środa, 9 lipca 2025

Knedle serowe z czarnuszką i truskawkami

Twaróg alternatywą dla ziemniaków. Zdecydowanie jest lepszy niż młode ziemniaki, które nie za bardzo nadają się na knedle czy kopytka.

piątek, 27 czerwca 2025

środa, 18 czerwca 2025

KIszone liście chrzanu

 Korzeń chrzanu jak i liście są bardzo wartościowe. Liście chrzanu o których dzisiaj jest ten wpis są bogate w różne składniki odżywcze.
Zawierają witaminę C, witaminy z grupy B, miedź, potas, wapń i żelazo.

niedziela, 8 czerwca 2025

Deser Truskawkowy

Nie musimy włączać piekarnika. Deser wyjęty prosto z lodówki smakuje wyśmienicie. Mało składników i pracy niewiele,

środa, 9 kwietnia 2025

Chleb orkiszowy na zakwasie z pokrzywą

 
Wyjątkowy chleb, prosty w przygotowaniu,. Prawie 100% orkiszowy jest w nim tylko 1 łyżka zakwasu  z mąki żytniej.
Można go piec w foremce lub bez. Pokrzywa sprawia, że zachowuje długo świeżość.

poniedziałek, 31 marca 2025

Cukier z kwiatów fiołka wonnego i forsycji


Przepiekane kolory cukrów kwiatowych.  Kwiaty fiołków i forsycji są jadalne na surowo.
Pomijam walory zdrowotne tych roślin bo kwiaty zamknięte w cukrze będą służyły do dekoracji ciast, tortów,  deserów czy napoi np. przyozdabiając brzeg szklanki.

wtorek, 25 marca 2025

Wiosenne ptysie z herbatą matcha

Ptysie z kremem karpatkowym, który mi najlepiej smakuje pomimo, że nie jest taki efektowny jak np. z serkiem mascarpone i bitą śmietaną. Z tej ilości ciasta wyszło mi 28 ptysi.

wtorek, 11 marca 2025

Chleb orkiszowy na zakwasie z dynią


Chleb mało wymagający. Wystarczy mieć dobry, aktywny zakwas i czas, który jest wymagany do chlebów na zakwasie.
Ciasto o dość dużej hydracji.

poniedziałek, 24 lutego 2025

wtorek, 4 lutego 2025

Rosół i pasztet z gęsi

Wykorzystałam do pasztetu zamrożone wcześniej części z 2 gęsi owsianych. Najpierw dzień wcześniej ugotowałam na nich rosół. Odstawiłam go do lodówki aby następnego dnia zdjąć z niego tłuszcz do pasztetu.

środa, 22 stycznia 2025

Chleb tostowy uDany na zaczynie poolish


Chleb bardzo udany:) Polecam go domowym piekarzom.
Ciasto potrzebuje czasu aby fermentować odpowiednio długo z małą ilością drożdży.

czwartek, 9 stycznia 2025

Masło klarowane czy masło ghee

 Na wielu stronach i portalach masło klarowane jest nazywane również masłem ghee 
Okazuje się, że między masłem klarowanym a masłem ghee jest jednak pewna  różnica. Masło klarowane to powolne podgrzewanie masła po

Print