W ubiegłym roku z owoców głogu robiłam dżem i nalewkę. Robiłam również ocet, którego nie ma na blogu, ale robi się go podobnie jak ocet z jabłek czy innych owoców.
poniedziałek, 22 września 2025
wtorek, 9 września 2025
Ocet z rajskich jabłek
Rajskie jabłka, których jest kilkaset odmian cieszą nasze oczy. Są prześliczne i ozdabiają parki, ogrody i przydomowe ogródki. Niektóre odmiany rajskich wiszą na drzewach w zimowe dni. Są odporne na mróz a nawet zanieczyszczenia powietrza.
Może nie wszyscy wiedzą,
środa, 13 sierpnia 2025
Malinowa skórka z arbuza
Znakomita w smaku o pięknym kolorze, będzie się świetnie prezentować jako dodatek do ciast czy deserów. Zastąpi nam albo uzupełni skórkę z pomarańczy, którą robimy w podobny sposób.
Zerknęłam do książki Lucyny Ćwierczakiewiczowej.
niedziela, 3 sierpnia 2025
Suszona skórka z pomidorów
Nie wyrzucajmy skórek z pomidorów. Najwięcej składników odżywczych jest właśnie w skórce. Skórka to przede wszystkim błonnik, likopen i witamina C, które są korzystne dla zdrowia.
sobota, 19 lipca 2025
Mąka bezglutenowa z owoców lipy
Pięknie wygląda drzewo lipy w okresie kwitnienia, można na nim dostrzec pszczoły i usłyszeć ich brzęczenie oraz poczuć piękny zapach kwiatów.