Nie wyrzucajmy skórek z pomidorów. Najwięcej składników odżywczych jest właśnie w skórce. Skórka to przede wszystkim błonnik, likopen i witamina C, które są korzystne dla zdrowia.
Prawdą jest, ze skórka jest ciężkostrawna i nie każdy może ją jeść, dlatego propozycja szczególnie dla tych osób. Suszymy skórkę!Ususzona skórka z pomidora i zmielona jest świetnym dodatkiem do zup czy sosów. Można ją wykorzystać na różne sposoby. Do kanapek, do sałatek, białego sera, pizzy... Ograniczać nas może tylko wyobraźnia.
Skórkę z pomidora zdejmujemy parząc go wcześniej we wrzątku lub obierając pomidor jak jabłko. Skórka może być z miąższem. Można suszyć na słońcu, w piekarniku przy niskiej temperaturze lub suszarce spożywczej.
Można rozkładać na papierze do pieczenia i suszyć w temperaturze pokojowej. Jak się uzbiera więcej wówczas dosuszyć np. w piekarniku.
Początkowo suszyłam w piekarniku na blasze wyłożonej papierem przy zapalonej żarówce. Jak nazbierałam więcej przekładałam do suszarki spożywczej.
Można też skórkę zbierać do słoika, delikatnie posolić grubą solą i przechowywać w lodówce aż uzbiera się odpowiednia ilość do suszenia. Trzeba jednak pamiętać aby dodawać mniej soli jak będziemy używać proszku do potraw.
Jak można uzyskać dużo proszku? Ususzyć pomidory i zmielić część na proszek. Będzie proszek z czosnkiem i ziołami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
i poczekaj na jego moderację