Teraz już za późno na leżakujące ciasto aby je przygotować do pierników. Myśle, że macie zrobione i czeka na upieczenie. Jeśli nie to jest dużo przepisów na ciasto, które nie musi leżakować a ciastka na pewno też będą pyszne.
Teraz już za późno na leżakujące ciasto aby je przygotować do pierników. Myśle, że macie zrobione i czeka na upieczenie. Jeśli nie to jest dużo przepisów na ciasto, które nie musi leżakować a ciastka na pewno też będą pyszne.
Bardzo dobre ciasto z dodatkiem gruszek. Szybkie i proste w przygotowaniu. Na niedzielę wyśmienite. Gruszki są bardzo ważne.
Nowy chlebek tym razem nie mojego autorstwa, ale z książki Jeffreya Hamelmana "Chleb" ze str.105.
Przez długą fermentacją zaczynu do chleba na drożdżach otrzymujemy cudownie pachnący chleb o niezwykłym smaku.
Z tej ilości składników wychodzi około 40 sztuk ciastek różnej wielkości. Ciastka są delikatnie słodkie i bardzo chrupiące.
To naturalnie rosnąca apteka cennych składników dla naszego zdrowia. Pomimo, że wszystkie części rośliny zawierają sambunigrynę,
Przepis na sałatkę dostałam od Pani Zosi z Podkarpacia. Serdeczne dzięki:) Znam jej smak, zajadam się nią, co najmniej trzeci sezon zimowy.
Za lejkowca oddałabym wszystkie grzyby, no może zostawiłabym borowika szlachetnego. Czarny jak noc i nie żaden kielich goryczy tylko słodki naturalnie i świetnie się łączy z pieprznikiem jadalnym, szczególnie jeśli chodzi o farsz do pierogów.
W roli głównej czerwona porzeczka. Można użyć malin, moreli czy truskawek. Czarna porzeczka też będzie
Jest to kopia wpisu z 14 sierpnia 2012r.
Macerat olejowy służył mi bardzo długo, część rozdałam znajomym. Niektórzy robią macerat podgrzewając oliwę, bo uważają, że macerat w trakcie przechowywania może się zepsuć. Jeśli zioło było zbierane w słoneczny dzień i co najmniej 24 godziny po dość intensywnych deszczach nie ma takiej możliwości aby macerat się popsuł. Poza tym pryskamy spirytusem z dwóch powodów aby wspomóc przedostanie się składników z kwiatów do oliwy, jak również jest to pewnego rodzaju dezynfekcja kwiatów. Ten macerat był robiony na oleju słonecznikowym eko. Obecnie mam nastawiony macerat z dziurawca na ekologicznej oliwie z oliwek. zdjęcie poniżej, To macerat nastawiony 11 lipiec 2021r.
Lipa srebrzysta, szerokolistna i drobnolistna. To gatunki występujące w Polsce. Kwitną od połowy czerwca do lipca. Srebrzysta zakwita najpóźniej.
Sezon zbioru kwiatów bzu czarnego jeszcze trwa. Kwiaty zrywamy od maja do czerwca. Rozpiętość czasowa jest duża z uwagi na aurę, która dość często jest kapryśna w naszej szerokości geograficznej. W tym roku 2021 wiosna była dość kapryśna i wyjątkowo zimna.
Chleb ten piekłam 12 lat temu. To był mój czwarty rok przygody z pieczeniem chleba. Robiłam różnego rodzaju eksperymenty ucząc się i jednocześnie bawiąc ciastem chlebowym.
Pokrzywa zwyczajna to roślina rosnąca na dziko niemal na całym świecie. Można ją spotkać niemal wszędzie. Na terenach nizinnych, górzystych, na obrzeżach lasu, łąkach, rowach, w ogródkach przydomowych czy działkach.
Coś pysznego! Zamiast sosu pomidorowego użyłam pesto z pokrzywy domowej roboty. Każde inne pesto np.z bazylii, natki pietruszki czy czosnku niedźwiedziego będzie również dobre. Najlepsze robione w domu bo możemy regulować ilość oliwy, której w tym przypadku nie powinno być za dużo.
To oczywiście wpis sprzed lat, jest wiele ich w Leśnym Zakątku. Zapomniałam o tym wpisie i chociaż tradycja u mnie niezmienna, przypomniał mi o tym wpisie na barszcz zabielany internauta Tomasz. Jak co roku będzie u mnie taki właśnie zabielany barszcz. Do zmiany tradycji w Waszych domach nie namawiam bo każdy kultywuje swoje.
Życzę wszystkim odwiedzającym Leśny Zakątek zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych.
Ciasto upiekłam na blasze z piekarnika. W trakcie pieczenia zrobiły się na nim góry i doliny, a brzegi ciasta były najwyższymi szczytami:). Moja blacha z piekarnika ma rozmiary 30x42cm, więc ciasto nie jest za grube i jak dla mnie w sam raz. Można upiec w 2 foremkach o odpowiednich rozmiarach,
Jak na chleb na zakwasie, to naprawdę szybki i bardzo prosty. Jeśli odejmiemy czas fermentacji zaczynu, przy którym nic nie robimy, to czas skraca się do około 3 godzin.
Pierwszy chleb z prażoną mąką piekłam w 2009r. Ten chleb to kolejna wersja, który pieczony był w marcowej piekarni prawie 6 lat temu pod nazwą
Nie smarujemy foremki, nie używamy bułki i plastrów z boczku, aby ją obłożyć przed pieczeniem. To wszystko nam zastąpią liście kapusty, których po upieczeniu jeść nie musimy.
Popularne pączki serowe, które moim zdaniem biją na głowę tradycyjne pączki drożdżowe. Są proste i szybkie w przygotowaniu. Szybciej ich się robi niż zjada.
Podstawowy przepis na ciasto ucierane można modyfikować w różny sposób. Takie ciasto już bez owoców jest przepyszne.