Lubię tego typu dania i myślę, że znajdę na nie zwolenników. Proponuję pyszną zapiekankę.
W roli głównej cukinia, jako dodatek pomidorki, szynka i ser. Jedna cukinia dla jednej osoby. Polecam, bo pyszna.Cukinia zapiekana z serem, pomidorkami i szynką.
- 3 cukinie,
- 250g pomidorków koktajlowych,
- 150g sera mozzarella, może być inny twardy ser, dobry do zapiekanek,
- olej,
- bazylia,
- 100g szynki szwarcwaldzkiej, boczek wędzony lub szynka,
- sól,
- pieprz.
- 3 kawałki bagietki.
- Cukinię wybieramy niedużą, w miarę prostą.
- Po umyciu solimy, pozostawiamy na jakieś 30 minut, troszkę zmięknie i łatwiej będzie nam wycinać środek. Sól spłukujemy. Użyłam zwykłej rurki metalowej, chyba, że macie coś specjalnego.
- Wycięłam środek rurką na wylot, mnie się udało, Wam na pewno też się uda.
- Posoliłam w środku i jeszcze odrobinę na zewnątrz. Sól, którą posypałam wcześniej spłukałam jak napisałam w punkcie 2. Zmiękczyła jedynie powierzchnię cukinii.
- Pokroiłam wydrążony miąższ na kawałki. Do wydrążonej cukinii, na przemian układałam wycięty tą sama rurką ser i pomidorki przekrojone na pół. Nie chciały wejść całe:). Zakorkowałam z dwóch stron serem. Owinęłam cukinię plastrami szynki.
- W naczyniu do zapiekania ułożyłam nadziewaną cukinię wrzuciłam resztę pomidorków, posoliłam, polałam smakowym olejem z bazylią i wstawiłam do piekarnika, nagrzanego do około 200st. Piekłam pod przykryciem.
- Po 40 minutach odkryłam naczynie i zapiekałam jeszcze minut 10 do zrumienienia. Cukinia ma być miękka, sprawdzamy patyczkiem. Na końcu posypałam startym serem, położyłam na wierzch kawałki bagietki skropione oliwą z bazylią i czosnkiem. Zapiekałam jeszcze przez 4-5 minut
- Grzanki można przygotować oddzielnie na grillowej patelni.
- Zapiekankę dekorujemy świeżą bazylią i zajadamy. Przepyszny sos, który się wytworzył z resztek cukinii i pomidorków dopełnił smaku.
Niezły patent z wycięciem rurką:D Ja zawsze kroje cukinię wzdłuż na pół, drążę i składam połówki ze sobą:) Spróbuję jednak znaleźć jakąś rurkę do drążenia na następny raz:P Sam przepis wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńTą rurką wycinam również ogryzki z jabłek. Jest świetna i na tyle ostra,że jednym ruchem wycinam środek jabłka, który zostaje w rurce :) Pozdrawiam Delektujemy!
Usuń