poniedziałek, 25 czerwca 2018

Owocowa fantazja, 5 smaków lata



Kolorowy, słodko-kwaśny torcik owocowy w pięciu smakach pysznych letnich owoców. Rozbielony serkiem i śmietanką.
Użyłam pięć rodzajów
świeżych owoców. Tak naprawdę, to można użyć innych dostępnych owoców i skomponować własny smakowy zestaw. Kupiłam po 500g z każdego rodzaju owoców, tak jest bezpieczniej, bo np. maliny przetarłam przez sito odrzucając pestki do dekoracji torciku też musimy odłożyć..
Najładniejszy kolor po zmiksowaniu ma morela, malina i truskawka. 




Jagody i borówka takie sobie, więc łączyłam musy owocowe, aby ożywić kolory. To tak jak łączymy farby do malowania:).
Każdy ma własną wyobraźnię do kolorów i smaku, więc tu panuje dowolność:). Torcik jest łatwy w wykonaniu, tylko potrzebujemy czasu, aby poszczególne warstwy stężały na tyle, aby położyć następną.
Nie czekałam do całkowitego stężenia warstw. Tylko pierwsza warstwa powinna być dobrze stężona. Na każdą następną przelewałam mus po łyżce. Na pewno znacie ten sposób.






Przygotowany torcik pozostawiamy w lodówce na kilka godzin lub najlepiej na noc. Bez problemu można go wyjąć z tortownicy. Jest puszysty, niezbyt ścisły i przepyszny:).
Polecam!



Owocowa fantazja, 5 smaków lata


Potrzebujemy, / tortownica o średnicy 21cm /.


1.      Po 300g przecieru, 

·        z jagód leśnych,
·        malin,
·        moreli,
·        borówki amerykańskiej,
·        truskawek.

2.      Dodatkowo:

·        200g śmietanki 30%,
·        250g serka mascarpone,
·        10 łyżeczek z lekką górką żelatyny,
·        2 łyżki cukru do każdego koloru, lub w/g uznania, można również posłodzić lejącym miodem, dodając go dopiero jak rozpuścimy żelatynę i schłodzimy mus do odpowiedniej temperatury.
·        owoce do dekoracji,
·        wiórki kokosowe.


  1. Miksujemy poszczególne owoce, maliny dodatkowo przecieramy przez gęste sito, mają zbyt dużo pestek.
  2. Każdy przecier powinien znaleźć się w oddzielnej miseczce.
  3. Słodzimy poszczególne przeciery w/g uznania. Ja dodałam po 2 łyżki cukru do każdego.
  4. Serek rozrzedzamy śmietanką lekko miksując.
  5. Tortownicę smarujemy delikatnie olejem. Można posypać dno i boki wiórkami kokosowymi.
  6. Do każdego musu dodajemy po 90g serka zmieszanego ze śmietanką. Nie musimy ważyć. Serek dodajemy łyżką do każdej miseczki, aż do jego wyczerpania.
  7. Jedną porcję przelewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia i dodajemy 2 łyżki żelatyny. Mieszamy dokładnie do jej rozpuszczenia.
  8. Wlewamy do tortownicy i czekamy aż stężeje.
  9. Z następnymi przecierami owocowymi robimy to samo. Jedna warstwa musu tężeje w tortownicy a następną porcję doprowadzamy do wrzenia i mieszamy z żelatyną.
  10. Na ostatnią lekko tężejącą warstwę wkładamy świeże owoce, zatapiając je delikatnie.
  11. Torcik wkładamy do lodówki na kilka godzin albo najlepiej na noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

i poczekaj na jego moderację

Print