Wyszperałam przepis z 2012r., który był wpisem na starym blogu. Mnóstwo komentarzy i same pozytywne. Przepis na to ciasto mam od Izy z Dolnego Śląska.
Jest to ciasto szczególnie
Nie ma chwili wytchnienia. W domu zawsze jest coś do zrobienia.:)
Nie wszyscy potrafią zrobić dobre ciasto drożdżowe. Bo to odpowiednia temperatura składników, ich przygotowanie, długie wyrabianie. Trzeba chuchać, dmuchać, nie oddychać, zamykać okna i nie wiem co jeszcze.
Piekłam takie ciasto i wiem, że trzeba nad nim popracować.
Jednak zaryzykuję pisząc, że to ciasto zaskoczyło mnie swoją prostotą, wręcz lenistwem przy nim i bardzo je polecam.
To ciasto robi się samo!
Przy tym cieście jest niewiele pracy!
To ciasto jest przepyszne!
Przekonajcie się sami!
Leniwiec, ciasto drożdżowe na niedzielę
Oryginalny przepis Izy, przepisałam z karteczki, aby był bardziej czytelny z moimi uwagami. Składniki wkładamy do miski wg kolejności i pozostawiamy na 3 godziny.
- 100g świeżych drożdży, pokruszyć i wrzucić do miski,
- 1 szklanka cukru,
- 2 cukry wanilinowe lub bardziej wykwintnie 1 łyżka wanilii,
- 4 roztrzepane jajka,
- 1 szklanka oleju, x)
- 1 szklanka mleka,
- 4 szklanki przesianej mąki pszennej,
- sól do smaku,
- Dowolne owoce, ja dodałam maliny i winogrona.
Składniki ciasta dodawałam wg kolejności i nie zwracałam uwagi na ich temperaturę. Jajka i mleko prosto z lodówki. Przesiałam tylko mąkę, bo już z przyzwyczajenia tak robię. Radzę również Wam to zrobić.
Po 3 godzinach zmiksowałam ręcznym robotem na średnich obrotach do chwili połączenia się składników. Ciasto jest dość luźne jak na drożdżowe, takie ma być. Nie dosypujcie mąki.
Dodanie winogron, to był strzał w dziesiątkę! Schowały się w cieście jakby bały się wysokiej temperatury. Natomiast maliny, delikatne i lekkie dumne pozostały na powierzchni ciasta. Piekłam krócej, przepis Izy mówi o 45 minutach. Czas pieczenia zależy jednak od wielkości foremki. Ja użyłam foremki o wymiarach 36x26, wyłożonej papierem do pieczenia. Moim zdaniem taki rozmiar foremki jest w sam raz. Po upieczeniu wysokość ciasta jest idealna.
Proponuję piec w temp. między 170-180st. do suchego patyczka.
x) Można zastąpić olej roztopionym masłem a składniki przepisu łatwo da się podzielić aby upiec z połowy porcji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
i poczekaj na jego moderację