W związku z likwidacją platformy blogowej bloog.pl
mój Leśny Zakątek / dancia.bloog.pl / przestał istnieć w sieci. Nie
zdecydowałam się wcześniej przenieść treści na blogera ale domowi piekarze zaczęli
do mnie pisać maile i komentarze z pytaniami o zaistniałą sytuację.
Nie spodziewałam się tak dużego zainteresowania przepisami na chleb.
W związku z tym, mając wszystkie przepisy z
dancia.bloog.pl na komputerze postanowiłam umieszczać je jako nowe wpisy.
Uznałam, że tak będzie najlepiej aby te najlepsze przepisy na chleb mogły znów
zaistnieć w sieci.
Kopie wpisów z poprzedniego bloga będę starała się umieszczać jak najczęściej.
Domowi piekarze, którzy będą chcieli jakiś konkretny przepis tak jak
dotychczas, poproszę o maila albo o komentarz.
Nieaktywne linki do przepisów z poprzedniego bloga póki co zostawiam. Będą pomocne
dla mnie a szczególnie dla Was w identyfikacji danego przepisu.
No to jedziemy 😐
Dzisiaj wybrałam chleb na czasie, bo pokrzywa już
rośnie!
Chleb pokrzywowy próbowałam na Festiwalu Chlebów Świata. Był przygotowany z kompozycji różnych mąk, z dodatkiem
pokrzywy, ziaren dyni i słonecznika. Bochen był dość długi, miąższ ciemny, krojony wzdłuż tworzył długie kromki, przez co wyglądał zjawiskowo:). Bardzo smaczny z wyczuwalnym aromatem pokrzywy.
Upiekłam i ja w/g włąsnego przepisu. Liście pokrzywy można dodać do każdego ciasta chlebowego, wzbogacając chleb o smak, zapach, składniki mineralne, witaminy z grupy B, C i K.
Użyłam trzech gatunków mąki: żytniej białej, pszennej białej i pełnoziarnistej z pszenicy Kamut, jednej z najstarszych, uprawianych przez człowieka. Ziarna tej pszenicy są 2 razy większe od pszenicy zwykłej i bardzo twarde. Po zmieleniu przypominają kaszkę, zbliżoną do mąki z pszenicy Durum. Ma również delikatnie żółty kolor i makaron na pewno byłby znakomity.
Do pieczenia chleba można jej używać w połączeniu z innymi mąkami. Już na pierwszy rzut oka, z samej mąki Kamut nie upieczemy dobrego chleba. Przynajmniej tak mi się wydaje.
Na pewno będzie dobra do kruchych domowych ciasteczek czy krakersów. Wcześniej namoczone ziarno i ugotowane można dodawać do sałatek czy innych dań jak również do ciasta chlebowego zamiast lub w połączeniu z ziarnami słonecznika, dyni czy sezamu.
Kamut nie jest zmodyfikowany genetycznie i uprawiany jest bez nawozów sztucznych i środków ochrony roślin.
Chleb z dodatkiem mąki z pszenicy Kamut i świeżej pokrzywy.
Zaczyn, wieczór przed pieczeniem chleba
·
40g zakwasu z mąki żytniej razowej,
·
300g mąki żytniej typ 720,
·
250g wody.
Składniki zaczynu po wymieszaniu i przykryciu pozostawiamy w temp. pokojowej
na 14-16 godzin.Ciasto właściwe
·
590g zaczynu, całość,
·
250g zmielonych ziaren pszenicy Kamut lub
zwykłej mąki pszennej lub orkiszowej pełnoziarnistej,
·
320g letniej wody.
Mieszamy zaczyn z letnią wodą i mąką. Pozostawiamy na 20-30 minut.Następnie dodajemy:
·
370g mąki pszennej typ 650,
·
100g wody,
·
1 łyżka 4% octu jabłkowego BIO,
·
20g soli morskiej,
·
40g pokrojonej drobno świeżej pokrzywy /2
garście liści /.
1. Mieszamy
składniki ciasta właściwego i na koniec dodajemy pokrzywę. Wyrabiamy ciasto 5-6
minut. Ja łączę składniki łyżką drewnianą, potem wyrabiam ręcznie. Mikserem
skracamy czas do około 4 minut i dopiero na koniec dodajemy pokrojoną pokrzywę
i kończymy mieszanie na małych obrotach do połączenia ciasta z pokrzywą. Ciasto
przykrywamy i dajemy mu odpocząć 30 minut.
2. Następnie
wyjmujemy ciasto na blat oprószony mąką, delikatnie ciasto rozklepujemy. Nakładamy,
naciągając delikatnie ciasto z czterech stron do połowy szerokości ciasta /
koperta / uciskamy w miejscu łączenia ciasta tylko po brzegach i łączeniem do
dołu wkładamy do wcześniej posmarowanej tłuszczem, posypanej maką i na koniec
posypanymi liśćmi pokrzywy foremki o rozmiarach 27x18.
3. Dodatkowo
pobawiłam się w dekorację powierzchni ciasta. Pojedyncze liście pokrzywy
wcześniej opłukane wrzuciłam jeszcze raz do miski z wodą. Każdy mokry liść „przyklejałam”
na powierzchni ciasta. Następnie delikatnie przy użyciu małego sitka posypałam
mąką całą powierzchnię ciasta, najwięcej mąki pozostawiłam na liściach
pokrzywy. Chodzi o to, aby w trakcie pieczenia ochronić liście pokrzywy przed zniekształceniem
i nadmiernym przypieczeniem.
4. Tak
przygotowane ciasto przykryłam i pozostawiłam do wyrośnięcia. U mnie wyrosło w
niecałe 2 godziny. Na dno piekarnika włożyłam naczynie z wodą. Piekłam około
godziny. Przez 15 minut w naparowanym piekarniku w 235-240st. Potem wyjęłam
naczynie z wodą, zmniejszyłam temperaturę do 220st.
5. Powierzchni
ciasta przed pieczeniem nie pryskamy. Mąka, którą było posypane ciasto w
trakcie pieczenia za bardzo by się przyrumieniła i przylgnęła do ciasta.
Wówczas nie dałoby się jej usunąć po upieczeniu chleba i nie byłoby
dekoracyjnego efektu.
6. Dekoracja
oczywiście nie wpływa na smak chleba, więc można ją całkowicie pominąć. To tak
na wszelki wypadek, gdyby ktoś z Was chciał się pobawić:).
7. Chlebek
polecam, bo pyszny jest!
Wyglada zjawiskowo. Prawie czuje piekny zapach swiezego chleba. Dziekuje za ciekawy przepis. Napewno wykorzystam ten przepis przy najblizszej okazji.
OdpowiedzUsuńPolecam, nie żałuj pokrzywy:)
UsuńJaki pyszny bochen Dano :-) Ja próbowałam z płaskurki i samopszy, super mąki, Kamut jeszcze nie ale wszystko przede mną :-)
OdpowiedzUsuńDorota, pewnie, każdą mąkę musimy wypróbować!
UsuńZrobiony😁jest pyszny, na razie pokrzywa go nie czuje, ale zobaczymy rano jak przejdzie. Ciasto dosc rzadkie mi wyszlo, wiec zrezygnowalam z formowania i prosto z miski fo foremki keksowej go wlalam. Niby za bardzo mi nie urosl, ale jak wsadzilam do naparowanego pieca to podskoczyl w gore. Na pewno go upieke znowu☺
OdpowiedzUsuńlooschoo, no nie! ale jesteś szybka :)
OdpowiedzUsuńEee nie, po prostu lubie miec swoj wlasny chleb na codzien☺ wszystkie skladniki byly w domu wlacznie ze swojskim octem i pokrzywa, z ktorej moj tato robi codziennie rano pyszna surowke😁 a chleb to niezla alternatywa przemycenia pokrzywy tym, ktorych w codziennej surowce kluje w zeby.
UsuńWitam🙂 bardzo ciekawy przepis, wlasnie robie zaczyn na chlebek z mąką kamut z innej strony, jednak ten rowniez bardzo przypadl do mojego gustu, na pewno wyprobuje. Mam jedynie jedno pytanie, czy ta pokrzywa to taka prosto z pola🙈? Bardzo lubie herbatke z pokrzywy i juz sobie wyobrazam ten pyszny smak tego chlebka😃😃
OdpowiedzUsuńProsto z pola zebrana w miejscu z dala od zanieczyszczeń i wypłukana w wodzie. Z takiej świeżej kwietniowo-majowej pokrzywy jest pyszny i zdrowy sok np z miodem i cytryną.
Usuń