poniedziałek, 20 listopada 2017

Piekarnia listopadowa u Amber

Miałam zaszczyt wybrać chleb do listopadowej Piekarni, za co dziękuję Ani  właścicielce bloga Kuchennymi drzwiami i nadzorującej wspólne pieczenie.
Przepis na chleb orkiszowy jest mojego autorstwa a kształt chleba można uzyskać w/g własnego pomysłu albo podglądając krótkie filmiki ze strony klik.
Upiekłam z połowy porcji w foremce do babek. Dekoracyjny to on nie jest, nacięłam ciasto zbyt słabo i nie uzyskałam zamierzonego efektu. Nic to, chleb zdrowy i pyszny a kromki niezbyt duże :)
Bardzo dziękuję domowym piekarzom za wspólne pieczenie!




Orkiszowy chleb dekoracyjny

Zaczyn

  • 2 łyżki zakwasu z mąki orkiszowej ciemnej lub żytniej,
  • 200g mąki orkiszowej ciemnej,
  • 350g wody.

Wieczór, dzień przed pieczeniem chleba mieszamy składniki w misce i pozostawiamy do fermentacji na 14 godzin.

Ciasto właściwe

  • Cały zaczyn,
  • 650g mąki orkiszowej jasnej,
  • 185g wody,
  • 2 łyżeczki suchych drożdży,
  • 18g soli 

Składniki ciasta łączymy i wyrabiamy około 5 – 8 minut.
Ciasto pozostawiamy do ponownej fermentacji na 2,5 godziny.
W tym czasie 2 razy w równych odstępach czasowych składamy ciasto na blacie posypanym mąką. Formujemy ciasto w 2 owalne bochenki i możemy uformować ciasto w/g własnego pomysłu lub posługując się filmami na tej stronie.

Uformowane ciasto posypujemy mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia na blasze z piekarnika wyłożonym papierem do pieczenia na około 1,5 – 2 godzin.
Pieczemy w naparowanym piekarniku 15 minut w 240st, następnie dopiekamy około 30 minut w temperaturze 200st. już bez pary.










12 komentarzy:

  1. Wow! U Ciebie wieniec.
    Cudowne wnętrze.
    Dziękuję za listopadową inspirację i wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny chlebek, świetny pomysł z wypiekaniem go w foremce na babkę ;)
    Dzięki za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały przepis Dano! Nie udało mi się zapanować nad rzadkością ciasta ale smak jest doskonały. Następnym razem albo jeszcze zmniejszę ilość wody albo wykorzystam pomysł z foremką :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za wybrany przepis. Pierwszy raz piekłam chleb w tak ciekawym kształcie i miałam z tym dużo frajdy :)
    Bardzo ładne kromeczki z tego wieńca.

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczny wieniec!
    Chleb przepyszny, dziękuję za ten wybór. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Forma do babki to wspaniały pomysł Danusiu, chlebuś jest wspaniały:). Dziękuję za przepis i wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniale dekoracyjny ze smakowicie wypieczoną skórką - mistrzostwo jak na każdym przepisie. Dziękuję za wspólne pieczenie i do kolejnego razu.

    OdpowiedzUsuń
  8. a mi się podoba! dziękuję za wspólne wypiekanie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dana, chleb extra. Dzięki za Twój wybór:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dano,czy wiesz ze bloog zamyka się? Może zdążysz jeszcze skopiować go w całości. To bardzo cenny blog i mnóstwo informacji.

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy mozna pominac drozdze?Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej, tylko ostateczne wyrastanie ciasta będzie dłuższe!

      Usuń

i poczekaj na jego moderację

Print