Najpiękniejszego
prezentu, jakim jest Zdrowie,
poniedziałek, 24 grudnia 2018
piątek, 21 grudnia 2018
wtorek, 11 grudnia 2018
piątek, 7 grudnia 2018
Wspomnienia leśnych wędrówek, zupa grzybowa z suszonych borowików
Z powodzeniem może być na wieczerzę wigilijną.
Zabrakło mi suszonych kapeluszy borowików. Zostały mi tylko krojone.
Zabrakło mi suszonych kapeluszy borowików. Zostały mi tylko krojone.
poniedziałek, 3 grudnia 2018
czwartek, 29 listopada 2018
Leżakujące ciasto z koniakiem i wiśniami
To jest jedno z najlepszych ciast u mnie na świątecznym
stole. Wilgotne, aromatyczne, przepyszne, bardzo polecam!
W cieście nie czuć alkoholu,
środa, 28 listopada 2018
Chrzan domowy bez octu i kwasku
To mój drugi przepis na chrzan z tego samego forum, tylko od
innego autora, tym razem Mariusza.B, / link nie działa, to było tak dawno i nie mogę wyszukać tego forum./
Poprzedni, który robiłam był pyszny ale nie wiem czy ten nie jest jeszcze lepszy. To takie perełki w sieci, które nie wyróżniają się za bardzo trzeba je poszukiwać a często wpadamy na nie przypadkiem.
Poprzedni, który robiłam był pyszny ale nie wiem czy ten nie jest jeszcze lepszy. To takie perełki w sieci, które nie wyróżniają się za bardzo trzeba je poszukiwać a często wpadamy na nie przypadkiem.
wtorek, 20 listopada 2018
Chleb pytlowy
Na oknie bochen chleba
leżał napoczęty,
Na liściu kapuścianym, pulchny i pęknięty.
Na liściu kapuścianym, pulchny i pęknięty.
Szedł drogą głodny.
Staje. Prosi gospodyni:
"Dajcie mi kromkę, kromka ubytku nie czyni.
"Dajcie mi kromkę, kromka ubytku nie czyni.
środa, 14 listopada 2018
Torcik marchewkowy z kremem czekoladowym
Przepyszny torcik marchewkowy. To ciasto z powodzeniem może
zastąpić biszkoptowe. Spójrzcie, jakie równe i bez żadnych pęknięć!
czwartek, 8 listopada 2018
Marynowana dynia
Przepis doskonały, który polecam z całą odpowiedzialnością. W tym roku dostałam dynię, która jest tak duża, że nie byłam w stanie jej podnieść. Część zamrożę jako pulpę a z resztę zrobię marynowaną tym właśnie sposobem.
wtorek, 30 października 2018
Zapomniana brukiew, trzy razy tak!
wtorek, 23 października 2018
Jesienny chleb na zakwasie z melasą
czwartek, 18 października 2018
Pszenno-żytni z czarną komosą ryżową
czwartek, 11 października 2018
Sucharki zwykłe albo sucharki papieskie Lucyny Ćwierczakiewiczowej
Sucharki papieskie w/g Lucyny Ćwierczakiewiczowej
Przepis oryginalny, cyt:
„Zważyć 7 jaj ze skorupkami,
środa, 3 października 2018
wtorek, 2 października 2018
Zapiekane bataty z marchewką w koszulkach z sera i boczku.
Składniki do zapiekania można przygotować wcześniej a zapiec
tuż przed podaniem. Ilość w zależności od apetytu i ilości osób.
piątek, 28 września 2018
Chleb na zaczynie z gruszką
Zapraszam na pyszny chleb z gruszką. Chrupiący i mięciutki z
delikatnym posmakiem i zapachem tego owocu.
wtorek, 25 września 2018
Maślane ciasteczka z orzechami
Przepis na ciasteczka z rodzinnego zeszytu mojego
ząbkowickiego sąsiada Daniela. Zapisane, jako ciasto wyciskane.
czwartek, 20 września 2018
Śliwka węgierka w occie i dwa sposoby na zalewę
Śliwki obrodziły w tym roku i to nie tylko węgierki. Starsi
ludzie powiadają, że jeśli jest urodzaj na śliwki, to w lesie mnóstwo grzybów.
Coś w tym być musi:).
Kiedy zjawiam się na pobliskim bazarku i widzę
poniedziałek, 17 września 2018
Skórka z dzikiej róży w proszku
Szukałam najlepszego sposobu na przetworzenie dzikiej róży w
taki sposób, aby zatrzymać w niej najwięcej witamin i składników mineralnych.
W trakcie przetwarzania owoców w wysokiej temperaturze,
tracimy dużo cennych witamin. Najbardziej wrażliwa na wysokie temperatury jest
witamina C i B.
wtorek, 11 września 2018
Leczo z cukinią
Przepyszne leczo! To teraz najlepsza pora na jego
przyrządzanie. Warzywa o tej porze to bomba witaminowa i wiele innych cennych
składników.
Do tej potrawy podsmażam
środa, 5 września 2018
Tradycyjna szarlotka w nowej odsłonie
Już po spróbowaniu wiedziałam,
środa, 29 sierpnia 2018
Suszone pomidory z ziołami i czosnkiem
Do suszenia najlepsze są pomidory polne, podłużne i
mięsiste.
poniedziałek, 20 sierpnia 2018
Suszone śliwki Lucyny Ćwierczakiewiczowej
piątek, 6 lipca 2018
Chlebki na zaczynie z czerstwego pieczywa na zakwasie
Suchy chleb, woda i mąka bez grama dodatkowego startera zakwasowego
i innych wspomagaczy. Już w niecałą dobę możemy poczuć smak chleba bez dodatku
drożdży piekarskich. Smak tego chleba może zachęci osoby do zrobienia
prawdziwego zakwasu.
środa, 4 lipca 2018
Letnia rolada z owocami
Upieczenie rolady i zawinicie w rulon nie jest trudne.
Najwięcej trudności sprawia jej rozwinięcie, aby dodać nadzienie i ponowne
zwinąć.
poniedziałek, 2 lipca 2018
Chleb marchwiowy
Pyszny, kolorowy i bardzo smaczny. To chleb na zaczynie drożdżowym, który
kilkanaście godzin fermentuje, dzięki czemu jego smak jest wyjątkowy.
piątek, 29 czerwca 2018
środa, 27 czerwca 2018
Chleb z orzechami brazylijskimi na szklanki
Chleb był pieczony jakieś 4 lata temu. Nie podałam rozmiaru
foremek. Być może ktoś zwrócił uwagę na ten błąd i dopisałam w komentarzach na starym blogu. Teraz muszę zgadywać w jakich to ja foremkach piekłam?J
wtorek, 26 czerwca 2018
Chleb z paloną mąką ziarnami lnu i sezamu oraz kilka rad odnośnie pieczenia w zaparowanym piekarniku
2 bochenki każdy o wadze po upieczeniu, około 850g. Smak i
zapach chleba podkreśla palona mąka i ziarno sezamu.
poniedziałek, 25 czerwca 2018
Owocowa fantazja, 5 smaków lata
Kolorowy, słodko-kwaśny torcik owocowy w pięciu smakach
pysznych letnich owoców. Rozbielony serkiem i śmietanką.
Użyłam pięć rodzajów
czwartek, 21 czerwca 2018
Chleb pszenno – żytni z mąką z pestek dyni
Pestki dyni oprócz dużej ilości magnezu i wielu innych
cennych składników mineralnych i witamin zawierają dobry tłuszcz.
środa, 20 czerwca 2018
Najprostszy chleb z garnka na zakwasie i na drożdżach
Oryginalny przepis na chleb drożdżowy znajdziecie u Ani na
blogu Kuchennymi drzwiami
To była czerwcowa piekarnia w 2016r.
To była czerwcowa piekarnia w 2016r.
wtorek, 19 czerwca 2018
Chrupiące paluszki w ziarnach
Zapraszam na chrupiące paluszki z ziarnami, w wersji z
cukrem lub wytrawnej bez cukru. Jeśli lubicie kminek, będą równie smaczne.
poniedziałek, 18 czerwca 2018
Domowe lody miętowe z maszynki
Lody domowe bez maszynki czy przy jej pomocy? Zdecydowanie z
maszynki. To moje pierwsze pyszne lody z maszynki i na pewno nie ostatnie.
czwartek, 14 czerwca 2018
Złocisty czyli chleb mieszany z siemieniem lnianym
Są dwa rodzaje siemienia lnianego brązowe i złociste inaczej
zwane budwigowe. Które bardziej wartościowe? Różne są opinie, niektórzy
twierdzą, że złociste ale ja wiem na pewno, że siemię złociste jest bardziej
delikatne i jak dla mnie o wiele smaczniejsze, chociażby w chlebie do którego
dodałam dość dużo.
środa, 13 czerwca 2018
Chleb z orzechami włoskimi i marchewką Jeffreya Hamelmana
Zerkanie do książki, w której nic nie mogę zaznaczyć czy
podkreślić strasznie mnie ogranicza.
poniedziałek, 11 czerwca 2018
Zielone orzechy włoskie w syropie Lucyny Ćwierczakiewiczowej
piątek, 8 czerwca 2018
Szpinak w roli głównej
Jak przemycić szpinak w różnych potrawach, szczególnie
dzieciakom? Nie za bardzo za nim przepadają, a tak szczerze to w ogóle go nie
lubią.
czwartek, 7 czerwca 2018
Pierożki z serem i czarnuszką
Wydawać by się mogło, że pierogi to banalna potrawa i każdy potrafi
ją przygotować.
Tak, to prawda. Nie każdy jednak potrafi zrobić dobre ciasto. Mnie też nie zawsze się udaje, jeśli zaczynam kombinować.
Tak, to prawda. Nie każdy jednak potrafi zrobić dobre ciasto. Mnie też nie zawsze się udaje, jeśli zaczynam kombinować.
środa, 6 czerwca 2018
poniedziałek, 4 czerwca 2018
Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną
Oryginalny przepis można znaleźć u Ani prowadzącej Piekarnię i bloga Kuchennymi drzwiami. Wspólne pieczenie tego pysznego chleba było 3 lata temu. Warto go przypomnieć był wyjątkowo dobry.
sobota, 2 czerwca 2018
Polewajka, czyli makaron z sosem truskawkowym
piątek, 1 czerwca 2018
Chleb na okrągło, żytni z kminkiem
Na okrągło, bo pieczony w foremce półokrągłej. Chleb dodatkowo
ładnie wyrósł i po krojeniu, kromki są po prostu okrągłe:).
środa, 30 maja 2018
Moje Chaczapuri, czyli chlebek serowy
Najlepszy ser domowy to taki, kiedy ogrzewamy mleko zaraz po
ukiszeniu. Ser jest wtedy gładki, lekko kwaskowaty. Jeśli chcemy otrzymać ser o
bardziej zdecydowanym smaku kwaśne mleko trzymamy 2-3 dni zanim będziemy go
podgrzewać.
wtorek, 29 maja 2018
poniedziałek, 28 maja 2018
Chleb na suszonym zakwasie z płatkami owsianymi i reaktywacja suszonego zakwasu
Zakwas można suszyć
albo zamrozić. Suszony przed użyciem trzeba reaktywować a zamrożony doprowadzić
do temperatury pokojowej i również należy postępować podobnie jak z suszonym,
czyli 2-3 razy dokarmić.
piątek, 25 maja 2018
czwartek, 24 maja 2018
Żytnio-pszenny z cebulką
Pyszny, delikatny i pachnący karmelizowaną cebulką wyszukany w archiwum. Odrobinę kolorowego pieprzu dodaje mu zdecydowanego smaku.
wtorek, 22 maja 2018
Marchewkowe ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem
To ciasto było na starym blogu kilka lat temu pod nazwą
Kryzysowe ciasto drożdżowe na leniwą niedzielę.
Zmieniłam odrobinę przepis i ciastu dałam inną nazwę. Nie jest już kryzysowe ale bardziej wykwintne i co najważniejsze mało z nim pracy i każdy potrafi go upiec, nawet jeśli nigdy nie piekł drożdżowego ciasta.
Zmieniłam odrobinę przepis i ciastu dałam inną nazwę. Nie jest już kryzysowe ale bardziej wykwintne i co najważniejsze mało z nim pracy i każdy potrafi go upiec, nawet jeśli nigdy nie piekł drożdżowego ciasta.
Subskrybuj:
Posty (Atom)