środa, 29 sierpnia 2018

Suszone pomidory z ziołami i czosnkiem



 Jeśli mamy suszarkę spożywczą to najwyższy czas zabrać się za suszenie pomidorów.
Do suszenia najlepsze są pomidory polne, podłużne i mięsiste.
Powinny być dojrzałe ale dość twarde. Na 4 sita w suszarce spożywczej potrzebujemy 4 kg pomidorów. Najlepsze są takie średniej wielkości. Zbyt duże dłużej się suszą.
Kiedy suszyłam pomidory po raz pierwszy, zalewałam już wysuszone gorącym olejem / temp. oleju około 70st./ w małych słoikach. Jednak uważam, że najlepiej przechowują się bez oleju.
Jeśli potrzebujemy pomidory w oleju zawsze możemy potrzebną ilość zalać gorącym olejem i pozostawić na kilka dni aby zmiękły i były gotowe do wykorzystania na bieżąco.






Suszone pomidory z ziołami i czosnkiem

Potrzebujemy

  • Dowolną ilość pomidorów mięsistych, najlepiej kupować partiami,
  • gruba sól,
  • dowolne zioła, u mnie oregano, tymianek, bazylia,
  • czosnek pokrojony w plasterki.
  



Pomidory kroimy na pół  wzdłuż i pozbywamy się pestek oraz soku.  Układamy w spożywczej suszarce skórą do dołu. W połowie suszenia jak jeszcze pomidory są wilgotne posypujemy je plasterkami czosnku i grubą solą najlepiej kłodawską. Na jedną połówkę pomidora 3-4 plasterki czosnku i małą płaską łyżeczkę grubej soli. Sól wciąga wilgoć i dodatkowo konserwuje. Zioła suszą się szybciej więc układamy je na pomidorach już prawie ususzonych razem z gałązkami.
Pomidory powinny być wysuszone jak grzyby nie powinny być nigdzie wilgotne. Przechowujemy najlepiej w słojach szczelnie zamknięte



2 komentarze:

  1. od dluzszego czasu przymiezam sie do zakupu suszarki spozywczej prosze mi podpowiedziec jakiej pani uzywa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używam suszarki z Niewiadowa, ma mnóstwo lat i żal mi ją wymienić na inną. Kiedyś dostałam suszarkę od firmy Zelmer po niecałych 2 latach zepsuła się i nie warto było jej naprawiać. Wyciągnęłam swoją niezawodną. Proponuję więc suszarkę z Niewiadowa! Dobra polska firma!

      Usuń

i poczekaj na jego moderację

Print