poniedziałek, 22 września 2025

Keczup z owoców głogu i miód


W ubiegłym roku z owoców głogu robiłam dżem i nalewkę.  Robiłam również ocet, którego nie ma na blogu, ale robi się go podobnie jak ocet z jabłek czy innych owoców. 

wtorek, 9 września 2025

Ocet z rajskich jabłek

Rajskie jabłka, których jest kilkaset odmian cieszą nasze oczy. Są prześliczne i ozdabiają parki, ogrody i przydomowe ogródki. Niektóre odmiany rajskich wiszą na drzewach w zimowe dni. Są odporne na mróz a nawet zanieczyszczenia powietrza.
Może nie wszyscy wiedzą,

środa, 13 sierpnia 2025

Malinowa skórka z arbuza

Znakomita w smaku o  pięknym kolorze, będzie się świetnie prezentować jako dodatek do ciast czy deserów. Zastąpi nam albo uzupełni skórkę z pomarańczy, którą robimy w podobny sposób.
Zerknęłam do książki  Lucyny Ćwierczakiewiczowej.

niedziela, 3 sierpnia 2025

Suszona skórka z pomidorów

Nie wyrzucajmy skórek z pomidorów. Najwięcej składników odżywczych jest właśnie w skórce. Skórka to przede wszystkim błonnik, likopen i witamina C, które są korzystne dla zdrowia.

sobota, 19 lipca 2025

Mąka bezglutenowa z owoców lipy

Pięknie wygląda drzewo lipy w okresie kwitnienia, można na nim dostrzec  pszczoły i usłyszeć  ich brzęczenie  oraz poczuć piękny zapach kwiatów.

Print