sobota, 2 czerwca 2018

Polewajka, czyli makaron z sosem truskawkowym


 Makaron, truskawki, zsiadłe mleko, odrobina śmietanki. Szybkie i pożywne danie nie tylko dla dzieciaków. W sam raz na upały!
Pamiętam je ze swojego dzieciństwa, ale nie pod taką śmieszną nazwą.
Nazwa tego dania, polewajka, wymyślona przez dzieciaki z przedszkola, do którego chodziła moja córka. Mnóstwo lat upłynęło i taką drobnostkę pamiętam a czasami nie pamiętam co było tydzień temu😀  
Na początku nie wiedziałam o co chodzi, co to za polewajka ale kiedy rozejrzałam się po dzieciakach noszących okulary domyśliłam się, że truskawki były głównym składnikiem obiadu. To właśnie na okularach było widać jego resztki.
W sezonie truskawkowym chociaż raz przygotowuję to danie ale z domowym makaronem, wzbogacając je kuleczkami mozzarelli. Kiedy  pojawiają się inne owoce przez całe lato można delektować się prostym i pysznym daniem w upalne dni. Czekam na jagody leśne a to już niedługo!

 

Składniki domowego makaronu

  • 500g mąki orkiszowej jasnej,
  • 5 jajek,
  • sól do smaku.

Jajka roztrzepujemy widelcem w misce. Dodajemy mąkę i sól. Zagniatamy ciasto tak długo aż będzie elastyczne. W zależności od wielkości jajek, regulujemy ilość mąki.
Przykryte ciasto powinno odpocząć około 30minut.
Wałkujemy ciasto na cieniutkie placki, które rozkładamy, aby przeschły.
Kroimy ciasto w paski, układamy jeden na drugi i kroimy ostrym nożem w cienkie kluski.
Gotujemy w osolonym wrzątku, chwilę od wypłynięcia.

Sos truskawkowy, polewajka

  • Truskawki,
  • jogurt, zsiadłe mleko, kefir,
  • śmietanka,
  • kuleczki sera mozarella,
  • cukier lub miód.

Proporcja truskawek w stosunku do jogurtu czy kefiru dowolna. Śmietanki dolewamy niedużo, dla smaku. Składniki miksujemy.
Polewamy makaron, ozdabiamy kulkami sera i małymi truskawkami.
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

i poczekaj na jego moderację

Print