Orkiszowy na zaczynie z płaskurki z suszonymi pomidorami
- 1 łyżka aktywnego zakwasu,
- 250g mąki pełnoziarnistej z płaskurki,
- 250g wody.
Wymieszane składniki pozostawiamy przykryte w temperaturze pokojowej na 12-14 godzin.
Ciasto właściwe, następny dzień
- Cały zaczyn,
- 300g mąki orkiszowej typ 550,
- 180g wody,
- pokrojone pomidory suszone, ilość wg uznania,
- 10g soli.
Składniki ciasta właściwego wyrabiamy ręcznie lub mechaniczne. Ja wyrobiłam ręcznie do chwili aż ciasto zaczęło odchodzić od ręki. Ciasto pozostawiłam w misce na 2,5 godziny. Przykładowe godziny składania ciasta w tym czasie:
- I składanie 10.15
- II składanie 11.05
- III składanie 11.55 i przełożenie ciasta do koszyczka do ostatecznego wyrośnięcia. Włożyłam koszyczek z ciastem do piekarnika z zapaloną żarówką. Ciasto u mnie rosło 1 godz. 25 minut
Pieczenie 250st. Przez 15 minut z parą, dopiekanie bez pary 35-40 minut w temp.230st.
Moje uwagi!
Połączenie mąki z płaskurki z orkiszową było strzałem w 10. Chleb bardzo smaczny z cienką i delikatną skórką, pomimo, że zaraz po wyjęciu z piekarnika takiego wrażenia nie sprawiała. Mąka orkiszowa, którą użyłam do tego wypieku miała 13,1g białka.
Użyłam własnych suszonych pomidorów bez oleju. Suszone były z bazylią, solą i plasterkami czosnku. Do ciasta oprócz pomidorów dostała się bazylia i czosnek. Soli do ciasta dodałam mniej.
Ciasta podczas składania nie wyjmowałam z miski. Dopiero za 3 razem wyjęłam ciasto na dobrze omączony blat i uformowałam bochenek, starając się aby za dużo mąki nie dostało się do środka. Ciasto jest dość nawodnione, ale nie wgniatajmy w niego dodatkowej mąki.
Od razu będziesz chciał spróbować kawałka! Dziękujemy za udział w Światowym Dniu Chleba 2023.
OdpowiedzUsuń