Twaróg alternatywą dla ziemniaków. Zdecydowanie jest lepszy niż młode ziemniaki, które nie za bardzo nadają się na knedle czy kopytka.
Poza tym szybciej się je robi i są smaczniejsze. Truskawki najlepiej jak będą jednakowej wielkości.
Sposób podania może być różny. Np. na bitej śmietanie z odrobiną cukru, polane syropem daktylowym.
Knedle serowe z czarnuszką i truskawkami
Potrzebujemy
- 800 g tłustego twarogu,
- 3 średnie jajka,
- 300g mąki orkiszowej typ 750,
- Sól do smaku,
- Czarnuszka wg uznania,
- 1 kg truskawek / ja zużyłam 20 sztuk średniej wielkości /
Wykonanie’
Twaróg rozkruszamy, dodajemy jajka, mieszamy, następnie stopniowo mąkę i zagniatamy niezbyt długo. Tylko do połączenia.
Proponuję zrobić test jednego ugotowanego knedla, tym sposobem sprawdzimy czy nam pasuje taka konsystencja.
Inny gatunek mąki i wielkość jajek ma znaczenia. Jeśli dodamy za dużo mąki to knedle mogą być za twarde i już z tym nic nie zrobimy. Lepiej dosypać mąkę bo odjąć się już nie da:).
Z ciasta robimy placki, wkładamy truskawkę i formujemy okrągłe knedle. Gotujemy w osolonej wodzie około 2 minuty od wypłynięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
i poczekaj na jego moderację