środa, 9 lipca 2025

Knedle serowe z czarnuszką i truskawkami

Twaróg alternatywą dla ziemniaków. Zdecydowanie jest lepszy niż młode ziemniaki, które nie za bardzo nadają się na knedle czy kopytka.


Poza tym szybciej się je robi i są smaczniejsze. Truskawki najlepiej jak będą jednakowej wielkości.
Sposób podania może  być różny. Np. na bitej śmietanie z odrobiną cukru, polane syropem daktylowym. 

Knedle serowe z czarnuszką i truskawkami

Potrzebujemy

  • 800 g tłustego twarogu,
  • 3 średnie jajka,
  • 300g mąki orkiszowej typ 750,
  • Sól do smaku,
  • Czarnuszka wg uznania, 
  • 1 kg truskawek / ja zużyłam 20 sztuk średniej wielkości /

Wykonanie’

Twaróg rozkruszamy, dodajemy jajka, mieszamy, następnie stopniowo mąkę i zagniatamy niezbyt długo. Tylko do połączenia.

Proponuję zrobić test  jednego ugotowanego knedla, tym sposobem sprawdzimy czy nam pasuje taka konsystencja.

Inny gatunek mąki i wielkość jajek ma znaczenia. Jeśli dodamy za dużo mąki to knedle mogą być za twarde i już z tym nic nie zrobimy. Lepiej dosypać mąkę bo odjąć się już nie da:).

Z ciasta robimy placki, wkładamy truskawkę i formujemy okrągłe knedle. Gotujemy w osolonej wodzie około 2 minuty od wypłynięcia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

i poczekaj na jego moderację

Print