środa, 9 kwietnia 2025

Chleb orkiszowy na zakwasie z pokrzywą

 
Wyjątkowy chleb, prosty w przygotowaniu,. Prawie 100% orkiszowy jest w nim tylko 1 łyżka zakwasu  z mąki żytniej.
Można go piec w foremce lub bez. Pokrzywa sprawia, że zachowuje długo świeżość. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę a w miarę upływu czasu staje się delikatna. Nie żałujmy pokrzywy. Dodajemy same listki wcześniej wypłukane w zimnej wodzie, wysuszone i pokrojone. Nie sparzamy pokrzywy nie ma takiej konieczności. Sparzoną pokrzywę we wrzątku trudniej jest  połączyć z ciastem.
Przy delikatnych dłoniach zakładamy rękawiczki aby ją pokroić. 
Chleb pięknie wyrósł i dodatkowo podskoczył w trakcie pieczenia. Użyłam zbyt małej foremki, więc
najlepiej użyć większej o rozmiarach 30x11cm.
W tym linku jest przepis na chleb z pokrzywą z różnych typów mąki.

Chleb orkiszowy na zakwasie z pokrzywą

Zaczyn wieczorem na dzień przed pieczeniem chleba

  • 1 łyżka  aktywnego zakwasu żytniego,
  • 150g mąki orkiszowej typ 750,
  • 150g wody.

Składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy i pozostawiamy w temp pokojowej na noc. Ja przetrzymałam 15 godzin i się zastanawiam czy z tego powodu chleb pięknie wyrósł. 

Ciasto właściwe,   foremka 30x11cm.

  • Cały zaczyn,
  • 450g mąki orkiszowej typ 750, plus odrobinę do podsypania,
  • 280g wody,
  • 2 garście pokrojonej pokrzywy,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 9g soli.

Składniki zaczynu mieszamy i na koniec dodajemy pokrzywę. Nie żałujmy jej, zatrzymuje wilgoć w chlebie po upieczeniu. Po wyrobieniu ciasto pozostawiamy na około 2,5 godziny.3 razy w tym czasie wykładamy ciasto na blat i składamy w kopertę.
Za trzecim razem kiedy wyłożymy ciasto na blat posypany mąką, delikatnie go rozklepujemy. Następnie zwijamy w roladę i wkładamy do wysmarowanej i wysypanej mąką foremki  do ostatecznego wyrośnięcia. Można wyłożyć foremkę po wysypianiu mąką liśćmi pokrzywy. Przykrywamy foremkę folią i wkładamy do piekarnika z zapaloną żarówką. U mnie ciasto rosło około 2,5 godziny.

Pieczemy w temp.230st. Przez 15 minut. Następnie dopiekamy około 35 minut w temperaturze 200st.



2 komentarze:

  1. Danusiu, chlebek wygląda bardzo, ale to bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Jest naprawdę pyszny. Polecam:)

      Usuń

i poczekaj na jego moderację