czwartek, 23 lutego 2023

Chleb na zakwasie żytni 100% z mąką z pestek awokado

Chleb żytni na zakwasie nie należy do tych pulchnych, ale jest o wiele zdrowszy i zawiera więcej składników prozdrowotnych, chociażby z powodu zawartego w nim kwasu mlekowego.
Stopniowa fermentacja mąki nie pozwala eliminować kwasu foliowego, który jest bardzo wrażliwy na wysokie temperatury.


Dlatego stopniowe prowadzenie / zakwaszanie mąki / nie pozwala na jego utratę. W gotowym pieczywie na zakwasie  kwasu foliowego jest o 20% więcej w porównaniu ze zwykłym pieczywem. Poza tym , oprócz wielu składników mineralnych podczas fermentacji wytwarzają się witaminy z grupy B. 
Najważniejsze jest jednak to, że w trakcie zakwaszania mąki następuje likwidacja różnego rodzaju składników szkodliwych  znajdujących się w mące np. różnego rodzaju toksyn.
Pieczmy więc chleby na zakwasie, a jeśli z mąki żytniej to zakwaszajmy mąkę etapami. Możemy zakwaszać od 20% do 50% mąki użytej do danego wypieku.
To tak dla orientacji dla tych, którzy dopiero zaczną przygodę z pieczeniem chleba, bo ci zaawansowani w pieczeniu na pewno mają wiedzę na te tematy.

 Po raz pierwszy użyłam mąki z pestek awokado. Nie wyrzucajcie pestek z awokado. Są bardzo przyjemne w obróbce a mąka jest fantastyczna i można ją użyć chociażby tylko do pieczenia chleba. 
Pestka awokado zawiera o wiele więcej składników niż sam miąższ. Odsyłam do badań naukowych, które można znaleźć w sieci.
Czy zauważyłam różnicę w smaku po dodaniu mąki? Trudno powiedzieć bo dodałam niewiele jakieś 3% w stosunku do mąki. Ciasto odrobinę zmieniło kolor, ale nawet ta nieduża ilość na pewno wzbogaciła chleb o dodatkowe składniki prozdrowotne.

Chleb na zakwasie żytni 100% z mąką z pestek awokado

Etap I

  • 50g suszonego zakwasu lub zakwasu aktywnego,
  • 150g wody lub 100g wody do zakwasu aktywnego,
  • 100g mąki żytniej typ 720

Składniki mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 12-14 godzin. U mnie przy zakwasie suszonym i ciepłym piekarniku z włączona żarówką rósł około 11godz.

Etap II

  • ciasto z etapu I,
  • 100g mąki żytniej typ 720,
  • 100g  wody.

Wymieszane składniki i pozostawione w piekarniku z włączoną żarówką przefermentowały w w ciągu 4 godzin.

Etap III

  • Ciasto z etapu II,
  • 100g mąki żytniej typ 720,
  • 100g  wody.

Podobnie jak w etapie II, wymieszane ciasto urosło bardzo szybko w ciągu 2 godzin.

Etap IV Ciasto właściwe

  • Ciasto z etapu III minus 50g do ususzenia lub do lodówki,
  • 600g mąki żytnie typ 720,
  • 450g wody - 50g jeśli był używany zakwas płynny aktywny,
  • 30g mąki z pestek awokado, x),
  • 20g soli.

Ciasto mieszamy łyżką lub mechanicznie tylko do dobrego połączenia. Dobrze jest  wymieszać mąkę żytnią,  z mąką z awokado i przesiać przez sito.2 foremki o rozmiarach 23x11 wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Wyłożyć do nich ciasto i pozostawić w cieple / piekarnik, żarówka / do ostatecznego wyrośnięcia. U mnie wyrosło w ciągu 2 godzin.

Pieczenie, 230st  przez 15-20 minut. Następnie w 210st.przez około  40-45 minut.



x) Świeżą pestkę awokado obieramy, ścieramy na tarce do sera, rozkładamy na papier i suszymy w temp. pokojowej. Następnie potrzebną ilość mielimy na mąkę i dodajemy w tym przypadku do ciasta. Pestkę z awokado można używać do rożnego rodzaju sosów, koktajli, kanapek jak również w kosmetyce do maseczek, szamponów, wcierek w skórę głowy w połączeniu z olejem kokosowym. 








1 komentarz:

  1. Chleb wygląda wspaniale, ale patrząc na przepis trochę z nim "zachodu" jest...
    Ale cóż sie nie robi dla zdrowia :)

    OdpowiedzUsuń

i poczekaj na jego moderację

Print