wtorek, 11 sierpnia 2020

Faszerowana cukinia na okrągło

Okrągła cukinia wygląda zjawiskowo i smakuje wybornie. Prawdopodobnie to warzywo nie wchłania metali ciężkich, więc młode egzemplarze można jeść na surowo i ze skórką.

Jest wygodniejsza do nadziewania od swojej podłużnej siostry, równie pysznej.


Rodzaj farszu można komponować w/g własnego uznania i wyobraźni. Tym razem główne składniki nadzienia to mięso mielone, kasza jaglana i koncentrat pomidorowy.Wpadłam na pomysł wykładania naczynia do zapiekania liśćmi kapusty, zamiast smarowania naczynia do zapiekania oliwą, czy wykładania go papierem do pieczenia. To w przypadku zapiekania warzyw w całości lub nawet kawałków mięsa. Można wykładać samo dno jak i boki naczynia.
Te ułożone na dnie naczynia, szczególnie liście jasne i przy pieczeniu mięsa 
są bardzo smakowite.
Nie musimy kupować całej kapusty. Na warzywniaku dostaniemy za darmo świeże liście zdjęte z kapusty, które dość często zostawiają kupujący.
Możemy również użyć kapusty pekińskiej albo liści chrzanu, jeśli macie do nich dostęp.


 

Faszerowana cukinia na okrągło

Potrzebujemy

  • 300g łopatki lub schabu karkowego,
  • 4 okrągłe cukinie,
  • 1 duży liść kapusty do wyłożenia formy,
  • 90g koncentratu pomidorowego
  • 1-2 cebule cukrowe,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • garść świeżej bazylii,
  • kilka listków lubczyku,
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej EKO,
  • 80-100g sera mozzarella,
  • 2-3 łyżki oleju lub klarowanego masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • świeża papryczka chili lub w płatkach..


    1. Mięso mielimy przez maszynkę.
    2. Do garnka lub na patelnię z odrobiną oleju dodajemy pokrojoną drobno w kostkę cebulę, następnie czosnek i papryczkę chili. Podsmażamy kilka minut. Przekładamy zawartość do miski.
    3. Na te samą patelnię wrzucamy zmielone mięso i smażymy od czasu do czasu mieszając do lekkiego zrumienienia. Przekładamy do miski z cebulą.
    4. Do garnka wrzucamy opłukaną kaszę jaglaną, wydrążony środek cukinii pokrojony w kostkę i koncentrat pomidorowy. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut.
    5. Następnie do garnka z kaszą dodajemy wcześniej uprażoną cebulę z czosnkiem i chili, oraz usmażone mięso. Prażymy na małym ogniu około 5 minut do połączenia smaków i odpowiedniej konsystencji. Farsz do nakładania powinien być dość gęsty.
    6. Zdejmujemy z ognia doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pokrojoną bazylię i lubczyk

 Przygotowanie cukinii.

  1. Cukinię myjemy i osuszamy. Odcinamy wierzch / czapeczkę /.Wydrążamy środek łyżeczką, zostawiając około centymetra miąższu w cukinii. Wydrążony miąższ wykorzystujemy do farszu. Cukinię w środku posypujemy delikatnie solą, pieprzem i napełniamy przygotowanym farszem.
  2. Naczynie do zapiekania wykładamy umytym i dobrze pokrytym olejem liściem kapusty. Układamy na nim cukinie również posmarowane z wierzchu olejem. Czapeczki układamy obok.
  3. Naczynie przykrywamy papierem do pieczenia i obwiązujemy sznurkiem bawełnianym namoczonym w wodzie. W papierze robimy kilka dziurek do ujścia pary. Jeśli mamy naczynie do zapiekania z pokrywą, możemy jej użyć zamiast papieru. Jednak sposób z papierem jest całkiem dobry, bo cukinia szybciej się piecze.
  4. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 195-200st. na 35-45 minut w zależności od wielkości i grubości ścianek cukinii. Powinna być miękka i jednocześnie jędrna. Jeśli lubimy bardziej twardą, pieczemy krócej.
    Następnie zdejmujemy papier i górę cukinii posypujemy startym serem. Zapiekamy do jego roztopienia. Czapeczki układamy na wierzch cukinii przed podaniem.

 

 

1 komentarz:

  1. Świetny przepis, sama uwielbiam łączyć cukinię z mielonym mięsem :) opcja faszerowana polecam też z papryką :) Uwaga z sosem na białe bluzki damskie!!! Sama już podczas robienia tego dania( sic!) 3 razy ubrudzilam

    OdpowiedzUsuń

i poczekaj na jego moderację

Print