Znakomita w smaku o pięknym kolorze, będzie się świetnie prezentować jako dodatek do ciast czy deserów. Zastąpi nam albo uzupełni skórkę z pomarańczy, którą robimy w podobny sposób.
Zerknęłam do książki Lucyny Ćwierczakiewiczowej.
Tegoroczne różnią się nie tylko kolorem ale i smakiem. Mus z malin pięknie barwi i nadaje pięknego koloru. Jakie owoce najlepiej barwią? W tym wpisie znajdziecie informację.
Skórka z arbuza jest bogata w witaminy i minerały, więc dobrze jest aby ją zjadać na surowo, ale w przetworzonej skórce zawsze coś tam zostanie no i może mieć wiele zastosowań.
Kupiłam polskiego arbuza na moim bazarku z uprawy ekologicznej. Szukajcie więc takich EKO w sklepach.
Malinowa skórka z arbuza
Przepis
- 400g skórek z arbuza już obranych,
- 600g cukru,
- 500ml wody,
- 250g malin,
- sok z 2 dużych cytryn.
1. Po obraniu skórek, gotujemy je aż będą miękkie. Schładzamy w zimnej wodzie.
2. Malin nie gotujemy tylko przecieramy przez gęste sito aby pozbyć się pestek.
3. Gotujemy syrop z wody i cukru, dodajemy skórki i gotujemy do chwili aż skórki staną się szkliste.
4. Dodajemy mus z malin i delikatnie gotując zbieramy do czysta pianę.
5. Następnie dodajemy sok z cytryn.
6. Gotujemy do chwili aż syrop będzie gęsty.
7. Przekładamy całość do przygotowanych słoiczków.
8. Słoiki nie muszą się zamknąć, ja mam jeszcze skórki z ubiegłego roku nie pasteryzowane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
i poczekaj na jego moderację