poniedziałek, 26 lutego 2024

Na zakwasie z tartym jabłkiem

 
Moi drodzy, apel do Was, czas zakasać rękawy i piec samemu w domu szukając dobrej mąki. Naprawdę to nic trudnego. Właśnie dokarmiłam zakwas  a ten przepis z tartym jabłkiem wyciągnęłam z archiwum. Polecam
Przepis ten jest z września 2016r.To był ostatni wpis na poprzednim blogu.
Chleb z tartym jabłkiem piekłam już kilka razy, zmieniając typy mąki i ilość tartego jabłka. Zawsze  były to chleby mieszane, czyli mąka żytnia jasna, pszenna zwykła albo orkiszowa. Nie piekłam jeszcze z samej mąki pszennej.
Dekoracja chleba plastrami jabłek nie jest tylko i wyłącznie dekoracją. Pomimo, że jabłka w trakcie pieczenia rumienią się, to chleb po upieczeniu dłużej zachowuje świeżość odpowiednio przechowywany. Proponuję do zaczynu jak i dekoracji użyć jabłek kwaśnych i twardych. Jabłka słodkie szybciej się rumienią. Można w trakcie pieczenia przykryć chleb papierem jak nie chcemy za bardzo podpalonych jabłek. Mnie jednak takie smakują.



Na zakwasie z tartym jabłkiem

Wieczór, dzień przed pieczeniem.
Zaczyn
  • 2 łyżki zakwasu żytniego,
  • 200g mąki żytniej typ 720,
  • 150g wody,
  • 140g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach.
Składniki mieszamy w misce, przykrywamy i pozostawiamy w temp. pokojowej. Czas fermentacji 12-14 godzin

Ciasto właściwe
  • Cały zaczyn,
  • 500g mąki żytniej typ 720,
  • 200g mąki orkiszowej jasnej,
  • 550g wody,
  • 20g soli,
  • 1 jabłko do dekoracji.

Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy do dobrego połączenia. Pozostawiamy ciasto na 30 minut, aby odpoczęło. W międzyczasie przygotowujemy 2 foremki o wymiarach 25x11 smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką.
Kiedy ciasto odpocznie, jeszcze raz mieszamy i wykładamy do foremek.
Układamy plastry jabłek / po dwa do foremki / na cieście i zostawiamy przykryte do wyrośnięcia. Od 1,5 do 2,5 godziny ciasto powinno wyrosnąć w zależności od temperatury otoczenia i tej za oknem
Pieczemy w temp. 230st. przez 15 minut. Dopiekamy 40 minut w temperaturze 210st.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

i poczekaj na jego moderację

Print