Można go piec w foremce lub bez. Pokrzywa sprawia, że zachowuje długo świeżość. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę a w miarę upływu czasu staje się delikatna. Nie żałujmy pokrzywy. Dodajemy same listki wcześniej wypłukane w zimnej wodzie, wysuszone i pokrojone. Nie sparzamy pokrzywy nie ma takiej konieczności. Sparzoną pokrzywę we wrzątku trudniej jest połączyć z ciastem.
najlepiej użyć większej o rozmiarach 30x11cm.
W tym linku jest przepis na chleb z pokrzywą z różnych typów mąki.
Chleb orkiszowy na zakwasie z pokrzywą
Zaczyn wieczorem na dzień przed pieczeniem chleba
- 1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego,
- 150g mąki orkiszowej typ 750,
- 150g wody.
Składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy i pozostawiamy w temp pokojowej na noc. Ja przetrzymałam 15 godzin i się zastanawiam czy z tego powodu chleb pięknie wyrósł.
Ciasto właściwe, foremka 30x11cm.
- Cały zaczyn,
- 450g mąki orkiszowej typ 750, plus odrobinę do podsypania,
- 280g wody,
- 2 garście pokrojonej pokrzywy,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 9g soli.
Składniki zaczynu mieszamy i na koniec dodajemy pokrzywę. Nie żałujmy jej, zatrzymuje wilgoć w chlebie po upieczeniu. Po wyrobieniu ciasto pozostawiamy na około 2,5 godziny.3 razy w tym czasie wykładamy ciasto na blat i składamy w kopertę.
Za trzecim razem kiedy wyłożymy ciasto na blat posypany mąką, delikatnie go rozklepujemy. Następnie zwijamy w roladę i wkładamy do wysmarowanej i wysypanej mąką foremki do ostatecznego wyrośnięcia. Można wyłożyć foremkę po wysypianiu mąką liśćmi pokrzywy. Przykrywamy foremkę folią i wkładamy do piekarnika z zapaloną żarówką. U mnie ciasto rosło około 2,5 godziny.
Pieczemy w temp.230st. Przez 15 minut. Następnie dopiekamy około 35 minut w temperaturze 200st.
Danusiu, chlebek wygląda bardzo, ale to bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Jest naprawdę pyszny. Polecam:)
Usuń