożdży,
- odrobinę cukru
- 450 g mąki orkiszowej typ 750,
- 2 łyżeczki kurkumy,
- ,Odrobinę pieprzu,
- Pokrojona pokrzywa, x)
- 2-3 łyżeczki czarnuszki,
- 250 ml letniej wody,
- 12g soli,
- 1 łyżka oliwy,
- mąka do podsypania.
x) ilość pokrzywy w/g uznania, ja dałam 2 garście pokrojonej.
- Do miski w której będziemy wyrabiać ciasto wsypujemy mąkę wymieszaną z kurkumą, pieprzem. Robimy dołek wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, odrobinę letniej wody. Czekamy aż drożdże się uaktywnią. 15 minut wystarczy.
- Dodajemy całą podmłodę, sól wymieszaną z resztą wody. Wyrabiamy ciasto dodając pokrojoną pokrzywę i czarnuszkę.
- Pod koniec wyrabiania dodajemy oliwę. Ponownie wyrabiamy aż ciasto ją wchłonie.
- Miskę przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 1,5 godziny.
- Ciasto wykładamy na blat posypany mąką, dzielimy na 10 części i formujemy bułki.
- Układamy je na blasze z piekarnika wyłożonej papierem, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do 220st.z pojemnikiem z wodą. Wkładamy blachę z bułkami i obniżamy temp. do 200 st. Pieczemy przez 15 minut w naparowanym piekarniku. Następnie wyjmujemy naczynie z wodą i dopiekamy jeszcze około15-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
i poczekaj na jego moderację