Placek po węgiersku to potrawa polska. Jednak jej powstanie,
jak niektórzy mówią ma
związek z szefem kuchni Węgrem, który jakiś czas temu był szefem w restauracji w Krakowie. Serwował ulubione przez Polaków placki ziemniaczane z gulaszem.
związek z szefem kuchni Węgrem, który jakiś czas temu był szefem w restauracji w Krakowie. Serwował ulubione przez Polaków placki ziemniaczane z gulaszem.
Tak więc nazwa placek po węgiersku, nie jest nazwą
przypadkową.
Moja wersja placka po węgiersku jest bezmięsna i bardzo smakowita. Sos z prawdziwków z kwaśną śmietaną, cebulką i pieprzem. Ilość zależy od ilości głodnych osób. Na jeden placek wystarczy kilka ziemniaków i 3-4 dorodne borowiki..
Moja wersja placka po węgiersku jest bezmięsna i bardzo smakowita. Sos z prawdziwków z kwaśną śmietaną, cebulką i pieprzem. Ilość zależy od ilości głodnych osób. Na jeden placek wystarczy kilka ziemniaków i 3-4 dorodne borowiki..
Placek po węgiersku, z sosem z grzybów leśnych
Potrzebujemy
Na placek ziemniaczany
- Ziemniaki,
- jajko,
- cebula,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy pozostałe składniki i
smażymy duże placki z obu stron na rumiano. Placek wykładamy na talerz,
dodajemy sos na połowę placka i przykrywamy drugą.
Sos
- grzyby leśne, prawdziwki
- kwaśna wiejska śmietana,
- sól,
- pieprz,
- cebula,
- łyżka masła,
- odrobinę oliwy.
Grzyby czyścimy kroimy na grubsze kawałki. Wrzucamy na
patelnie delikatnie polana olejem i dorzucamy kawałek masła. Smażymy na
rumiano. Grzyby wrzucamy do garnka a na tę samej patelni podsmażamy cebulę
pokrojoną w pół talarki. Podsmażamy do zeszklenia i dodajemy do grzybów.
Wlewamy śmietanę i chwilę gotujemy na wolnym ogniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
i poczekaj na jego moderację