Twaróg alternatywą dla ziemniaków. Zdecydowanie jest lepszy niż młode ziemniaki, które nie za bardzo nadają się na knedle czy kopytka.
środa, 9 lipca 2025
piątek, 27 czerwca 2025
Syrop z kwiatów lipy
Tak przygotowany syrop pozwoli nam uaktywnić substancje śluzowe, które znajdują się szczególnie w kwiatach lipy.
środa, 18 czerwca 2025
KIszone liście chrzanu
Korzeń chrzanu jak i liście są bardzo wartościowe. Liście chrzanu o których dzisiaj jest ten wpis są bogate w różne składniki odżywcze.
Zawierają witaminę C, witaminy z grupy B, miedź, potas, wapń i żelazo.
niedziela, 8 czerwca 2025
Deser Truskawkowy
Nie musimy włączać piekarnika. Deser wyjęty prosto z lodówki smakuje wyśmienicie. Mało składników i pracy niewiele,
piątek, 25 kwietnia 2025
Bułki z przedziałkiem na podmłodzie z kurkumą, pokrzywą i czarnuszką
środa, 9 kwietnia 2025
Chleb orkiszowy na zakwasie z pokrzywą
Można go piec w foremce lub bez. Pokrzywa sprawia, że zachowuje długo świeżość.
poniedziałek, 31 marca 2025
Cukier z kwiatów fiołka wonnego i forsycji
wtorek, 25 marca 2025
Wiosenne ptysie z herbatą matcha
wtorek, 11 marca 2025
Chleb orkiszowy na zakwasie z dynią
Ciasto o dość dużej hydracji.
poniedziałek, 24 lutego 2025
Sernik z kakaową kruszonką i mandarynkami
wtorek, 4 lutego 2025
Rosół i pasztet z gęsi
Wykorzystałam do pasztetu zamrożone wcześniej części z 2 gęsi owsianych. Najpierw dzień wcześniej ugotowałam na nich rosół. Odstawiłam go do lodówki aby następnego dnia zdjąć z niego tłuszcz do pasztetu.
środa, 22 stycznia 2025
Chleb tostowy uDany na zaczynie poolish
Ciasto potrzebuje czasu aby fermentować odpowiednio długo z małą ilością drożdży.
czwartek, 9 stycznia 2025
Masło klarowane czy masło ghee
Na wielu stronach i portalach masło klarowane jest nazywane również masłem ghee
Okazuje się, że między masłem klarowanym a masłem ghee jest jednak pewna różnica. Masło klarowane to powolne podgrzewanie masła po