Wykorzystałam przepis na zalewę do śliwek w occie klik, zmodyfikowałam go dodając wodę i mniej cukru.
Pycha, polecam jako dodatek do mięs czy wędlin. Będą się również nadawać do sernika na zimno jak i do ciast pieczonych.Gruszki w zalewie octowej z czerwonym winem
- 3-4 kg twardych, zielonych a nawet mało dojrzałych gruszek, x)
- 1 butelka lekkiego czerwonego wina,
- 1 litr wody,
- 500ml octu 10%,
- 600g cukru,
- 10 goździków,
- 3-4 sztuki cynamonu w laskach.
- Gruszki obieramy, kroimy na pół i wykrawamy gniazda nasienne. Zostawiamy ogonki, które najlepiej zeskrobać nożem do jasnego koloru. Wrzucamy do zimnej wody z dodatkiem kwasku cytrynowego.
- Syrop gotujemy z wina, octu, wody i cukru 10-15 minut na wolnym ogniu z dodatkiem goździków i cynamonu bez przykrycia. xx)
- Wrzucamy połówki gruszek po kilka sztuk. Następnie wyjmujemy i wkładamy następne itd. Gotujemy do chwili aż będę niezbyt miękkie. Czas gotowania zależy od twardości gruszek.
- Na koniec wkładamy wszystkie gruszki do syropu i doprowadzamy tylko do zagotowania aby były gorące do słoika.
- Gruszki układamy w słoikach i zalewamy gorącym syropem. Zamkną się idealnie.
x) Miałam 3 kg gruszek przed obraniem. Wystarczyło na 4 słoiki a zalewy zostało na co najmniej
1kg gruszek. Proponuję na tę ilość zalewy kupić 4,5kg gruszek.
xx) Syrop najlepiej ugotować dzień wcześniej razem z przyprawami. Dlaczego? Bo ja nie dodaję goździków i cynamonu do słoików. Szczególnie goździki pozostawiają ciemne ślady na gruszkach. Ugotowany wcześniej syrop przejdzie przyprawami i jeszcze dodatkowo w trakcie gotowania gruszek.
Poniżej przepis archiwalny ze starego bloga.
Wykorzystałam syrop z zielonych orzechów włoskich klik, w którym jest już cynamon i goździki. Podpowiedź dla osób, które robiły zielone orzechy w syropie i chciałyby wykorzystać syrop i nie bardzo wiedzą, do czego go zużyć.
Ci, którzy nie mają syropu z zielonych orzechów, proponuję syrop z cukru i wody. Wybieramy gruszki duże i twarde i kroimy na pół lub gruszki małe i robimy je w całości.
Gruszki w syropie z zielonych orzechów włoskich
- 1 litr syropu z zielonych orzechów,
- ½ litra wody,
- 3 kg twardych dużych gruszek,
- 4 słoiki o pojemności około 1 litra.
- Gruszki obieramy, kroimy na pół i wykrawamy gniazda nasienne. Wrzucamy do zimnej wody z dodatkiem kwasku cytrynowego.
- Do syropu z zielonych orzechów dodajemy wodę i chwilę gotujemy kilka minut.
- Wrzucamy połówki gruszek po kilka sztuk. Następnie wyjmujemy i wkładamy następne itd. Gotujemy do chwili aż będę miękkie. Czas gotowania zależy od twardości gruszek.
- Na koniec wkładamy wszystkie gruszki do syropu i doprowadzamy tylko do zagotowania.
- Gruszki układamy w słoikach i zalewamy gorącym syropem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
i poczekaj na jego moderację