Miałam zaszczyt wybrać chleb do listopadowej Piekarni, za co dziękuję Ani właścicielce bloga Kuchennymi drzwiami i nadzorującej wspólne pieczenie.
Przepis na chleb orkiszowy jest mojego autorstwa a kształt chleba można uzyskać w/g własnego pomysłu albo podglądając krótkie filmiki ze strony klik.
Upiekłam z połowy porcji w foremce do babek. Dekoracyjny to on nie jest, nacięłam ciasto zbyt słabo i nie uzyskałam zamierzonego efektu. Nic to, chleb zdrowy i pyszny a kromki niezbyt duże :)
Bardzo dziękuję domowym piekarzom za wspólne pieczenie!
Orkiszowy chleb dekoracyjny
Zaczyn
Wieczór, dzień przed pieczeniem chleba mieszamy składniki w misce i pozostawiamy do fermentacji na 14 godzin.
Ciasto właściwe
Składniki ciasta łączymy i wyrabiamy około 5 – 8 minut.
Ciasto pozostawiamy do ponownej fermentacji na 2,5 godziny.
W tym czasie 2 razy w równych odstępach czasowych składamy ciasto na blacie posypanym mąką. Formujemy ciasto w 2 owalne bochenki i możemy uformować ciasto w/g własnego pomysłu lub posługując się filmami na tej stronie.
Uformowane ciasto posypujemy mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia na blasze z piekarnika wyłożonym papierem do pieczenia na około 1,5 – 2 godzin.
Pieczemy w naparowanym piekarniku 15 minut w 240st, następnie dopiekamy około 30 minut w temperaturze 200st. już bez pary.
Przepis na chleb orkiszowy jest mojego autorstwa a kształt chleba można uzyskać w/g własnego pomysłu albo podglądając krótkie filmiki ze strony klik.
Upiekłam z połowy porcji w foremce do babek. Dekoracyjny to on nie jest, nacięłam ciasto zbyt słabo i nie uzyskałam zamierzonego efektu. Nic to, chleb zdrowy i pyszny a kromki niezbyt duże :)
Bardzo dziękuję domowym piekarzom za wspólne pieczenie!
Orkiszowy chleb dekoracyjny
Zaczyn
- 2 łyżki zakwasu z mąki orkiszowej ciemnej lub żytniej,
- 200g mąki orkiszowej ciemnej,
- 350g wody.
Wieczór, dzień przed pieczeniem chleba mieszamy składniki w misce i pozostawiamy do fermentacji na 14 godzin.
Ciasto właściwe
- Cały zaczyn,
- 650g mąki orkiszowej jasnej,
- 185g wody,
- 2 łyżeczki suchych drożdży,
- 18g soli
Składniki ciasta łączymy i wyrabiamy około 5 – 8 minut.
Ciasto pozostawiamy do ponownej fermentacji na 2,5 godziny.
W tym czasie 2 razy w równych odstępach czasowych składamy ciasto na blacie posypanym mąką. Formujemy ciasto w 2 owalne bochenki i możemy uformować ciasto w/g własnego pomysłu lub posługując się filmami na tej stronie.
Uformowane ciasto posypujemy mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia na blasze z piekarnika wyłożonym papierem do pieczenia na około 1,5 – 2 godzin.
Pieczemy w naparowanym piekarniku 15 minut w 240st, następnie dopiekamy około 30 minut w temperaturze 200st. już bez pary.