Miałam zaszczyt wybrać chleb do listopadowej Piekarni, za co dziękuję Ani właścicielce bloga Kuchennymi drzwiami i nadzorującej wspólne pieczenie.
Przepis na chleb orkiszowy jest mojego autorstwa a kształt chleba można uzyskać w/g własnego pomysłu albo podglądając krótkie filmiki ze strony klik.
Upiekłam z połowy porcji w foremce do babek. Dekoracyjny to on nie jest, nacięłam ciasto zbyt słabo i nie uzyskałam zamierzonego efektu. Nic to, chleb zdrowy i pyszny a kromki niezbyt duże :)
Bardzo dziękuję domowym piekarzom za wspólne pieczenie!
Orkiszowy chleb dekoracyjny
Zaczyn
Wieczór, dzień przed pieczeniem chleba mieszamy składniki w misce i pozostawiamy do fermentacji na 14 godzin.
Ciasto właściwe
Składniki ciasta łączymy i wyrabiamy około 5 – 8 minut.
Ciasto pozostawiamy do ponownej fermentacji na 2,5 godziny.
W tym czasie 2 razy w równych odstępach czasowych składamy ciasto na blacie posypanym mąką. Formujemy ciasto w 2 owalne bochenki i możemy uformować ciasto w/g własnego pomysłu lub posługując się filmami na tej stronie.
Uformowane ciasto posypujemy mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia na blasze z piekarnika wyłożonym papierem do pieczenia na około 1,5 – 2 godzin.
Pieczemy w naparowanym piekarniku 15 minut w 240st, następnie dopiekamy około 30 minut w temperaturze 200st. już bez pary.
Przepis na chleb orkiszowy jest mojego autorstwa a kształt chleba można uzyskać w/g własnego pomysłu albo podglądając krótkie filmiki ze strony klik.
Upiekłam z połowy porcji w foremce do babek. Dekoracyjny to on nie jest, nacięłam ciasto zbyt słabo i nie uzyskałam zamierzonego efektu. Nic to, chleb zdrowy i pyszny a kromki niezbyt duże :)
Bardzo dziękuję domowym piekarzom za wspólne pieczenie!
Orkiszowy chleb dekoracyjny
Zaczyn
- 2 łyżki zakwasu z mąki orkiszowej ciemnej lub żytniej,
- 200g mąki orkiszowej ciemnej,
- 350g wody.
Wieczór, dzień przed pieczeniem chleba mieszamy składniki w misce i pozostawiamy do fermentacji na 14 godzin.
Ciasto właściwe
- Cały zaczyn,
- 650g mąki orkiszowej jasnej,
- 185g wody,
- 2 łyżeczki suchych drożdży,
- 18g soli
Składniki ciasta łączymy i wyrabiamy około 5 – 8 minut.
Ciasto pozostawiamy do ponownej fermentacji na 2,5 godziny.
W tym czasie 2 razy w równych odstępach czasowych składamy ciasto na blacie posypanym mąką. Formujemy ciasto w 2 owalne bochenki i możemy uformować ciasto w/g własnego pomysłu lub posługując się filmami na tej stronie.
Uformowane ciasto posypujemy mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia na blasze z piekarnika wyłożonym papierem do pieczenia na około 1,5 – 2 godzin.
Pieczemy w naparowanym piekarniku 15 minut w 240st, następnie dopiekamy około 30 minut w temperaturze 200st. już bez pary.
Wow! U Ciebie wieniec.
OdpowiedzUsuńCudowne wnętrze.
Dziękuję za listopadową inspirację i wspólne pieczenie!
Piękny chlebek, świetny pomysł z wypiekaniem go w foremce na babkę ;)
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólne wypiekanie :)
Wspaniały przepis Dano! Nie udało mi się zapanować nad rzadkością ciasta ale smak jest doskonały. Następnym razem albo jeszcze zmniejszę ilość wody albo wykorzystam pomysł z foremką :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wybrany przepis. Pierwszy raz piekłam chleb w tak ciekawym kształcie i miałam z tym dużo frajdy :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładne kromeczki z tego wieńca.
Śliczny wieniec!
OdpowiedzUsuńChleb przepyszny, dziękuję za ten wybór. :)
Forma do babki to wspaniały pomysł Danusiu, chlebuś jest wspaniały:). Dziękuję za przepis i wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńWspaniale dekoracyjny ze smakowicie wypieczoną skórką - mistrzostwo jak na każdym przepisie. Dziękuję za wspólne pieczenie i do kolejnego razu.
OdpowiedzUsuńa mi się podoba! dziękuję za wspólne wypiekanie:)
OdpowiedzUsuńDana, chleb extra. Dzięki za Twój wybór:-)
OdpowiedzUsuńDano,czy wiesz ze bloog zamyka się? Może zdążysz jeszcze skopiować go w całości. To bardzo cenny blog i mnóstwo informacji.
OdpowiedzUsuńCzy mozna pominac drozdze?Dorota
OdpowiedzUsuńJak najbardziej, tylko ostateczne wyrastanie ciasta będzie dłuższe!
Usuń