W roli głównej czerwona porzeczka. Można użyć malin, moreli czy truskawek. Czarna porzeczka też będzie
się dobrze prezentować. Ser jak dla mnie najlepszy ze Strzałkowa i nie jest to reklama, ale moje doświadczenie z tym serem, którego używam do deserów czy serników.Deser z serka śmietankowego z musem z czerwonej porzeczki
Potrzebujemy / tortownica o średnicy 24cm /
- 1kg serka śmietankowego, może być z wiaderka,
- 1kg czerwonej porzeczki,
- żelatyna, torebka na 2,5 litra wody,
- 200g cukru,
- ewentualnie kruche ciasteczka,
Porzeczki płuczemy i wkładamy do garnka razem z ogonkami. Możemy dodać odrobinę wody. Podgrzewamy mieszając do chwili aż się rozpadną. To trwa dość krótko. Następnie przecieramy przez gęste sito. Porzeczka ma dużo pestek a w tym deserze ich nie potrzebujemy.
Przelewamy powstały sos do garnka i dodajemy cukier. Podgrzewamy chwilę tylko do rozpuszczenia cukru.
Tym sposobem otrzymaliśmy 750 ml musu. Gorący zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę mieszając do rozpuszczenia. 250ml musu z żelatyną odlewamy do oddzielnej miseczki.
Ser miksujemy i dalej miksując dodajemy stopniowo 500ml schłodzonego musu.Wylewamy masę do tortownicy, której dno wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Na dno tortownicy możemy rozłożyć biszkopty lub inne ciasteczka.
Jeśli zdecydujemy się na wyłożenie dna tortownicy ciasteczkami, wlewamy najpierw niedużo masy i wkładamy do lodówki do stężenia. Wylewając całą masę, biszkopty nie zdążą nasiąknąć i będą się przemieszczać.
Potem wlewamy resztę masy. Jak tylko zacznie tężeć, wierzch deseru polewamy pozostałym musem i ponownie wkładamy do lodówki najlepiej na noc.
Do deseru możemy przygotować mus z czerwonej porzeczki. Ja nazywam go musem na surowo.
Będziemy potrzebować
- porzeczki czerwone,
- cukier.
Porzeczki myjemy, przelewamy wrzątkiem i pozwalamy im dobrze obcieknąć z wody. Następne partiami przekładamy na gęste sito i przecieramy drewnianym tłuczkiem nad miską.
Ja użyłam do musu z 1,5kg czerwonej porzeczki. Wyszło 720g, czyli prawie o połowę mniej niż waga samych porzeczek. To tak dla orientacji.
Powstały mus słodzimy dowolnie i polewamy nim deser przed podaniem.
Jeśli chcemy przygotować galaretkę z surowych owoców / porzeczka zawiera dużo pektyny / cukru dodajemy 1: 1, czyli 100g cukru na 100g musu.Cukier wsypujemy do surowego musu i mieszamy do chwili aż się dobrze rozpuści. Przelewamy do suchych wyparzonych słoiczków i przechowujemy w chłodzie.Na drugi dzień w słoiku wytworzy się pyszna galaretka pełna witamin i składników mineralnych.
Piękny i pewnie bardzo smaczny.
OdpowiedzUsuń