piątek, 30 grudnia 2022

Świąteczny chleb pszenno-żytni z jabłkiem


Czas na zmiany! Kolejny chleb upieczony na zakwasie, który nie przebywał w lodówce. Tak już u mnie zostanie. Moja babcia a potem mama nigdy nie trzymały zakwasu w lodówce. Wracam do tradycji.

środa, 21 grudnia 2022

Świąteczne ciasteczka z masą makową

Ciastka bez zbędnie upiększających dodatków. Można je tak podać lub udekorować w/g własnego pomysłu, albo po prostu oblać gorzką czekoladą czy posypać cukrem pudrem.

niedziela, 18 grudnia 2022

Wigilijny Quiche

Quiche jest zawsze przyrządzany z nadzieniem wytrawnym i tym właśnie różni się od tarty, która może być też w wersji na słodko.

środa, 14 grudnia 2022

Chleb żytni na zakwasie z mąką żytnią zaparzaną Jeffreya Hamelmana

Przepis zgodny z podanymi składnikami przez autora, dlatego niech Was nie zdziwią ilości składników, które są dokładne co do grama. Zaokrąglenie ich nie będzie miało aż tak dużego znaczenia w ostatecznym wypieku.

czwartek, 1 grudnia 2022

Reaktywacja suszonego zakwasu i chleb żytnio- orkiszowy


Dzisiejszy wypiek, jeszcze trudny do krojenia, ale nie mogłam czekać ze spróbowaniem do jutra:).Pyszny z samym masłem.
Tak naprawdę robiąc porządki w szafce tak bez przekonania postanowiłam spróbować co z tego będzie a, że miałam jednak trochę nadziei,

poniedziałek, 21 listopada 2022

Ciasto leżakujące na pierniki krakowskie

Leżakujące ciasto na pierniki świąteczne robiłam inspirując się wieloma przepisami na przestrzeni ostatnich lat. Już po raz kolejny wracam do przepisu klik zmieniając co nieco w przepisie, czyli 3 rodzaje mąki + dodatek rumu.

poniedziałek, 14 listopada 2022

Konfitura z żurawiny błotnej

Do zrobienia konfitury zainspirował mnie przepis Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Z przepisu wybrałam główny sposób wykonania, który wydawał mi się prosty i szybki.

niedziela, 6 listopada 2022

Domowe chipsy jabłkowe

Świetna przekąska na długie jesienno-zimowe wieczory. Nie dość, że pyszna to pełna witamin i minerałów.
Ususzyć można  wszystkie owoce i warzywa domowym sposobem. Najlepiej nadaje się do tego suszarka spożywcza do suszenia warzyw, owoców i grzybów.

niedziela, 30 października 2022

Domowa musztarda jabłkowa

 Pod koniec września nastawiłam kolejny ocet jabłkowy i nie chcąc wyrzucać jabłek po odlaniu octu, zaczęłam szukać w sieci co można z nich zrobić i oczywiście znalazłam, musztardę! Jesteśmy bardzo pomysłowym Narodem.:)

piątek, 7 października 2022

Domowa wędlina, ozorki w galarecie z butelki

Jeśli ktoś z Was lubi ten rodzaj mięsa, to polecam. Jeśli nie przepadacie za ozorkami, można użyć dowolnego mięsa np. drobiowe, cielęce lub po kawałku z każdego rodzaju.

piątek, 23 września 2022

Babka ziemniaczana z dynią i ziołami

Babka z dynią jest bardziej delikatna od tej z samych ziemniaków. Smakuje wyśmienicie z kwaśną śmietaną. Na drugi dzień świetnie się kroi.

środa, 7 września 2022

Doskonałe sucharki pomidorowe z orzechami

To nie jest mój pierwszy wypiek z dodatkiem soku czy keczupu z pomidorów. Przykładem może być ten chleb na zakwasie z dodatkiem pomidorów z puszki. Dodanie soku pomidorowego czy innych przetworów pomidorowych do ciasta na chleb

poniedziałek, 29 sierpnia 2022

Chleb orkiszowy na zakwasie z kaszą gryczaną

Chleb z 2015r. pieczony u Ani prowadzącej Piekarnię i bloga Kuchennymi drzwiami. 
Zaczyn do tego chleba powinien fermentować 12-24 godzin. Nie bez powodu jest taka rozpiętość czasowa. Autorka przepisu piekła ten chleb w miesiącu marcu.

środa, 17 sierpnia 2022

Piękne włosy, skóra i paznokcie to skrzyp polny

Skrzyp polny traktowany przez działkowców jako rodzaj chwastu. Jest wyrywany, wyrzucany, znienawidzony. Rośnie na polach, działkach i przydomowych ogródkach. Lubi też towarzystwo ziemniaków.

poniedziałek, 1 sierpnia 2022

Śniadaniowe pieczywo z serkiem mascarpone na zaczynie poolish


Pyszne pieczywo pszenne bardzo delikatne, na zaczynie drożdżowym, który dodatkowo nadaje mu smaku i zapachu. Serek przedłuża świeżość pieczywa, ale tak naprawdę znika bardzo szybko.

piątek, 15 lipca 2022

Quiche z brokułami, kalafiorem i kulkami mozzarelli

Nie raz już robiłam tego rodzaju mini zapiekanki, zwane Quiche. np. z kwiatami czarnego bzu. Dodatki do farszu zmieniałam dowolnie. Podstawą jest śmietana, jajka, ser i oczywiście kruche ciasto.

piątek, 8 lipca 2022

Pasta z werbeny cytrynowej

Werbena cytrynowa zwana również jako lippia trójlistna. W 2012r.była mało znana. wówczas było na jej temat bardzo mało informacji. Pochodzi z Ameryki południowej i dorasta do 3m  Warto ją mieć u siebie w ogrodzie czy parapecie okiennym. 

piątek, 17 czerwca 2022

Knekkebrød, norweski chlebek chrupki

Chlebek chrupki popularny był a może jeszcze jest nadal w krajach Skandynawii. W Norwegii jest pod nazwą Knekkebrød i pod taką był pieczony w 2014r. w czerwcowej piekarni prowadzonej  przez Anię z bloga Kuchennymi drzwiami w której brałam udział.

piątek, 10 czerwca 2022

Zupa z dzikiego szczawiu

Szczaw jak wiele innych dzikich jadalnych roślin został „przeniesiony” przez człowieka z naturalnego środowiska do kontrolowanych upraw.

środa, 1 czerwca 2022

Ciastka z miętą pieprzową i gorzką czekoladą


Mięta jest znana od czasów starożytności. Ma mnóstwo właściwości zdrowotnych, które z łatwością wyczytacie w sieci. Jest 40 gatunków mięty. Obecnie na rynku jest mięta pieprzowa jedna z najbardziej popularnych. Sprzedawana w pęczkach, w doniczkach też widziałam. 

piątek, 27 maja 2022

Drożdżowy placek na zsiadłym mleku z truskawkami i kruszonką z semoliny

Wyciągnęłam ten przepis z archiwum, żeby mieć go pod ręką na zbliżający się sezon owocowy.
To ciasto szczególnie nadaje się do pieczenia z różnymi owocami . Jako pierwsze pojawiają się truskawki i z nimi było upieczone to ciasto.

czwartek, 19 maja 2022

Naleśniki inaczej, przepis pisany wierszem

Przyłączyłam się do akcji, która 9 lat temu była na FB pt. "Polska smaży naleśniki". Naleśniki uwielbiam w każdej wersji i nie znam nikogo kto by ich nie lubił. Wówczas było to istne szaleństwo naleśnikowe

środa, 11 maja 2022

Chleb w słoiku

Uwaga! To nie jest wpis archiwalny. Dzielę się z Wami nowym sposobem przechowywania chleba, którego nie było na poprzednim blogu. Chleby piekłam w różnych naczyniach, jednak po raz pierwszy w słoiku, tak do przechowania na dłużej.

czwartek, 28 kwietnia 2022

Tureckie bajgle Simit

W marcowej Piekarni  w 2016r u Amber  pachniało tureckimi bajglami o tajemniczej nazwie Simit. Znajdziecie również na jej stronie ciekawą historię tego wypieku.

poniedziałek, 11 kwietnia 2022

Babka z kajmakiem i mrożoną cytryną

Babka z kajmakiem z dodatkiem tartej mrożonej cytryny, nie należy do tych puszystych. Jest dość zwarta, lekko kwaskowa, wilgotna i długo zachowuje świeżość. Nie ma zdjęcia w przekroju,

poniedziałek, 4 kwietnia 2022

Super babki wielkanocne

Naprawdę super, ta drożdżowa wilgotna za sprawą sera, pachnąca sokiem z pomarańczy, słowem znakomita a pracy tyle, co nic. W ciągu niecałych 3 godzin, ciasto było gotowe i pachniało nim w całym mieszkaniu. Jak zauważyliście nie ma w nim masła.

wtorek, 29 marca 2022

Wiosenny chleb na zakwasie z mnóstwem ziaren


Najbardziej mi żal komentarzy z nieistniejącego już bloga. Były one cenne nie tylko dla mnie ale również wiele uwag bardzo przydatnych dla Was. To była kopalnia wiedzy.

środa, 16 marca 2022

Bananowe kluski kładzione z serem i sosem jabłkowym

Dzisiaj mija dokładnie 9 lat, kiedy po raz pierwszy ugotowałam te pyszne kluski. Od tamtego czasu robiłam je w różnej wersji, ale zawsze głównym składnikiem były banany. W przygotowaniu różnych wersji, może nas ograniczać tylko nasza wyobraźnia.

sobota, 5 marca 2022

Placki z kiwi na zsiadłym mleku


To uniwersalne ciasto, wzbogacone płatkami owsianymi i żytnimi, do którego możemy dodawać owoce. Najlepiej sprawdzają się jabłka, świeże ananasy i kiwi. Innych owoców nie sprawdzałam.

niedziela, 23 stycznia 2022

Faworki na serku mascarpone

Karnawał, to słowo składa się z dwóch wyrazów łacińskich caro /mięso/ i vale / żegnaj /. Czyli żegnaj mięso:). W tym roku jest dość długi i przypada na czas od 6 stycznia do 2 marca. Jest to czas ruchomy, więc w każdym roku wypada w różnych terminach w zależności od daty świąt wielkanocnych.

czwartek, 13 stycznia 2022

Bursztynowe kreacje z musu jabłkowego

Jabłka zawierają dużo pektyn, które mają właściwości żelujące. Pektyna działa na organizm jak miotła. Najwięcej pektyn mają wytłoki z jabłek, których nie jemy.
 Kuleczki jabłkowe zrobiłam z jabłek goldenów, natomiast talarki z szarej renety.

Print