czwartek, 1 października 2020

Chleb ze sfermentowanych płatków zbóż i ziaren


Chleb pieczony na bazie sfermentowanych płatkach zbóż i ziaren.
Jeśli pieczemy chleb czy to na zakwasie czy na drożdżach warto moczyć różnego rodzaju płatki zbóż, ziarna, orzechy,

nasiona. Mamy wówczas dwie korzyści. Moczenie powoduje, że w tego typu dodatkach zawarte minerały są lepiej przyswajalne przez organizm jak również nie wchłaniają wilgoci z ciasta, bo mają jej już dostateczną ilość po namoczeniu.
To żadna dodatkowa praca, wręcz przeciwnie. Wkładamy wszystko do miski i odstawiamy do fermentacji.
 Chleb upiekłam w 3 foremkach. Jedna z nich jest taka nietypowa, ale w przepisie podałam 3 nieduże identyczne foremki. Można oczywiście użyć innych dowolnych foremek.
 


Chleb ze sfermentowanych płatków zbóż i ziaren

Wieczór dzień przed pieczeniem chleba, zaczyn etap I

 Składniki:

  • 80g zakwasu żytniego,
  • 500g letniej wody,
  • 150g mąki żytniej razowej,
  • 50g płatków owsianych górskich,
  • 50g płatków jęczmiennych,
  • 50g płatków jaglanych,
  • 50g płatków gryczanych,
  • 50g siemienia lnianego,
  • 50g sezamu,
  • 50g pestek słonecznika,
  • 50g pestek dyni.

 Wszystkie składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy i pozostawiamy w temp. pokojowej na 12-14 godzin do fermentacji.

 Etap II, dzień następny

  • 750g zaczynu, / całość /
  • 100g mąki orkiszowej jasnej,
  • 100g mąki pszennej chlebowej,
  • 100g mąki żytniej białej,
  • 1 łyżeczka płynnej melasy lub miodu
  • 300g ciepłej wody.

Do przefermentowanego zaczynu dodajemy pozostałe składniki, mieszamy łyżką do dobrego połączenia. Pozostawiamy na 3 maksymalnie 4 godziny. Ciasto powinno podrosnąć i nie pozwólmy, aby całkowicie opadło.

 Ciasto właściwe

 

  • Cały zaczyn z etapu II
  • 150g mąki pszennej chlebowej,
  • 20 -25g soli,

 

Ponownie mieszamy ciasto do połączenia i przekładamy do 3 foremek o rozmiarach 20x11 Pozostawiamy do ostatecznego wyrośnięcia. U mnie rosło 2,5 godziny.

Pieczemy w 230st. Po 15 minutach zmniejszamy temp. do 200st i dopiekamy 30-35 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

i poczekaj na jego moderację

Print