czwartek, 20 października 2022

Gruszki w zalewie octowej z czerwonym winem

Wykorzystałam przepis na zalewę do śliwek w occie klik, zmodyfikowałam go dodając wodę i mniej cukru.

Pycha, polecam jako dodatek do mięs czy wędlin. Będą się również nadawać do sernika na zimno jak i do ciast pieczonych.


Gruszki w zalewie octowej z czerwonym winem

  • 3-4 kg twardych, zielonych a nawet mało dojrzałych gruszek, x)
  • 1 butelka lekkiego czerwonego  wina,
  • 1 litr wody,
  • 500ml octu 10%,
  • 600g cukru,
  • 10 goździków,
  • 3-4 sztuki cynamonu w laskach.

  1. Gruszki obieramy, kroimy na pół i wykrawamy gniazda nasienne. Zostawiamy ogonki, które najlepiej zeskrobać nożem do jasnego koloru. Wrzucamy do zimnej wody z dodatkiem kwasku cytrynowego.
  2. Syrop gotujemy z wina, octu, wody i cukru 10-15 minut na wolnym ogniu z dodatkiem goździków i cynamonu bez przykrycia. xx)
  3. Wrzucamy połówki gruszek po kilka sztuk. Następnie wyjmujemy i wkładamy następne itd. Gotujemy do chwili aż będę niezbyt miękkie. Czas gotowania zależy od twardości gruszek.
  4.  Na koniec wkładamy wszystkie gruszki do syropu i doprowadzamy tylko do zagotowania aby były gorące do słoika.
  5. Gruszki układamy w słoikach i zalewamy gorącym syropem. Zamkną się idealnie.

x) Miałam 3 kg gruszek przed obraniem. Wystarczyło na 4 słoiki a zalewy zostało na co najmniej
1kg gruszek. Proponuję na tę ilość zalewy kupić 4,5kg gruszek. 

xx) Syrop najlepiej ugotować dzień wcześniej razem z przyprawami. Dlaczego? Bo ja nie dodaję goździków i cynamonu do słoików. Szczególnie goździki pozostawiają ciemne ślady na gruszkach. Ugotowany wcześniej syrop przejdzie przyprawami i jeszcze dodatkowo w trakcie gotowania gruszek.

Poniżej przepis archiwalny ze starego bloga. 

Wykorzystałam syrop z zielonych orzechów włoskich klik, w którym jest już cynamon i goździki. Podpowiedź dla osób, które robiły zielone orzechy w syropie i chciałyby wykorzystać syrop i nie bardzo wiedzą, do czego go zużyć.

Ci, którzy nie mają syropu z zielonych orzechów, proponuję syrop z cukru i wody. Wybieramy gruszki duże i twarde i kroimy na pół lub gruszki małe i robimy je w całości.

Gruszki w syropie z zielonych orzechów włoskich

  • 1 litr syropu z zielonych orzechów,
  • ½ litra wody,
  • 3 kg twardych dużych gruszek,
  • 4 słoiki o pojemności około 1 litra.

  1. Gruszki obieramy, kroimy na pół i wykrawamy gniazda nasienne. Wrzucamy do zimnej wody z dodatkiem kwasku cytrynowego.
  2. Do syropu z zielonych orzechów dodajemy wodę i chwilę gotujemy kilka minut.
  3. Wrzucamy połówki gruszek po kilka sztuk. Następnie wyjmujemy i wkładamy następne itd. Gotujemy do chwili aż będę miękkie. Czas gotowania zależy od twardości gruszek. 
  4. Na koniec wkładamy wszystkie gruszki do syropu i doprowadzamy tylko do zagotowania.
  5. Gruszki układamy w słoikach i zalewamy gorącym syropem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

i poczekaj na jego moderację

Print